Očištěného králíka osolíme a vložíme do pekáčku s olejem, přidáme nové koření, jalovec, bobkový list, tymián, pokrájenou cibuli a mrkev, podlijeme...
více o Králík načerno
Na rozpuštěném másle orestujeme pokrájenou cibuli a česnek, přisypeme žampiony na plátky pokrájené a za stálého míchání necháme odpařit vodu. Pak...
více o Králičí kapsy
Celé menší nové brambory dobře omyjeme, popřípadě očistíme kartáčkem, ale neloupeme! V hrnci uvedeme osolenou vodu do varu a vsypeme brambory - vaříme...
více o Nové brambory s česnekovým máslem a tvarohem
Nejprve očistíme ryby. Ty velké nakrájíme na menší kousky.
Očištěnou zeleninu nadrobno nakrájíme. Pak ji opečeme na rozehřátém oleji. Do směsi...
více o Bouillabaisse-rybí polévka
Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené houby. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli, hrst petrželky, česnek dle...
více o Králík na houbách a hořčici
Na hluboké pánvi necháme rozpustit máslo s kapkou oleje, na mírném ohni jen zahřejeme zázvor a prolisovaný česnek a hned přidáme na kostičky nakrájené...
více o Pikantní květák s bramborami za 20 minut
Do mísy nalijeme olej, do něj dáme rozdrcený česnek a hořčici, dobře promícháme dokud se olej a hořčice nespojí. Přidáme koření a nakonec pivo, chce...
více o Pivní steak ala pivní bratr
Smícháme vejce, jogurt, tvaroh, přidáme pudink, cukr, sůl, zamícháme a podle potřeby přidáme dětskou krupici smíchanou s práškem do pečiva tak, aby se...
více o Jogurtové knedlíky s jahodami
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského...
více o Kuře po kreolsku
Suroviny na omáčku dobře promícháme a dáme proležet do lednice.
Na másle s olejem osmažíme mírně posolené filety a potom nahrubo překrájené špenátové...
více o Losos s hořčicovou omáčkou a špenátem
Filé nakrájíme na stejně velké kousky a vložíme do vroucí osolené vody s cibulí a kořením. Zvolna vaříme 10 - 12 minut. Vařené filé vyndáme a vývar...
více o Zapékané rybí filé
Na oleji si orestujeme osolenou a opepřenou plec pokrájenou na kostičky (nudličky) dozlatova, přilijeme asi 2 dcl vody a necháme povařit doměkka....
více o Vepřové se sýrovo-špenátovou omáčkou
Cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka i s natí. Tvaroh osolíme a opepříme, pokud je příliš hustý přidáme pár lžiček smetany nebo mléka, řádně...
více o Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou
Tvaroh smícháme s křenem a solí. Smetanu ušleháme a zlehka vmícháme do tvarohu. Množství křenu záleží na vaší chuti a na křenu (jaký má říz:-) ).
Na...
více o Závitky s lehkou křenovou náplní
Smícháme otruby, hrozinky, olej, med a podmáslí. Necháme odležet až se tekutiny vsáknou. Přidáme vejce a důkladně promícháme. Postupně přimícháme...
více o Otrubový chléb s medem
Mouku v míse promícháme s cukrem a solí. Z čerstvého droždí si připravíme kvásek: v hrnečku mírně nahřejeme asi 2 - 3 velké lžíce mléka, přidáme...
více o Skořicový kynutý závin
Kromě paprik, vše smícháme a do marinády položíme filet rybičky. Necháme alespoň hodinu odležet.
V kastrůlku rozpálíme 1 lžíci oleje a filet...
více o Losos v marinádě
Sypké ingredience v míse promícháme, vejce, mléko a olej vyšleháme mixérem. Pomalu je pak přidáme k sypké směsi. Promícháme a přidáme borůvky.
Z těsta...
více o Borůvkové palačinky
Těsto zaděláme na vále, rozválíme a rozdělíme na 2 asi 10 cm široké pruhy.
Náplň: na jemném struhadle nastrouháme oba sýry a prohněteme s rozměklým...
více o Sýrové koláčky s Nivou
Nad párou rozpustíme čokoládu.
V misce smícháme kakao s horkou vodou a toto pak přilijeme k rozpuštěné čokoládě. Dobře promícháme.
Ušleháme 375 ml...
více o Čokoladový mousse (pěna)
Uzené maso uvaříme s kořením ve vodě do měkka.
Na oleji nebo sádle osmažíme nakrájené bílé části cibule. Zasypeme moukou a opražíme do zlatova....
více o Cibulová omáčka s uzeným masem
Není to sice žádná vysoká gastronomie, ale výborná obměna obyčejných hranolků. Hranolky připravte tak, jak jste zvyklí (my obvykle děláme v troubě)....
více o Garlic fries - Česnekové hranolky
Rozmícháme vejce a přidáme do nich med a sojovou omáčku, trochu opepříme a vmícháme mouku, tak aby těstíčko nebylo příliš husté ani řídké.
