Vejce s jogurtem, česnekem a moukou smícháme, hladké těstíčko ochutíme solí a pepřem a pak do něj namáčíme plátky salámu, které jsme na stranách...
více o Gothaj v jogurtovém těstíčku
Fazole necháme přes noc namočit. Druhý den je uvaříme, scedíme, přidáme dorůžova osmaženou cibuli, mleté ořechy, petrželku, sůl a pepř podle sebe a...
více o Fazole s ořechy
Celer očistíme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka (můžeme dát do vody i trochu octa nebo citronové šťávy). Pak ho nakrájíme na slabší plátky (4 -...
více o Celer s taveným šunkovým sýrem
Maso pokrájíme na slabé nudličky, osolíme a opepříme. Mrkev pokrájíme s pórkem na kolečka. Maso a mrkev dáme společně orestovat do rozpáleného oleje,...
více o Masové nudličky v jasmínové rýži
Do plátků masa uděláme hlubší zářezy - kapsy. Jemně maso naklepeme, osolíme a opepříme.
Papriku pokrájíme na nudličky, žampiony a cibuli na plátky a...
více o Balkánské kapsy
Z uvařených brambor do nichž přidáme horké mléko, kerblík a máslo našleháme pyré. Za šlehání přidáme jedno vejce podruhém, osolíme a opepříme. Vše...
více o Kerblíkové pyré z trouby
Droždí, vejce, cukr a sůl rozkvedláme asi ve 200ml mléka a s moukou vypracujeme těsto hustoty jako na vdolky.
Necháme pomalu vykynout. Na promaštěný...
více o Dnešický rozpek
Pohanku umeleme na mixeru na mouku. Přidáme pšeničnou mouku, krupici, sójovou mouku, vejce, sůl a koření, popř. trochu vody a vypracujeme těsto.
Z...
více o Pohankové noky
Jáhly namočíme na 2 hodiny do studené vody a uvaříme. Do horkých jáhel utvoříme několik důlků obrácenou stranou vařečky, vsypeme mouku a sůl a necháme...
více o Jáhlové škubánky
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Přebytečnou vodu vymačkáme, zapracujeme mouku s bílkem a se solí. Lžící tvarujeme menší...
více o Chlupaté knedlíky se žitnou moukou
Papriky zbavíme semen, z odříznutých víček odstraníme stopky a dobře omyjeme. Sýr rozmačkáme a sícháme s vejci a petrželovou natí. Nesolíme. Na pánvi...
více o Plněné papriky Varna
Fazolky uvaříme do měkka v osolené vodě, uvařené pokrájíme. Cibuli drobně nakrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme sladkou papriku a rajský protlak a...
více o Fazolky zapečené
Očištěné fazolky opereme, necháme okapat (zmrazené necháme rozmrazit a okapat). Na pánvi rozpálíme olej a vložíme na plátky nakrájený 1 stroužek...
více o Fazolky ze zázvorem
Mrkev očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Nakrájíme po délce na plátky o tloušce asi 8mm. Obalíme jako řízek a smažíme do růžova....
více o Smažená mrkev s omáčkou
Asi třetinu pohanky pomeleme na mixéru na pohankovou mouku nebo roztlučeme v hmoždíři i s novým kořením. Zbylou pohanku namočíme na 1 hodinu do...
více o Vegetariánská "jaternicová" polévka
Množství dle počtu strávníků.
Zapékací misky, plech nebo pekáč dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno naskládáme toastový chléb. Vejce...
více o Zapečené vaječné toasty
Tykev očistíme a nakrájíme na kostičky o hraně cca 1cm. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme do sklovita na oleji, zapražíme paprikou a přelejeme 1 1/4 l...
více o Polévka z tykve
Na oleji osmahneme pórek, nakrájený na příčné proužky i se zelenou tužší částí. Kousek jemnéjší bílo-žluté části pórku si ponecháme stranou na zdobení...
více o Pórková polévka s pohankou
Kořen pampelišky sbíráme od časného jara do konce dubna nebo pak až od poloviny října do zámrazu. V ostatních obdobích roku je kořen hořký a tuhý....
více o Polévka z pampelišky - smetanky
Na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené špenátové listy nebo rozmrazený špenát a lehce osmahneme.
Přidáme 1 1/4 l vody, 2 hodiny...
více o Špenátová polévka s rýží Natural (Egypt)
Troubu zahřejeme na 220.
V misce rozmačkáme banány a přidáme 4 lžíce vody.V jiné misce třeme máslo s cukrem,až získáme bílý krém.Přidáme rozšlehaná...
více o Lehký banánový koláč
Do studené osolené vody dáme propláchnuté krupky a dáme vařit. Přidáme
oloupané,nakrájené brambory na malé kostky a vaříme za občasného míchání cca 20...
více o Staročeská polévka
Žampiony nakrájíme na plátky a na rozpuštěném kousku másla je osmahneme, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a necháme mírně srazit.
Česnek...
více o Zapečené žampionové chlebíčky
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se...
více o Míchaná vejce s droždím
Hermelín nastrouháme nabo pokrájíme na malé kousky a vmícháme do rozšlehaných vajec, dochutíme solí a pepřem a vlijeme do pánve s nepřilnavým dnem s...
více o Hermelínová omeleta
Guláš v hnízdě připravujeme do malých zapékacích misek na jednu porci, které dobře vymažeme a vysypeme strouhankou. Množství záleží na počtu osob....
více o Guláš v hnízdě zapečený
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru....
více o Utajená česneková krkovička
Z uvedených surovin vypracujeme elastické těsto. Těsto vypadá, jako by se nechtělo spojit, ale tak to má být. Zabalíme do fólie a dáme odležet do...
více o Slaný koláč s kapustou
Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm podusíme. Posypeme sladkou paprikou a moukou a zlehka opražíme.
Hrnec...
více o Papriková krémová polévka
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Poté je nakrájíme na kolečka, když jsou větší, tak rozpůlíme. K bramborům přidáme na...
více o Moravský salát podle babičky
Nejprve vymažte malý pekáček či zapákací misku olivovým olejem.
Vložte plátky masa, osolte, nasypte hrst provensálského koření (nemusíte šetřit),...
více o Vepřová kýta na cottage sýru
V mléce rozšlehejte 3 žloutky, osolte, opepřete, vmíchejte tuhý sníh ze 3 bílků, přidejte mouku a nastrouhaný sýr. Těsto vlijte na plech vyložený...
více o Zeleninová roláda
Kuřecí prsa očistíme, uděláme do nich opatrně hluboký zářez(kapsu), osolíme je a opepříme.
Na pánvi si rozpálíme trochu oleje, na kterém orestujeme na...
více o Paprikové kapsy s žampiony
Cuketu hrubě nastrouháme, když je mladá, nemusíme jí ani loupat.
Na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu, nastrouhaný česnek,...
více o Lasagne s cuketou a slaninou
Pokrájené hlávkové zelí povařte do poloměkka v osolené vroucí vodě. Sceďte a nechte okapat. Pak nakrájejte najemno cibuli, klobásku na kolečka, maso a...
více o Moravskoslezský bigos
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, můžeme mírně posypat drceným kmínem a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo....
více o Přírodní plátek s křenovou omáčkou
Hrubě nastrouhanou mrkev dáme krátce orestovat na rozpuštěné máslo, pak posypeme moukou, promícháme, krátce zapražíme, zalijeme vývarem nebo vodou,...
více o Květáková polévka s brokolicí
Ráčky dobře očistěte kartáčkem a opláchněte ve studené vodě. Vývar přiveďte k varu, naházejte do něj raky a vařte asi 10 minut. Raky vyjměte a nechte...
více o Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Mrkve omyjte, oloupejte nebo oškrábejte a nakrájejte na kousky. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na kousky. V kastrolu rozehřejte 1 lžíci...
více o Pečená ryba s karotkovým pyré
Mleté vlašské (jsou lepší) nebo lískové ořechy smícháme s paprikou a strouhankou. Vejce rozšleháme se špetkou soli. Játrový sýr nakrájíme přibližně na...
více o "Játrové řízečky"
1.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------...
více o Zemiakový koláč
Kolínka osolte, opepřete a na středním plameni ze všech stran opečte v kastrolu na 3 lžících rozehřátého oleje. Vlijte vývar, uveďte do varu, pak...
více o Boršč s jehněčím masem
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme.
V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této...
více o Řízky v zakysané smetaně
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnou vodu odlijeme. Na rozpáleném oleji osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme špenát a rozetřený česnek....
více o Špenátovka
Celý kus masa očistíme, řádně osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho orestujeme ze všech stran dozlatova, s otáčením nepospícháme, počkáme až...
více o Vepřové na zelenině
Omyté, ale neoloupané brambory nakrájejte na kostičky a uvařte je v osolené vodě. Když jsou měkké, smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a...
více o Smetanová polévka (Rahmsuppe)
Mrkve a cibulky opláchněte a očistěte, cibulku nakrájejte na kousky. Špenátové lístky propláchněte a nadrobno nasekejte. Maso omyjte, osušte a...
více o Kuřecí soté s mrkvičkami