Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků a 2 lžic vody ušleháme sníh, přidáme 50 g cukru, sůl a vanilkový cukr. Potom vmícháme žloutky. Smícháme mouku,...
více o Osvěžující ovocný dort
Na velké pánvi s vysokým okrajem rozpálíme olej, do kterého vložíme na nudličky nakrájené, prosolené a ve škrobu obalené maso a trochu osmahneme. Po...
více o Masová směs na pánvi
Uhněteme těsto z mouky, 130 g másla, 1/2 lžičky soli a 3-4 lžic vody. Zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladu.
Cibuli oloupeme, nadrobno...
více o Klobásový koláč se špenátem
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici nejlépe přes noc odležet, ale stačí i na několik...
více o Vepřové plátky v gulášové šťávě
Rýži uvaříme v sáčcích do měkka společně s novým kořením a celým pepřem. Na oleji osmahneme cibuli (většinou se to dělá do zlatova, já ji raději mírně...
více o Houbové rizoto
Sýr, máslo a zeleninu smícháme. Salám si nakrájíme na kostičky a přidáme do směsi. Uvařená na kostičky "naporcovaná" vajíčka přidáme ke zbytku surovin...
více o Jednoduchá sýrová pomazánka
Do tvarohu zamícháme žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh. Do tvarohu přimícháme mouku s práškem do pečiva a sůl. Nakonec opatrně zamícháme sníh z...
více o Obalované koblížky
Zpracovat na vláčné těsto, rozdělit na polovinu a z každé půlky rozválet kruh o průměru asi 30 cm, rozdělit na osminy (trojúhelníky), na každý...
více o Domácí rohlíky plněné šunkou a sýrem
Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, trochu podlijeme a dusíme asi 20 minut. Uvařené brambory nakrájíme na plátky - tenčí. Mleté maso...
více o Krkonošská pohádka
Asi 4 vetší brambory nakrájíme na kousky, dáme do osolené vody a vaříme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené žampiony (já používám i konzervované),...
více o Mléčná polévka s koprem a žampiony
Na oleji osmažíme mleté maso, mícháním oddělujeme od sebe, aby se navytvořil slepený "knedlík" masa. Osolíme, opepříme příp. přidáme ještě koření...
více o Rychlé zapečené brambory
Játra nakrájíme na slabší plátky, obalíme je v bílku a Solamylu. Osmažíme na tuku. Na osmažená játra přeléváme omáčku a podáváme se suchou rýží....
více o Smažená játra přelévaná
Plátky masa lehce naklepeme a nejméně na 1 hodinu vložíme do marinády z ořechů, oleje, medu, soli a pepře. Banány podélně a příčně rozdělíme, abychom...
více o Grilované medailonky s banány
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a rychle opečeme po obou stranách na oleji. Potom přidáme sladkou papriku, tymián, lehce zaprášíme moukou,...
více o Řízky na smetaně
Ve vlažné vodě necháme nabobtnat švestky a rozinky.
Na rozpuštěném másle opečeme anglickou slaninu na kostičky, na tomto tuku opečeme naporcovaného...
více o Králík téměř dietní
Vařené brambory rozšťoucháme s kostkou tvarohu, osolíme a opepříme.
Hladkou mouku osolíme, opepříme a pomocí vody vypracujeme těsto tak, aby šlo...
více o Krušnohorské brambrdle J. A. Náhlovského
Filé pokapeme citronem a necháme odpočinout. Zeleninu nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme nahrubo, podusíme na másle, přendáme do pekáčku, položíme...
více o Japonské filé
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, opražíme na oleji, přidáme strouhanou zeleninu, brambory na kostičky, namočené houby, můžeme přidat...
více o Krkonošská cibulačka
Cibulky oloupat a do každé udělat 4-5 vpichů. Vložit do směsi z uvedených surovin a vařit, dokud nezůstane jen trochu husté šťávičky.
Baštíme s...
více o Pečené cibulky na másle a medu
V jednom hrnci uvaříme brambory, po uvaření je protlačíme přes drátěné kolečko, jako u bramborového salátu. Ve druhém hrnci uvaříme těstoviny. Na...
více o Jednoduchý grenadýrmarš
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme zprudka na pánvi na trošce oleje. Dáme stranou, aby trochu vychladly. Žampiony oloupeme,...
více o Kuřecí prsíčka Nenasyta
Rýži uvaříme ne do měkka, maso nakrájíme na větší kostky, česnek utřeme a vše smícháme i se solí a pepřem.
Dáme do zapékací mísy zalijeme šlehačkou,...
více o Kuřecí prsa v rýži
Nakrájíme prsíčka a vše smícháme dohromady, vznikne řidší hmota. Nabíráme lžicí a na rozpáleném oleji pečeme do zlatova placičky, které dáme na dobrý...
více o Křupavé placičky
Řízky lehce naklepeme, osolíme. Připravíme si do mísy tatarku, podle chuti rozmačkáme česnek a dáme celé vejce. Rozmícháme v marinádu a do toho dáme...
více o Tatarkové řízky
Maso nakrájíme na menší kousky(cca 4-5 kousků na 1 porci), osolíme a opepříme.
