Kuře omyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte kořenovou zeleninu, nakrájenou cibuli, celý pepř, nové koření a osolte. Vše pozvolna uvařte...
více o Písmenková polévka
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a nakonec v rozšlehaných vejcích. Ihned smažíme v rozpáleném oleji z obou...
více o Česnekové řízky nakládané ve vývaru
Plec pokrájíme na větší kusy, osolíme, opepříme, přidáme trochu kmínu, nastrouhaný nebo nasekaný česnek a promícháme. Maso dáme do pekáčku na...
více o Česnekové plecko na hruškách
Rozpustíme máslo v kastrůlku a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit.
Přidáme mraženou zeleninu a necháme osmahnout s cibulkou, potom...
více o Polévka z rybích filetů
* oškrábané brambory nakrájíme na malé kousíčky
* brambory dáme vařit (uvaříme si je v hrnci zvlášť)
* na 1 lžíci oleje osmahneme na jemno nakrájenou...
více o Zelňačka studentská
Brambory, scezenou kapustu a klobásu pokrájíme, přidáme česnek, sýr a dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme. Vše dáme do připravené zapékací mísy...
více o Brambory s kapustou a sýrem - zapečené
Očištěný květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do zeleninového vývaru (bujon). Přidáme muškátový květ a pepř dle chuti. Během vaření si připravíme...
více o Květáková polévka s Nivou
Na másle a oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli. Přisypeme vločky a necháme je také orestovat a lehce zrůžovět. Zaprášíme moukou, necháme...
více o Kapustová polévka s vločkami a klobáskou
Oloupané, uvařené brambory propasírujte nebo rozšťouchejte. Přidejte máslo, vejce a směs osolte.
Po obvodu formy na muffiny rozprostřete lehce...
více o Slané bramborové bábovičky
Tuňáka slejeme, dáme do misky spolu s máslem a sýrem a dáme na 30 sekund do mikrovlné trouby, aby se máslo rozpustilo. Vyndáme, promícháme, přidáme...
více o Lehká tuňáková pomazánka
Do hrnce se sklenkou vody dáme rýži. Zapneme na nejvyšší výkon a vaříme - postupně přiléváme vodu.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a zprudka...
více o Španělské rizoto
Kuřecí maso pokrájíme na kousky, mírně osolíme, opepříme, zakapeme sojovou omáčkou (1 lžíce) a olejem (0,5 lžíce), zaprášíme solamylem, vše promícháme...
více o Hruškové kuřecí - minutka
Naklepané maso osolte a opepřete.
Oloupané brambory nakrájejte na plátky a v míse promíchejte se solí, pepřem, paprikou, kmínem, jemně nakrájenou...
více o Frýdecká kotleta v alobalu
Olej rozpalte v pánvi a pak na něm do změknutí opékejte šalotky a česnek (8 minut). Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova, osolte, opepřete....
více o Těstoviny zapečené s mozzarellou
Maso dáme do mísy, přidáme nadrobno pokrájené okurky a žampiony, nastrouhaný česnek, vejce, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a částí drobně pokrájené...
více o Adamovy kuličky (sekaná)
Slaninu pokrájíme na malé kostičky, dáme vyškvařit, pak na ni přidáme plátky žampionů, které na ní orestujeme.
Maso dáme do mísy, přidáme vejce, hrubě...
více o Karbanátky nebo sekaná s okurkou a žampiony
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat.
Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji...
více o Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem
Roštěnou pokrájíme na tenké nudličky, v misce je promícháme se sojovou omáčkou a nasekaným zázvorem. Necháme v chladu asi 2 hodiny proležet.
Zeleninu...
více o Hovězí nudličky se zeleninou - minutka
V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mleté telecí (kuřecí, vepřové nebo hovězí) maso, které osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou a...
více o Lasagne se zelím a (nejen) telecím masem
Rohlíky pokrájíme, zalijeme vínem a poté vymačkáme.
Zaječí srdce a předek uvaříme v osolené vodě doměkka (vývar si ponecháme). Pak maso obereme a...
více o Zaječí sekaná pečeně
Ze surovin připravíme marinádu a kýtu do ní na 3-4 dny vložíme, necháme marinovat v chladu a temnu.
