Rozmrazené rybí filety zprudka smažíme na oleji na pánvi a přidáme sůl a koření na ryby. Po chvíli přidáme asijskou zeleninu, kterou jsme předtím...
více o Ryba s asijskou zeleninou
Nejprve si cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se nám lehce zbarvila dozlatova. Po té si připravíme kvásek z vlažného mléka,...
více o Domácí chléb VI.
Zelné listy (větší) spaříme krátkým povařením a tvrdší střed jemně naklepeme plochou stranou paličky. Vláčné zelné listy naplníme směsí masa, cibule,...
více o Zelné závitky s mletým masem a sýrem
1. Mřížku v troubě umístíme do spodní třetiny a předehřejeme na 180°C. Dvě stejně velké 15 cm dortové rozevírací formy vymažeme máslem a vysypeme...
více o Baby dort
Červenou čočku propláchneme vodou a s hrnkem vody, solí a kořením vaříme zprudka pod pokličkou cca 15 min až do změknutí. Mezitím si na proužky...
více o Dhál
Do mouky dáme do rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli a kvasnice), sorbit, vejce, citronovou...
více o DIA vánočka
Česnek a rajčata oloupeme. Česnek nakrájíme na plátky. Rajčata nasekáme nadrobno. Můžeme použít i plechovku krájených rajčat, která nasekáme. V hrnci...
více o Sopa de ajo
Pokud vaříme brambory ve slupce, tak je oloupeme. Brambory pokrájíme na kostičky, měsíčky nebo přes mřížkový kráječ. Dáme je na trošku oleje orestovat...
více o Restované kari brambory
**Kvásek:** do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový...
více o Vláčná bramborová vánočka
Cuketu oloupeme a nakrájíme asi na půl centimetru vysoká kolečka. Vykrájíme středy kroužků, protože jsou hořké. Kroužky dáme na talíř s ubrousky a...
více o Obalované cuketové kroužky
Z tuku a hrubé mouky (krupice) připravíme světlou jíšku, zalijeme jí vodou, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, v nichž převládá mrkev, osolíme,...
více o Falešná rybí polévka
Mouku prosejte na vál, přidejte rozdrobené máslo, cukr, kůru, sůl a žloutky a dobře propracujte. Rozválejte, vykrojte dvě placky a na plechu vyloženém...
více o Černobílý vánoční dort
Do osolené vroucí vody vložíme na menší kousky nakrájenou rybu, celý černý pepř a vaříme, dokud maso nezměkne. Vývar scedíme a uvaříme v něm...
více o Rybí polévka s česnekem
Kuřecí prsa (kotlety, kýtu) prořízneme a vytvoříme v nich kapsu, osolíme a opepříme. Anglickou slaninu nasucho orestujeme v pánvi, přidáme rozšlehaná...
více o Voňavé anglické kapsy
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, mouku (strouhanku), sůl, pepř, česnek, majoránku, kmín a řádně promícháme....
více o Sejkory
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a uvaříme hladkou omáčkou. Asi jednu třetinu odložíme. Do zbylé omáčky vložíme mražený...
více o Zapékaný špenát s vejci
Mrkev a celer očistíme, umyjeme a nastrouháme na jemné nudličky. Osolíme, přidáme nasekanou pažitku, pokapeme citronovou šťávou a spojíme s tatarskou...
více o Mrkvová pomazánka s celerem
Kuskus přesypte do mísy, zalijte vroucím vývarem, přiklopte a nechte 5 minut stát. Promíchejte vidličkou. Mezitím rozpalte lžíci oleje ve velké pánvi....
více o Vegetariánský burger
Rozpulte a vypeckujte avokáda, vydlabejte dužinu a dejte do misky s citronovou šťávou (zabrání aby avokádo nezhnědlo). Rozmačkejte vidličkou, nebo...
více o Guacamole - klasika
Brambory pokrájíme nožem nebo mřížkovým kráječem. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje, na kterém brambory orestujeme dozlatova. Ke konci posypeme...
více o Restované brambory - zázvorové
Suchý kuskus promícháme se lžící oleje a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:2 a přiklopíme. Po cca 10 minutách je kuskus připraven. Na pánvi osmažíme...
více o Kuskus s kuřecím masem
Nejprve si připravíme plech. Ten vymažeme kouskem másla z celku (asi 10 g) a poté vyložíme pečícím papírem, který se máslem pěkně přilepí a drží tvar....
více o Americké Brownies
Krůtu nasekáme na porce, protýkáme slaninou, osolíme, opepříme. Na rozehřátém oleji s máslem zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme porce krůty, po obou...
více o Krůta na víně se zeleninou
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Brambory si pokrájíme nožem nebo mřížkovým kráječem. Na pánvi s troškou oleje orestujeme dozlatova. Ke...