Každý kousek masa zabalíme do plátku anglické slaniny.
Cibuli nakrájíme...
více o Králičí balíčky
Z Moravanky slijeme vodu a zeleninu nameleme, nebo rozmixujeme, pak k tomu nastrouháme na jemno sýr, salám a vajíčka nasekáme na drobno. Přidáme...
více o Pikantní pomazánka II.
Rozpustíme 4 lžíce převařeného másla a vlijeme do vlažného mléka. Přidáme 2 vejce, cukr a kvasnice rozetřené se solí. Všechno dobře rozkvedláme....
více o Tyčky k čaji M.D. Rettigové
Mleté maso smícháme s vajíčkem, osolíme, opepříme. Římský hrnec ponoříme do studené vody alespoň na 10 min. Potom dno vysteleme plátky anglické...
více o Plněné papriky v římském hrnci
Syrové brambory nakrájíme na kostičky, přimícháme k masu. Cibuli na drobno nasekáme a přidáme k bramborům a masu. Vše dobře promícháme, osolíme,...
více o Burek
Uvaříme si rýži, jak jsme zvyklí, ale do vody přidáme kari.
V hrnci si mezitím opečeme vepřovou konzervu, k ní přidáme nakrájené čerstvé žampiony,...
více o Rychlé dobré rizoto
Mleté maso se s ničím nemíchá, jen se utvoří tvar hamburgeru a to tak, že maso přehazujete z ruky do ruky jako balónek a tím se maso stlačuje a tvoří...
více o Klasický americký hamburger na grilu
Prvních 13 ingrediencí smíchat (nepřemíchat) plech vyložit pečícím papírem na něj rozprostřít masovou směs na sílu asi 1 1/2 cm, na to položit další...
více o Roláda z mletého masa II.
Do mouky rozmíchané se solí nastrouháme tuk, zalijeme pivem - může být i voda, zapracujeme až se vše spojí a dáme do lednice minimálně přes noc.
Druhý...
více o Závin s kysaným zelím
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby...
více o Maso na houbách babičky Aničky
Jogurt s 1 lžíci oleje, žloutkem a cukrem ušleháme do pěny, přidáme mouku, špetku soli, prášek do pečiva, nahrubo sekané oříšky a lehce vmícháme pevně...
více o Bábovka z jogurtu
Z droždí, části vlažného mléka, 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky si připravíme kvásek. Po vykynutí vymícháme s ingrediencemi na těsto a necháme kynout....
více o Hanácké vdolky
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a chilli. Podáváme nejlépe...
více o Ďábelské fazole
Zelí nakrouháme nebo najemno nakrájíme, přidáme na malé kostičky nakrájený sýr a ostatní přísady, dobře promícháme. Pokud ho nesníte hned, je lepší po...
více o Zelný salát se sýrem a česnekem
Maso vykostíme a rozkrojíme na plátky, na másle zpěníme cibulku a usmažíme vajíčka. Každý plátek zvlášť nasolíme, potřeme hořčicí, položíme plátek...
více o Závitky z králika
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem na vařené brambory (prodával se v domácích potřebách, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Někdo...
více o Žmolenka z brambor
Těsto vypracujeme na vále, přiklopíme nahřátou mísou a necháme 1/2 hodiny kynout. Potom těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl postupně rozválíme na...
více o Výtečné kynuté rohlíčky mojí maminky
Brambory oloupeme od tenké slupky, umyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, opražíme,...
více o Nové brambory s kysaným mlékem
Uzená žebra dáme vařit. Po změknutí vyndáme a vývar přecedíme. Do vývaru dáme uvařit brambory nakrájené na kostičky, až změknou přidáme prolisovaný...
více o Česnečka z uzených žeber
Česnek rozetřeme v hmoždíři se solí. Játra nakrájíme na menší tenké plátky, obalíme v mouce a usmažíme na oleji. Přendáme do nahřáté mísy, opepříme,...
více o Křehká vepřová játra k vínu
Brokolici rozdělíme na růžičky a povaříme 5-8 minut v osolené vodě (nebo v páře) a pak přelijeme studenou vodou. Vejce uvaříme na hniličku (5-8 min)...
více o Brokolicový salát se šunkou a vejci
Fazole přes noc namočíme. Na druhý den uvaříme ve vodě doměkka, na závěr posolíme. Slaninu pokrájíme na kostky a opečeme na pánvi dokřupava. Uvařené...
více o Rychlé fazole
Plátky masa naklepeme, osolíme a okořeníme podle chuti. Potřeme taveným sýrem, poklademe plátky šunky (slaniny) a sýra. Na to ještě pokrájené žampiony...
více o Smetanové závitky
Listové těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme. V míse si smícháme brambory, cibuli, salám a sýr, vše nakrájené na kostičky. Osolíme, opepříme,...
více o Slaný závin II.