Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli a česnek, na proužky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájené maso. Podusíme, poprášíme hladkou moukou a...
více o Kuřecí guláš
Připravíme kvásek: Do 0,1 l vlažného mmléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a dobře promícháme. Necháme kynout na teplém místě.
Na vále zpracujeme...
více o Slané sýrové rohlíčky
Maso nakrájime na malé řízečky (medajlonky), naklepeme, osolíme, okořeníme mletým pepřem. Pálivé papričky nasekáme na malé kousky a promícháme se...
více o Pikantní vepřové maso s ovocem
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, potom nakrájíme na silnější nudle a opečeme v rozehřátém sádle do zlatova. Osolíme, okořeníme mletým pepřem,...
více o Vepřové maso na víně
Očištěné hlávkové zelí opláchneme vodou, zbavíme košťálové části a nakrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na tenké proužky a opečeme. K sádlu ze...
více o Zelný salát s cibulí a slaninou
Do hrnce se studenou vodou dáme na růžičky rozdělený květák, 1 lžičku soli a dáme vařit.
Kořenovou zeleninu oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme k...
více o Květáková polévka s krupicí a vejci
Tvaroh vařečkou rozmnělníme v míse, přidáme rozklepnutá vejce, 1 lžičku soli, krupici a 1/2 mléka a dobře promícháme, pak po částech zapracujeme do...
více o Babiččiny tvarohové švestkové knedlíky
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby, chvíli vaříme. Na tuku osmažíme...
více o Znamenitá bramborová polévka
Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky...
více o Zeleninová pomazánka II.
Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo. Osolíme a namažeme na rozkrojené housky....
více o Salámová pomazánka
Připravíme si kvásek. Smícháme veškeré ingredience. Vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Těsto rozdělíme na tři díly, roválíme na...
více o Chala - židovský sváteční chléb
Stehna omyjeme, dobře osušíme, osolíme. Na rozehřátý olej v pekáči položíme stehna a v rozehřáté troubě (230 °C) po obou stranách opečeme, pak...
více o Kuře po Srbsku
Koleno vykostíme podélným řezem, oškrábeme kůžičku, vše posolíme, potřeme česnekem, jalovcem a snítkou rozmarýnu. Vše pevně srolujeme a upevníme...
více o Kolínko mnicha Přibíka
Svaříme vodu se solí, cukrem a pepřem. Ke konci varu přidáme ocet, olej a odstavíme. Necháme vychladnout.
Vuřty (musí být opravdu dobré) po délce...
více o Opičkové vuřtíky
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, kuřata spolu se zeleninou dáme do osolené studené vody vařit asi 40 minut. Uvařené vyjmeme, rozčtvrtíme. Mezitím...
více o Kuře pečené v pivním těstíčku
Brambory oloupeme a klasicky uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory rozšťoucháme tak, aby vznikla kompaktní bramborová hmota (větší kousky brambor...
více o Rouďovy placky
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, necháme vychladnout a oloupané nakrájíme na malé kostičky, které vložíme do servírovací mísy. Dále přidáme...
více o Švédský bramborový salát
Nejprve si naložíme maso asi na 2 hodiny do lednice, nakrájíme prsíčka na nudličky, pokapeme sojovou omáčkou a posolíme, opepříme. Můžeme dát i...
více o Kuřecí řízky ve smetanovosýrové omáčce
Připravíme si těstíčko z vajíček, mouky a trošky piva a dochutíme kořením, které máme zrovna po ruce. Do těstíčka zamícháme na kostičky nakrájenou...
více o Cibulové placičky
Uvaříme si 1 litr vody, do kterého přidáme nakrájenou větší cibuli, nakrájené hlávkové zelí, trochu kmínu a osolíme. Vaříme do měkka.
Potom sladkou...
více o Zelňačka Jihočeská
Cibuli najemno nakrájíme, kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky, stejně tak i obě papriky. Česnek nakrájíme na jemné plátky nebo nasekáme na drobno....
více o Kuřecí prsíčka se smetanovo-sýrovou omáčkou
1. Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme, a nakrájíme silnější plátky, které dobře pokapeme rumem. Z mléka, vajec, mouky, soli a piva si připravíme...
více o Jablka v županu III.
Žloutky, cukr, vanilkový cukr šleháme do pěny. Pak přidáme citronovou šťávu a osolíme, pořádně zamícháme. Dále přidáme rozinky a ořechy a taky dobře...
více o Vídeňská bábovka
Kuře rozčtvrtíme a uvaříme spolu se 2 polévkovými lžícemi Podravky. Vychladlé kuře nakrájíme na kousky, přidáme na kolečka (najemno) nakrájený pórek,...
více o Labužnický kuřecí salát
Brambory nakrájíme na kostičky, přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu, okurky, cibuli a jemně nasekané kysané zelí. Dochutíme solí, pepřem a...
více o Švédský salát II.
Uvařené brambory nakrájíme na plátky, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a jablko. Promícháme a přidáme slanečky nakrájené na nudličky, olej a ocet...
více o Bramborový salát se slanečkem II.