více o Restované brambory-paprikové
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Pokud vaříme brambory ve slupce, tak je oloupeme. Můžeme použít brambory, které nám zbyly z druhého dne......
více o Restované brambory s česnekem
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Kuřecí maso si pokrájíme na stejně velké kousky, ty okořeníme a mírně osolíme. Sýr si pokrájíme na...
více o Sýrovo-kuřecí špízy
Tresku či jinou rybu na kapce olivového oleje osmažíme, osolíme, opepříme a pocitrónujeme. Poté přidáme nadrobno nakrájené jablko a dusíme doměkka....
více o Treska po švédsku
Každý plátek veky potřeme máslem. Z bílku a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který navrstvíme na plátky veky. Uprostřed sněhu uděláme jamku, vložíme do...
více o Vejce v hnízdě
Plíčka umyjeme a dáme vařit do osolené vody s očištěnou kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a bobkovým listem. Uvařená plíčka i se zeleninou...
více o Plíčková polévka
Nakrájíme si nadrobno cibuli a osmahneme na sádle při mírném ohni. Přidáme na kostky nakrájené maso, mletou papriku, bobkový list, kmín a krátce...
více o Polévka ze skopového masa
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku a sýr smícháme, dochutíme solí...
více o Vaječná pomazánka s Vysočinou
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, pak scedíme.
**Připravíme si česnekovou smaženici:** Houby...
více o Těstoviny s houbovou smaženicí
Maso nakrájíme na kousky a na hrubo pomeleme do velkého rendlíku, objemem vhodného na toto množství. Sůl rozpustíme ve vodě. Slanou vodu postupně...
více o Maďarská klobása
Pekáček si vymažeme máslem. Předvařený květák si pokrájíme na větší kousky. Šunku na kostičky. Nivu si rozdrobíme nebo nastrouháme. Na dno dáme vrstvu...
více o Květákové těstoviny se šunkou a nivou
Mrkev oloupeme a pokrájíme na plátky (cca 4 mm). Brokolici a květák očistíme, rozebereme na růžičky. Plátky mrkve dáme vařit do osolené vody, asi po 3...
více o Nudle s česnekovou zeleninou
Nejprve si připravíme v hrnku kvásek z části mléka, cukru a kostky droždí. Máslo utřeme s cukry a žloutky do hladké pěny. Mouku, rozinky, citronovou...
více o Vánočka - třená
Nejdříve si smícháme v misce všechny suroviny na směs koření. Směs si můžeme připravit i předem a nechat uležet v lednici. Brokolici si rozdělíme na...
více o Indonéské kuře Rendang
Cibuli a česnek nadrobno nakrájíme, mrkev nastrouháme a vše narychlo osmahneme na trošce oleje. Dávám co nejmíň oleje, maso je pak přiliš mastné. Maso...
více o Kari z mletého masa
Množství surovin odpovídá pečicí nádobě o průměru 23 cm a výšce 5 cm.
**Náplň:** Do velké misky dejte na plátky nastrouhaná jablka, přidejte 50 g...
více o Pravý americký Apple Pie
**Nejdříve si připravíme nádivku:** na oleji vzpěníme cibulku nadrobno nakrájenou, na ni orestujeme játra/žampiony na kostičky nakrájené, až budou...
více o Kachna na pivě s nádivkou
Nastrouháme tvrdý sýr, vložíme do misky přidáme půl kelímku pomazánkového másla a jednu majolku. Vše promícháme, osolíme, opepříme a přidáme...
více o Česneková pomazánka - Ježek
Králíka si den předem naporcujeme, osolíme, opepříme, vložíme do většího hrnce a každý kousek zvlášť posypeme oreganem, najemno nakrájenou cibulí,...
více o Medový králík
Uvaříme půl porce světlých špaget, půl porce celozrnných (tmavších) špaget a pokud budete chtít i půl porce černých špaget. Necháme je trošku...
více o Špagetová Roláda
Recept jsem okoukal od Itala Emanuela Ridiho, takže veškeré pochvaly jdou na jeho adresu. Vyzkoušel jsem jej, byl výborný, skvěle se hodil na podzimní...
více o Dýňový koláč (Pan di zucca)
Maso nakrájet na kostičky, cibuli na kolečka. Masox rozpustit v půl litru vody. Vše promíchat v zapékací misce, přikrýt alobalem a péct jednu hodinu...
více o Zapečený guláš II.
Vepřové nebo drůbeží maso (bez kosti) si prořízneme z boku tak, aby jsme vytvořili co nejhlubší kapsy, které si osolíme a opepříme. Drobně pokrájenou...
více o Kapsy s nivovou smaženicí
Do většího hrnce dáme máslo nebo jakýkoliv jiný tuk, osmahneme cibulku a zaprášíme moukou - připravíme světlou jíšku. Mezitím si nakrájíme polévkovou...
více o Krémová dýňová polévka
Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem.
Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,...
více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa