Kapary necháme okapat, polovinu jich nasekáme a ostatní necháme vcelku, smícháme je s majonézou a podle chuti přidáme pepř, příp. sůl.
Kapary stačí...
více o Dipy ke grilovanému masu - s kapary
Vařené brambory hrubě nasekáme nebo rozšťoucháme, dáme do mísy, prosypeme solamylem a dobře promícháme. Přidáme vejce, smetanu, sůl, pepř. Dle vlastní...
více o Bramborové hrudky - smažené
Na kousku másla necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme orestovat na kolečka pokrájenou očištěnou mrkev, kterou osolíme,...
více o Dušená jablečná mrkev
Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka, pak scedíme. Mezitím si na másle orestujeme na kolečka pokrájený pórek, který pak...
více o Bramborovo-pórková kaše
Očištěnou mrkev a brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Do hrnce můžeme přidat i oloupaný česnek, kdo ho nemá rád, nemusí. Po...
více o Bramborovo-mrkvová kaše
Oloupané brambory pokrájíme a společně s hráškem dáme vařit doměkka, vodu trochu osolíme. Po uvaření scedíme, k bramborám a hrášku přidáme dle chuti...
více o Bramborovo-hrášková kaše
Na oleji zlehka orestujeme na kolečka nebo nudličky pokrájenou mrkev, ke konci přidáme orestovat i nasekaný česnek, pak podlijeme pár lžícemi vývaru...
více o Dušená mrkev na česneku
Množství dle počtu strávníků:
Filety z ryb dle vlastního výběru očistíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem se solí. Necháme alespoň půl hodiny...
více o Česnekové filety v těstíčku
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, droždí, cukr, promícháme a postupně doléváme vodu do těsta.
Necháme kynout asi 30 minut.
V jiné misce nastrouháme...
více o Plněný chleba
Troubu předehřejme na 180 stupňů. Nejprve si smícháme máslo s banány, až bude vše dobře smíchané, přidáme cukr, vajíčko a vanilku, znovu promícháme,...
více o Banánový chléb z USA
Vajíčko rozkvedláme s trochou soli, přidáme mléko, 3 lžíce rozpuštěného sádla a přisypáváme hrubou mouku (možno přidat i trochu mouky hladké), až je...
více o Kúsky s vajcem
Zaděláme kynuté těsto a po prvním vykynutí ještě jednou podebereme měchačkou, aby lehce spadlo a dáme znovu nakynout. Pak si těsto nakrájíme na stejné...
více o Jablečné vdolečky - kynuté, pečené
V osoleném půllitru vody uvaříme polentu (krupici) na opravdu hustou kaši, dáme na vodou vylitý (vymazaný) plech (používám formu na koláč) a necháme...
více o Pizza z polenty - zdravě
1. Květák, kousky brambory a cibuli vsypte do velkého hrnce, přidejte máslo a polovinu oleje. Dejte na mírný plamen, promíchejte a počkejte, až obsah...
více o Květáková polévka s liškami a hříbky
Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vodou,...
více o Candát na kmíně
Čočku dáme do osolené vody a vaříme doměkka (pro pikantnější chuť můžeme přidat cibuli, bobkový list a tři kuličky nového koření). Metličkou...
více o Čočkový salát s jemnou zálivkou
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který potřeme bílkovou pěnou:
Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh, do kterého zlehka...
více o "Pěnové" koláčky z listového těsta
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme orestovat ze všech stran kostky, nudličky nebo plátky osoleného masa, výpek zaprášíme kari kořením,...
více o Dušené maso s dýní
Zbavíme dýni semínek a nakrájíme ji na větší kousky i se slupkou. Potom ji uvaříme do měkka s jedním zeleninovým bujonem (bujonu se nebojte, bez něho...
více o Jednoduchá dýňová polévka
Mleté maso osolíme, ochutíme cibulí, česnekem, pepřem a kari, promícháme. Přidáme mléko (vodu), strouhanou dýni, vejce a čerstvou strouhanku, vše...