Maso vyjmeme z marinády osušíme, převážeme pevně...
více o Kančí kýta na víně s tymiánem
Kýtu pokrájíme na větší špalíčky, špek dáme do mrazáku ztuhnout. Každý kus kýty protkneme jedním nebo dvěma klínky špeku. Maso osolíme, opepříme a...
více o Dančí kýta na pivu
Hovězí maso dobře nasolíme a obalíme v zázvoru, pak v hladké mouce a necháme asi hodinu odležet. V hrnci si osmažíme na pokrájeném špeku s trochou...
více o Houbovo-zázvorové hovězí
Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na slabší plátky. Nivu pokrájíme na plátky. Obojím plníme maso dle vlastního výběru.
Na hruškové...
více o Hruškový řízek s Nivou
Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule)
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným...
více o Cibulové vepřové - minutka
//Recept je podle Marie Úlehlové-Tilschové.//
----
Maso pozvolna uvařte ve vývaru doměkka (podle druhu a stáří masa to bude trvat 3/4 hodiny až hodinu...
více o Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kostky.
Na oleji orestujeme pokrájené cibule, pak přidáme na...
více o Eintopf s červenou řepou
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Porce vložíme do pekáčku s pokrájenou cibulí, slaninou, žampiony a brusinkovým kompotem....
více o Kuře nejen s brusinkami
Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit....
více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem
Žervé nebo Lučinu dáme do misky, přidáme strouhaný křen (dle chuti a jeho síly), osolíme, opepříme a nastrouhanou sterilovanou nebo předvařenou řípu...
více o Křenové kuličky s červenou řepou
Množství dle chuti a potřeby
Lučinu nebo tvaroh (můžeme společně namíchat) dáme do misky, přidáme nastrouhanou Nivu, mleté nebo nasekané ořechy,...
více o Nivovo-ořechové kuličky
Žervé nebo Lučinu v libovolném množství dáme do misky, ochutíme solí a pepřem, přidáme čerstvě nastrouhaný křen (množství dle jeho síly). Vše dobře...
více o Křenové kuličky
Uvedené množství je na 2 palačinky.
Do mléka dáme nastrouhanou Nivu, jemně pokrájenou nebo nastrouhanou šunku, vejce, mouku dle potřeby, jemně...
více o Nivovo-šunkové palačinky
1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky. Zvěřinu nakrájíme na kostky.
2. Kolečka cibule podusíme na másle.
3. Jakmile cibule...
více o Kančí guláš v pomalém hrnci
Sójové maso vložíme do cca 500 ml vroucí osolené vody, přidáme trochu soli se sníženým obsahem sodíku, 1/2 kostky bujónu a vaříme 15-20 minut v...
více o Ostřejší kuskus
V misce promícháme lučinu, tavený sýr a pomazánkové máslo.
Omyté jablko osušíme, rozkrojíme a zbavíme jádřince. Dužinu i se slupkou nakrájíme na...
více o Pomazánka s pažitkou a jablky
Brambory omyjeme, nakrájíme a necháme ve slupce vařit v osolené vodě.
Na hluboké pánvi nebo v kotlíku zprudka osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a na...
více o Ďábelký kotlík
Vejce nakrájíme na kostičky, stejně tak nakládačky, cibuli a hermelín. Přidáme majonézu, hořčici a máslo a poté dochutíme pepřem a solí.
Dobrou chuť!...
více o Vajíčková pomazánka s hermelínem
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za...
více o Podzimní polévka s houbami
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude...
více o Bramboráky z chleba
Maso pokrájíme na kostičky (nudličky), dáme do mísy, osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, sojovou omáčku, olej a solamyl. Vše...
více o Vepřové na zázvoru s hruškou - minutka
Květák rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a necháme dobře okapat. Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájenou...
více o Květák se slaninou v bešamelu s nivou
Maso pokrájíme, osolíme, okořeníme, jak jsme zvyklí, podlijeme a dáme do pekáče na pokrájenou cibuli péct do předehřáté trouby. Nejprve pečeme cca 40...
více o Pečené maso s hruškovo-paprikovou přílohou
Okurku oloupeme, nahrubo nastrouháme, přidáme rozetřený nebo nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme a vmícháme nastrouhanou okurku. Dáme vychladit a...
více o Salát z bylinkového tvarohu
Papriky podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a naplníme nádivkou z rohlíků.
Nádivka: rohlíky pokrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem a...
více o Paprikové lodičky s nádivkou
Na oleji necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, trochu osmahneme a podlijeme vodou tak, aby dýně byla...
více o Dýňovo-zelná polévka