Špenát dobře omyjte ve studené vodě a nechte v cedníku okapat. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte máslo a na něm... více o Krémový špenát
Brambory uvařte ve slupce. Ještě horké je oloupejte, nakrájejte na kolečka a vložte do salátové mísy. Osolte je a opepřete. Pórek nakrájejte na tenká... více o Vídeňský bramborový salát
Morkové kosti omyjte a naskládejte na plech. Nechte zatáhnout v troubě, asi 15 minut při 180 °C. Oloupanou cibuli přepulte a opečte řeznou stranou na... více o Tafelspitz
Křen smíchejte s jablkem a ihned zakapejte citronem. Přidejte vývar a dochuťte solí, případně špetkou cukru. Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.... více o Jablečný křen
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a trošku mléka. V důlku umícháme řidší kašičku, ze... více o Škvarkový koláč (placky)
Kolena očistíme a vložíme na cca 45 minut vařit do osolené vody s novým kořením, pepřem, bobkovými listy a rozmáčknutým česnekem. Vody nedáváme příliš... více o Pečené česnekovo-houbové koleno
Kotlety osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily. Naklepávat není nutné. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme... více o Kotlety na houbách
Těstoviny dáme vařit dle návodu do mírně osolené vody. Poté scedíme, promícháme se lžící másla nebo zakápneme troškou oleje, aby se nám neslepily.... více o Jahodové těstoviny
Játra dle vlastního výběru očistíme a pokrájíme na menší díly nebo plátky. Z nastrouhaného zázvoru a česneku se sojovou omáčkou umícháme v hlubokém... více o Smažená játra s dipem
Celer nastrouháme se sýrem na jemném struhadle do mísy. Přidáme na drobno pokrájenou šunku nebo slaninu, Lučinu, vejce, trošku sušeného česneku (je... více o Celerovo-sýrové placičky s Lučinou
Vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Přidáme na větších slzách nastrouhaný syrový květák, jemně nastrouhaný česnek, vejce, drobně pokrájenou... více o Bramborovo-květákové karbanátky
Oloupané brambory pokrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme téměř do měkka a na poslední dvě-tři minutky, přisypeme k bramborám... více o Bramborový salát s květákem a brokolicí
Květák rozeberte na růžičky, větší pokrájejte na půlky či čtvrtiny. Růžičkovou kapustu zbavte ovadlých lístků a pokrájejte na poloviny. Zeleninu... více o Batátové pyré s pečenou zeleninou
Mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, přidejte vejce, sýr a strouhanku, ochuťte solí a pepřem. Směs dobře promíchejte a krátce zpracujte,... více o Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré
Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na troše oleje, přidejte nasekaný česnek, římský kmín a nastrouhaný zázvor a restujte asi dvě minuty, aby se... více o Polévka z červené čočky
Brambory oloupejte a pokrájejte na kolečka. Ve velké pánvi rozehřejte 2–3 lžíce oleje, naskládejte brambory, osolte se, opepřete a opečte postupně z... více o Bramborová frittata se špenátem a fazolemi
Nejprve připravte máslo. Nasekejte česnek a bylinky na velmi jemno a spolu s chilli a citronovou kůrou zatřete do másla. Máslo vytvarujte do hranolu a... více o Kyjevský řízek s brokolicovou kaší
V malé misce rozetřete na hladkou kaši droždí se lžičkou cukru. Zalijte trochou teplého mléka a nechte vzejít kvásek. Ve velké míse prošlehejte... více o Lívance s borůvkami a medovou slaninou
Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich všechnu vodu. V míse je smíchejte s prolisovaným česnekem, nasekanou... více o Křepelčí vejce v bramborovém košíčku
Oloupané brambory dáme vařit do osolené vody. Pár minut (3-4) před dovařením brambor doměkka, přidáme do hrnce růžičky květáku a dovaříme doměkka.... více o Šťouchané brambory s květákem a slaninou
Na rozpuštěném másle krátce osmažíme na plátky pokrájené cibulky (bílou a světlezelenou část), ke kterým přidáme na plátky či klínky pokrájené... více o Žampionová smaženice
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, podusíme, osolíme a opepříme. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme vejce, smetanu,... více o Špenátová velikonoční nádivka bez masa
Klasickou velkozrnnou čočku předem namočíme na 30 minut. Čočku uvaříme (každou zvlášť) v bílém víně a ochutíme solí. Po vystydnutí smícháme čočku... více o Salát z barevné čočky s římským salátem, zakysaná smetana s majoránkou
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Na rozpuštěném másle ji osmažíme dosklovata, přidáme kari koření a promícháme. Na cibuli nasypeme brokolici... více o Smetanová kari brokolice
Žampiony očistíme a odstraníme z nich nohy, které použijeme do mleté směsi (případně do polévky či pod maso). Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na... více o Plněné žampiony mletou směsí