více o Dýňovo-masové kari karbanátky
Omyté a oloupané brambory nakrájené na kostky vložíme do hrnce a zalijeme asi 2 l studené vody, kterou osolíme, přidáme špetku podravky a zeleninový...
více o Lehká jarní česnečka
Do hrnce dáme vařit omytá a naporcovaná žebra, která zalijeme cca 2 l studené vody a na mírném ohni je přivedeme k varu. Žebra necháme "probublávat"...
více o Zelňačka s houbami a uzeným
Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou, přidáme mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, které...
více o (nejen) Svatomartinské podkovy - kynuté
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,...
více o Jáhlové placky
Housky lehce opečte v troubě předehřáté na 200 °C. Hrušky rozčtvrťte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo. Vmíchejte lžíci cukru a hrušky...
více o Žemlovka s brusinkami
Kuřecí maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
V pánvi rozehřejeme máslo s trochou oleje,...
více o Kuřecí na hořčici
Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme orestovat pokrájenou slaninu, pak i česnek a vše dle chuti opeříme. Přidáme pokrájená loupaná...
více o Česnekovo-rajské fazolky se slaninou
V osolené vodě krátce povaříme fazolky, pak scedíme a necháme okapat.
Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat...
více o Fazolky s Nivou
Kuřecí prsa očistíme a upravíme, aby nám vznikl jeden kus bez odřezků, osolíme, posypeme grilovacím kořením (a česnekem) dle chuti, zprudka osmahneme...
více o Kuřecí Wansdorf
Dlouho jsem nemohla najít žádný recept na koláčky, který by mi chuťově vyhovoval a tak jsem si vymyslela vlastní hrnkový.
Na 45 ks koláčků (průměr cca...
více o Posvícenské koláčky III.
Na másle podusíme doměkka nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek, špenátový protlak a zalijeme 1,7 l horké vody. Povaříme asi 10...
více o Špenátová polévka s krutony
Vše smíchejte tak, aby vznikla kompaktní nerozpadavá hmota. Masovou směs nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu a poté tvořte šišky (viz obrázek)....
více o Masové šišky (kebaby) v chlebové placce
Všechny ingredience nasypeme do misky a dobře promícháme. Necháme 10 minut odstát, na pomoučněné ploše tvoříme pizza základ....
více o Super tenké těsto na pizzu
Na tuku osmažíme cibuli a kolečka párků, pak přidáme orestovat pokrájené houby, přidáme nastrouhaný česnek, zaprášíme paprikou, krátce zarestujeme,...
více o Frankfurtská polévka s houbami
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme osmažit pokrájenou slaninu a nakonec i nastrouhený česnek. Uvařené těstoviny scedíme a dáme do...
více o Tomatové těstoviny s fazolkami
Množství záleží na počtu strávníků.
Smetanu ochutíme solí a pepřem a ušleháme. Ještě než bude zcela ušlehaná přidáme křen podle chuti a síly křenu a...
více o Sýr a šunka s křenovou smetanou
Smícháme mouku, sůl, máslo, cukr a vejce. Uhněteme těsto, které necháme v chladu cca 30 minut proležet. Pak těstem plníme (vymačkáme) formičky na...
více o Sladko-slané koláčky z ovoce a sýrů
Neloupané lilky nakrájejte na plátky a nechte je 10 minut vymáčet ve slané vodě. Ta vytáhne případnou hořkost z plodů a namočené lilky také při...
více o Caponata
Droždí nechte vzejít v mléce s trochou cukru a spolu s ostatními přísadami vypracujte na vláčné těsto. Nechte nejméně půl hodiny na teplém místě...
více o Buchtičky se šodó
Vše zaděláme dohromady v těsto a necháme ve velkém hrnci přiklopeném pokličkou v lednici 24 hodin.
Poté oddělujeme kousky těsta a v hladké mouce...
více o Langoše jako ze stánku
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu...
více o Vdolky s jablečným rozvarem
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po...
více o Čočková polévka s klobásou
Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme nastrouhaný česnek, drobně...
více o Bramborovo-kapustové placičky