Fazole namočíme přes noc. Druhý den je uvaříme doměkka a necháme vystydnout. V hrnci, ve kterém budeme polévku vařit, na tuku zpěníme cibuli, přidáme...
více o Pálihuba - podkrkonošská polévka
Večer maso omyjeme, osolíme. Do poměrně dobře těsnícího kastrolu dáme nadrobno nastrouhanou zeleninu a jemně posekanou cibuli, přidáme koření...
více o Maso přes noc
Brambory, šunku a cibuli nakrájíme na jemné, ne příliš dlouhé nudličky, dáme je do mísy a přidáme k nim nudličky nakrájené lehce vymačkané okurky....
více o Pravý vlašský salát
Oloupeme jablka. Vyjmeme jadřinec a nakrájíme je na silnejší plátky. Uložíme je na talíř a posypeme cukrem.
Zpěníme vejce s cukrem, pak přidáme mouku...
více o Osmažená Italská jablka
V kastrolu rozehřejeme máslo a nasypeme na něj mouku. Uděláme zápražku mírně do hněda a přidáme hrstku celého kmínu, zalijeme vodou a necháme vařit,...
více o Kmínová polévka
Na zpěněné cibuli opražíme rýži (proplachovat se nemusí). Zalijeme dvakrát takovým množstvím vody, jako je rýže, přidáme zeleninu, houby sůl a vegetu...
více o Pečené rizoto
Mrkev nakrájíme na kolečka a dáme dusit na zesklovatělou cibuli. Podle potřeby trošku podlijeme vodou. Ochutíme mletým zázvorem a osolíme. Když je...
více o Dušená mrkev II.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupu a nakrájíme na kostičky. Zeleninu bez nálevu smícháme s hořčicí a nakrájenou cibulkou. Ve větším množství oleje...
více o Bramborový salát podle mámy
Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme a pokrájíme nadrobno, osolíme, opepříme, přidáme jemně nasekanou cibuli, na kostičky nakrájený...
více o Pikantní bramborový salát
Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou...
více o Gazpacho - andaluská zeleninová polévka
Hovězí plátky trochu naklepeme, osolíme, opepříme a stočíme do ruliček. Ty klademe na pekáč jednu vedle druhé, až je dno pokryté. Nakrájíme cibuli na...
více o Hovězí na majolce
Omyté brambory uvaříme s celerem ve slupce a necháme vychladnout. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Slanečky nakrájíme na menší...
více o Bramborový salát se slanečkem
Kotlety řádně omyjeme a poklademe do vymazaného pekáče. Kotlety z obou stran osolíme, opepříme a posypene kmínem (velice drobně). Oloupané a omyté...
více o Kotlety na smetaně II.
Maso nakrájíme na menší kousky, posypeme skořicí, osolíme, opepříme, přidáme lžíci oleje, med, solamyl a 0,5 dl koňaku. Promícháme a necháme odležet...
více o Krůtí kousky se skořicí a opilou švestkou
Oloupané brambory nakrájené na kostičky uvaříme v mírně osolené vodě (bez kmínu) zatímco se vaří brambory, nakrájíme cibuli na proužky. Dáme ji do...
více o Bramborový salát ze Srbska
Očištěnou zeleninu a cibuli nastrouháme nahrubo na struhadle. Husí prsa rozdělíme na 8 kousků a opečeme prudce na husím sádle, podlijeme vínem s vodou...
více o Husí prsa na víně
Očištěnou, omytou husu zvenčí i zevnitř osolíme a okořeníme mletým pepřem. Potom ji dáme do pekáče, ve kterém je centimetrová vrstva vody, pekáč...
více o Vánoční husa s pečenými jablky
Z poloviny mladé husy stáhneme kůži a sádlo. Maso rozdělíme na 8 porcí. Na dno zapékací ohnivzdorné mísy, které jsme trochu vytřeli husím sádlem, dáme...
více o Husa v zelí
Uděláme kvásek (1dcl vody,droždí, 4lžíce mouky).
Do mísy dáme mouku, sůl,kmín,fenykl a nasucho promícháme. Přidáme vykynutý kvásek a s 5 dcl vlažné...
více o Pečivo - Chléb domácí (úprava Kav.)
Udělat kvásek-(droždí,mouka,cukr,voda),zadělá se hustší těsto a nechá vykynout. Rozdělí se na 5dílů. Vyválí se obdélník a svine se.
Na plechu se ještě...
více o PEČIVO-Veky na chlebíčky
Z trochu mouky, cukru a droždí uděláme kvásek. Vejce a žloutek ušleháme s cukrem v páře, přidáme mouku, kvásek, sůl, rozpuštěné máslo, zbylé vlažné...
více o MOUČNÍKY-Koblihy ll
Kuře rozčtvrtit, dát do kastrolu, osolit a zalít asi čtvrtlitrem černého piva.
Když je napůl hotové, okořenit jako husu (kmín-máslo) a dopéci....
více o Drůbež "Husokuře"
Pekáč vyložíme na plátky nakrájenou anglickou slaninou, nebo špekem.
Jako další vrstvu poklademe naklepanými vepřovými plátky. Mírně osolíme a...
více o Maso zapečené s bramborami