Lehce...
více o Fousaté nohy
Prosolenou a okmínovanou kachnu pečeme asi 20 minut. Pak ji posypeme majoránkou, obložíme cibulí pokrájenou na kolečka a polovinou vypeckovaných...
více o Kachna na švestkách
Zelí omyjeme a nakrouháme, na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, rozpůlený syrový brambor a navrch pěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí...
více o Rychlokvašené zelí - už za tři dny!
Omyté a osušené porce lososa pokapeme citronovou šťávou. Smícháme obě hořčice o olejem (asi 2 lžíce) a několika kapkami sojové omáčky. V této směsi...
více o Losos v ořechovém kabátku
Do pekáče nebo zapékací mísy dáme olej, nakrájená rajčata, kapary, česnek a tymián a vložíme do trouby prohřát (rozvonět). Pak přilijeme vodu a víno a...
více o Filety s provensálskou omáčkou
Na rozehřátém olivovém oleji lehce orestujeme pokrájený česnek na tenké plátky, přidáme nakrájené rybí tyčinky, na proužky pokrájená rajčata, víno,...
více o Losos s krabí omáčkou
V misce smícháme ingredience na omáčku a dáme ji vychladit. Smícháme sůl, pepř, papriku a v této směsi obalíme (posypeme) porce ryby. Ty pak obalíme v...
více o Filety s arašídy a kreolskou omáčkou
Kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření vložíme do bílého vína a vše svaříme. Necháme vychladnout a vložíme maso. Nádoba musí být tak velká (malá),...
více o Vepřová pečeně na divoko-nakládaná
Příprava pyré: Jablka rozkrájíme na kousky, vložíme do hrnce s troškou vody, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Povaříme 10 minut, vyjmeme skořici a...
více o Vepřová pečeně v jablečném pyré
Brambory vaříme asi v 1 l vody s kmínem a solí téměř do měkka. Než se dovaří, vlijeme tam mléko s rozšlehanými vejci a moukou a dovaříme. Ochutíme...
více o Šťovíková nebo šnytlíková polévka s mlékem
Z citronové šťávy, jogurtu, kurkumy, petrželky, oleje, soli, pepře a kari umícháme marinádu, jíž potřeme kuřecí paličky. Necháme přes noc v chladu a...
více o Grilované paličky v jogurtové marinádě
Kuskus uvaříme dle návodu-aby byl sypký. Upečenou rybu zbavíme kostí a rozebereme na kousky. Švestky, rozinky pokrájíme a spolu s lupínky mandlí...
více o Salát s amurem a kuskusem
Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet.
Z vajec, piva,...
více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku
Maso z amura umeleme, smícháme s nastrouhanými (umletými) brambory, změklým máslem, vejci, petrželkou a osolíme. Směs zahustíme trochou strouhanky,...
více o Krokety z amura se sezamem
Do ryb vetřeme koření s utřeným česnekem a necháme hodinu odležet. Pak je vložíme do máslem vymazaného pekáčku na drobně pokrájenou cibuli, poklademe...
více o Pečený amur se žampiony a cibulí
Uzené maso uvaříme do měkka, nakrájíme na plátky. Švestky přes noc namočíme a pak uvaříme ve vodě, do níž přidáme povidla, koření a špetku soli....
více o Uzené s trnčenicí
Luštěniny přes noc namočíme do vody a druhý den ve stejné vodě uvaříme s kroupami. Před dokončením přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a jíšku,...
více o Bratříčkova polévka z Hané
Naklepané osolené a opepřené roštěnky prudce opečeme na sádle. Vyjmeme je a do výpeku přidáme cibuli, lehce osmahneme, zaprášíme moukou, vytvoříme...
více o Roštěnky po argentinsku
Do misky dáme Jizerku, pohankovou mouku, kukuřičný škrob, droždí, sůl, cukr ,kmín a promícháme. Pak přidáme olej a nejprve 250 ml vlažné vody,...
více o Bezlepkový chleba
**Těsto:**
Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený...
více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, na rozpáleném oleji na pánvi opékáme po obou stranách téměř doměkka. Mezitím na druhé pánvi na trošce...
více o Kotlety na jablkách
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a necháme v teple 20 minut kynout. Mezitím orestujeme nakrájenou slaninu na...
více o Zelové šátečky
Oloupané velké krevety opečeme na sucho na pánvi (cca 6 - 10 minut). Do hlubokého talíře mezitím vylijeme kokosové mléko a přidáme kari, chilli,...
více o Krevety s kari a kokosovým mlékem
Promícháme dobře všechny ingedience a listy salátu potíráme nebo namáčíme do dresingu. Můžeme polít salát v míse. Je výborný i na čínské zelí....
více o Dresing na hlávkový salát