Jáhly třikrát spařte vařící vodou. Nakonec je zalijte 600 ml vody a dejte vařit, až změknou. Do uvařených jáhel vmíchejte sušený rýžový nápoj, který...
více o Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou
Králíka opláchněte a osušte. Z bůčku odkrojte plátek a nakrájejte ho na drobné kostičky, cibule oloupejte a nakrájejte na osminky. Kostky bůčku...
více o Vepřový králík pečený na bylinkách
Tvaroh a lučinu spolu promíchejte dohladka. Přidejte cibulku, osolte a dochuťte cukrem. Namažte na krajíce chleba a ozdobte pokrájenou čerstvou...
více o Rozkvetlý chléb
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně...
více o Hrachová polévka s domácími houstičkami
V širším kastrolu s nepřilnavým dnem rozehřejte máslo. Až začne pěnit, vhoďte na něj pokrájenou zeleninu a promíchejte ji, aby se dobře obalila tukem....
více o Zeleninové ragout
Očištěnou karotku nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka. Na středním ohni rozehřejte máslo a karotku spolu s většinou jemně nakrájené petrželky na něm...
více o Dušená karotka na másle s petrželí
Lístky salátu omyjte a osušte. Natrhejte je na menší kousky a spravedlivě rozdělte do čtyř misek.
Omáčku připravte následovně: V kastrůlku na středním...
více o Salát s bešamelovou omáčkou
**Bramborové placky:** Z prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka zpracujte tužší těsto. Vytvarujte je jako šišku, odkrajujte z ní kousky,...
více o Bramborové placky se špenátovým nákypem
**Nejprve si připravíme směs s mletého masa:** mleté maso, vejce, sůl, pepř. Když máme směs hotovou, rozdělíme si ji na 8 ks tak abychom je následně...
více o Šunkové závitky
Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na nudličky.Mezitím zpěníme na másle a oleji cibulku a poté přidáme maso.Když se zatáhne ze všech stran a chytí barvu...
více o Kuřecí rajčatový guláš
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky.
Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto, necháme v lednici odležet. Během...
více o Octové těsto místo listového
Nic není v tomto receptu přesně dáno! Opravdu záleží jen a pouze na vaší chuti a na tom, co zrovna máme po ruce.
Mouku smícháme s práškem do pečiva,...
více o Vinařův chléb
Nejprve si na troše oleje orestujeme cibulku, přidáme mraženou zeleninu - mrkev, hrášek, kukuřici. Osolíme, opepříme, přidáme kari dle chuti. Necháme...
více o Zeleninové karbanátky II
Všechny brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Na másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a...
více o Smetanovo-bramborový krém
Půlený hrách pořádně propláchneme a namočíme si jej předem na několik hodin do studené vody. Pak ho v téže vodě dáme vařit. Nejdříve vaříme bez...
více o Holandská hrachová kaše
Troubu si předehřejeme na 230 stupňů C. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme pustit šťávu. Rajčata spaříme, oloupáme a nakrájíme.
Na střední...
více o Zapékané lilky se sýrem
Rozpustíme sádlo na pánvi, přidáme cibuly, smažíme dozlatova. Mezitím nakrajíme část slaniny a přidáme do panve, chvilku restujeme.
Přidáme hrášek,...
více o Hrášková polévka od Vaška
V pánvi na sádle dozlatova osmažíme cibuly. Po zezlátnutí přidáme maso. Smažíme dokud se nevysmaží sťáva (dokud není maso "téměř připálené")
Přidáme...
více o Chlapský guláš od Vaška
Nejprve nakrájíme syrové brambory a rozmixujeme je na kaši.
Přidáme hladkou mouku a smícháme.
Osolíme a uhněteme těsto.
připravíme si hrnec s vařicí...
více o Halušky podle Daniely
dát voskový papír na plech a zapnout troubu statické teplo 160°.
Piskot bilý-Do mísy a nebo do slehace vejce, mouku a cukr, šlehat až se všecko pěkně...
více o Narozeninovy dort
Lososa mírně osolit, lehce pokapat citronem, vložit do vymazaného pekáčku. Zakysanou smetanu smíchat s cibulkou na jemno nakrájenou, pepřem a...
více o Losos s vůní kopru
Pokrájet maso na kostky a pomixovat s petrželí, vejcem, parmezánem, vekou namočenou v mléce a soli (thermomix - 1 min rychlost 6) dokud z toho není...
více o Krůtí salám
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme po dně brambory,...
více o Zapečené brambory se zelím
Prsíčka nakrájíme na menší kousky, posypeme dostatečně rozmarýnem, lehce osolíme. Na rozehřáté pánvi s oliv. olejem necháme orestovat česnek a necháme...
více o Kuřecí prsa na rozmarýnu, bilém víně a medu
Cibulku na proužky osmahneme, přidáme cukr a necháme zrůžovět, osolíme, opepříme, přidáme maso a osmahneme zprudka do běla. Přidáme cuketu na proužky...
více o Kuřecí směs s cuketou
Mouku se solí prosijeme, uchystáme kvásek z trošky vlažného mléka, cukru a čerstvého droždí nebo přidáme přímo do mouky suché droždí, cukr a pořádně...
více o Výborné domácí pečivo
Předehřejeme troubu na cca 180 stupňů, čtvrtky omyjeme a osušíme. Řádně osolené a opepřené je s kapkou vody a plátkem másla pečeme cca 20 min v...
více o Nedělní kuře pro dva
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou.
2. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a oloupeme....
více o Koláč naruby II.
Na rozklepané nasolené a opepřené maso dáme plátek sýra, plátek šunky a rozprostřeme kolečka pórku. Maso úhledně zabalíme do rolády a zafixujeme...
více o Kuřecí roláda s houbami a pórkem
Švestky spolu s červeným vínem vložíme do kastrůlku, zakryjeme a necháme 2 hodiny macerovat. Přidáme cukr, skořici, 10 minut povaříme a necháme...
více o Babiččina krkovička se švestkami
Kapustu si uvaříme v osolené vodě, scedíme a nahrubo pokrájíme. Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a promícháme s kapustou. Špek nadrobno pokrájíme...
více o Kapustové těstoviny s uzeným
Na mírném ohni, v hluboké panvi rozehřejeme olej. Kuřecí prsíčka rozkrojíme na plátky (kdo chce může na nudličky, osolíme, opepříme a dáme péci na...
více o Rokforová omáčka
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a rozetřeme je s máslem a smetanovým sýrem. Osolíme,...
více o Vejce plněná smetanovým sýrem
Mrkev, cibuli a česnek očistíme. Cuketu pouze opláchneme. Vše nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme zbývající ingredience, vše důkladně promícháme...
více o Cuketový nákyp IV.
Oloupeme mrkev a nakrajíme ji na půlky.
Potom ji dáme vařit na 35 - 40 min, dokud nezměkne. Po uvaření necháme vodu v kastrolu spolu s mrkví....
více o Studený krém z mrkve
Nejprve si připravíme náplň, kterou je vlastně houbová smaženice: na másle orestujeme jemně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby a necháme je...
více o Houbové ranečky
Maso očistěte a jemně naklepejte, osolte. Smíchejte ingredience na marinádu, kotlety touto směsí potřete a nechte alespoň půl hodinky stát.
Máslo...
více o Jehněčí kotlety s mátou
V hrnci rozehřejeme máslo. Posekané bylinky na něm krátce zpěníme. Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou naředíme vývarem, rozmícháme a krátce...
více o Bylinková polévka
Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a orestujeme ji. Směs lehce...
více o Zapečená hlíva s nivou
Špek si pokrájejte na slabé plátky a na rozpálené pánvi nechte vyškvařit. Pak přidejte pokrájenou cibuli na plátky a nechte ji orestovat dozlatova....
více o Játra ze selete - raz, dva
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladit a oloupeme. Prolisujeme na kostičky. Mrkev a petržel nastrouháme najemno a pórek nakrájíme na co...
více o Bramborový salát podle mě
Změklé máslo umícháme s vejci, přidáme tvaroh, sůl, zahustíme moukou a zapracujeme do hladkého těsta. Uválíme na silnější váleček a odkrajujeme kousky...
více o Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Mleté maso umeleme a přidáme sójovku, pepř, drcený kmín, koření na mletá masa, malinko soli, vejce. To propracujeme a vše osmahneme na cibuli....
více o Tortilla plněná mletým masem II.
Kuře si vykostíme, plát masa z něj si posolíme a uprostřed, po celé délce nandáme nádivku. Přes nádivku přehneme okraje plátu (ty se budou kousek...
více o Kuřecí roláda s nádivkou
Husu alespoň 12 hodin před pečením důkladně nasolíme (i uvnitř) a necháme proležet v chladu. Pak jí celou omyjeme v mléce, vložíme do ní jablka, dáme...
více o Grobská husa
V trošce mléka rozmícháme droždí, přidáme trošku mouky, lžičku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Mouku, sůl, zbytek mléka a cukru, kvásek, vejce,...
více o Priadkový koláč
Fazole necháme přes noc nabobtnat ve studené vodě. Druhý den je v čerstvé vodě dáme vařit (nesolíme). Kroupy nasypeme do hrnce se studenou vodou,...
více o Šarišská polévka s kroupami
Kýtu, papriky, sýry pokrájíme na kousky (kostičky), slaninu na čtverečky. Připravené suroviny střídavě napichujeme na navlhčené, zaostřené špejle a...
více o Liptovský špíz
Cibuli, cibulky, papriku i cuketu očistíme. Polovinu cibule, cibulky, cukety a papriky pokrájíme na malé kousky. Roštěnky naklepeme a zprudka na oleji...
více o Popradská roštěnka
Ze všeho nejdřívě zapneme troubu, aby se nám vyhřála a současně do ní vložíme plech, já jsem dala hlubší, co používám na řezy, mezitím vyšleháme...
více o Maxi palačinka