Mražený hrášek nechte povolit, asi minutu ho povařte ve vroucí vodě, sceďte, promíchejte s nasekanými jarními cibulkami, petrželovou natí, citronovou... více o Losos s hráškem
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte dobře očištěné brambory. Slijte je a po vychladnutí je nastrouhejte na vál. Uprostřed udělejte... více o Bramborové knedlíky
Hlávku rozčtvrťte, vykrojte košťál a pokrájejte na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Ve velkém kastrolu ji asi 3 minuty... více o Dušené bílé zelí
Hlávku rozčtvrťte, vykrojte košťál a pokrájejte na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Ve velkém kastrolu ji asi 3 minuty... více o Dušené červené zelí
Troubu předehřejte na 170 °C. Z husy odřízněte křídla v druhém kloubu a zevně i uvnitř ji osolte, okmínujte, pak položte na pekáč na odříznutá křídla... více o Svatomartinská husa
Na lžíci olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Do mističky si nasypeme lžíci chia semínek a... více o Cizrnovo-žampionové placičky - bezlepkové
Na oleji opečeme cibulku a přidáme cca 2/3 čočky. Zalijeme vývarem a vaříme do poloměkka. Pak lehce rozmixujeme tak, aby zůstaly kousky čočky. Přidáme... více o Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré
Játra očistíme a nakrájíme. Opereme je, osolíme, poprášíme částí koření a necháme 2 hodiny odležet. Na náplň umeleme dohromady vepřové a telecí nebo... více o Prvorepubliková paštika z kachních jater
Předehřejte troubu na 100 °C. Polovinu másla dejte do zapékací misky a dejte do trouby asi na 10 minut zvolna rozpustit, dokud se nezačne oddělovat.... více o Paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera
Začněte lokšemi. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Vychladlé je oloupejte, prolisujte nebo na jemno nastrouhejte. Na pomoučněném vále k nim přidejte... více o Husí játra v lokši
Maso nakrájejte na plátky silné asi 3 cm. Plátky prořízněte tak, abyste je mohli rozevřít jako knihu. Naklepejte je dotenka a nožem nařízněte blanky... více o Vídeňský řízek se smetanovou kaší
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po vychladnutí je oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, vejce a sůl. Vypracujte hladké měkké... více o Bramborové šišky se strouhankou a ořechy
Špek nakrájejte na špalíčky 1 x 1 cm, dlouhé zhruba 10 cm. Aby snáz pronikly do masa, můžete je předem dát na hodinu do mrazáku. Z masa odřežte... více o Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky velikosti 2 x 2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte sádlo a asi 2 minuty na... více o Perkelt s tarhoňou
Ve vlažném mléce rozmíchejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. Na tvarohovou náplň prošlehejte... více o Posvícenské koláče
Brokolici (květák) krátce spaříme, scedíme a pokrájíme na menší kousky. Na másle krátce osmažíme drobně pokrájenou šunku, česnek a brokolici.... více o Omeleta s brokolicí / květákem a těstovinami
Vindaloo pastu promíchejte v misce s kuřetem a nechte alespoň hodinu marinovat. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vložte maso i... více o Kuře Vindaloo
Na trošce oleje osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenou cibuli, ke které přidáme mleté maso, které též do osmažíme a při smažení vařečkou... více o Kapustová polévka s bramborem a mletým masem
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, nastrouhaný česnek, papriku, pepř, sůl a vodu. Vše řádně promícháme a přidáme strouhanku na zahuštění směsi,... více o Mleté koule s romadurem
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, rozšťoucháme a necháme zchladnout. K rozšťouchaným bramborám přidáme vejce, drobně pokrájená, od... více o Bramborové placky - bezmasé, se zeleninou
Na másle osmažíme mix očištěné, na kousky pokrájené zeleniny. Výběr je na naší chuti, od kořenové zeleniny, přes kousek brokolice či květáku, pórek,... více o Farářská polévka (s vaječnými nočky)
Mouku nasypeme do mísy, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do... více o Pečené masopustní koblihy
Tvaroh dáme do většího hrnku, osolíme a šleháme za postupného přilévání mléka do požadované krémové konzistence zálivky. Přidáme rozetřený nebo jemně... více o Tvarohová zálivka na zeleninové saláty
Česnek oloupejte, zázvor dobře umyjte. Všechny suroviny utřete dohladka v hmoždíři nebo v mixéru. Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.... více o Vindaloo pasta
Brambory pečlivě umyjte, pokrájejte na čtvrtiny, v míse promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a solí. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem... více o Salát s bramborami a makrelou