Přes noc si namočíme cizrnu, asi hrst na porci. Pak ji uvaříme v nové vodě se solí. Je to asi za 30 minut.
Na pánvi osmažíme trochu špeku na kostičky ...
více o Cizrnová omáčka
Mleté maso dáme do nerozehřáté pánve spolu s najemno nakrájenou cibulí. Mícháme až do zhnědnutí masa a oddělení se na malé kousíčky (jako když děláme...
více o Americké "Sloppy Joes"
Omyjeme okurky,oloupeme a nakrájíme na malé kousky.Vezmeme si rajčata,papriky,omyjeme a též nakrájíme na malé kousky.Zamícháme a přidáme olivový olej...
více o Šopská parodie
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme dozlatova, přidáme osmažit i na kostičky pokrájené uzené maso (lze použít i šunku) .
Uvařené těstoviny na skus...
více o Těstoviny se špenátem a uzeným masem
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okořeníme dle chuti, necháme cca půlhodiny odležet a pak za občasného promíchání osmažíme dozlatova....
více o Přírodní maso se zeleninou
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutily.
Takto připravené řízky z jedné strany potřeme hořčicí,...
více o (nejen) Hořčicové řízky
Máslo necháme rozpustit, přidáme rozdrobené droždí, které na mírném plameni za stálého míchání také rozpustíme na hladkou kašičku. Kašičku necháme...
více o Drožďové knedlíčky - kořeněné
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,...
více o Brambory (těstoviny) s fazolkami
1. Uvaříme maso. Oloupeme cibuli a česnek. Slaninu nakrájíme, pár plátků si dáme zvlášť. Kešu oříšky nasucho opražíme na pánvi, pár si jich necháme na...
více o Velikonoční nádivka s kešu oříšky
Kuřecí maso nakrájejte na kousky, osolte a na trošce oleje osmahněte. Pak přidejte nakrájenou pancettu a salám a také krátce osmahněte. Přidejte...
více o Kuřecí penne romana
Na rozpálený olej hodíme cibuli nakrájenou na kostičky, necháme zesklovatět (nezhnědnout!). Poté na pánev hodíme slaninu (na kostičky) a necháme za...
více o Gnocchi s pestem a houbami
Na másle a pokrájeném špeku osmažíme dosklovata cibuli. Pak přidáme osmažit naklepané, po straně nakrojené, osolené a opepřené řízky z obou stran. Ke...
více o Zeleninové řízky
Pokud nám vadí střívko na uzenině, špekáčky oloupeme. Poté hluboko prořízneme, ale nedokrojíme. Špekáčky uvnitř opepříme, potřeme hořčicí (může být i...
více o Hořčicoví utopenci se zelím
Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě krátce povaříme, pak scedíme, necháme okapat a vychladnout. Část růžiček (asi čtvrtinu) ponecháme na...
více o Květákový salát nebo pomazánka
Do mísy nastrouháme cuketu nahrubo, mrkev najemno, přilijeme mléko, přidáme žloutky, bylinky, sůl. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme,...
více o Barevné hrnkové knedlíky
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Na pánvi orestujeme na plátky pokrájené žampiony a vsypeme do polévky, vlijeme...
více o Selská polévka II.
Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.
Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle...
více o Bramboráky (křupavé)
Na kousku másla orestujeme strouhanou mrkev s celerem, poté přidáme orestovat strouhaný česnek a na slabé plátky pokrájené žampiony. Vše po orestování...
více o Květáková polévka se žampiony
Předvařený květák hrubě pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme pokrájená rajčata, strouhaný sýr, uzeninu, bylinky nebo jiné ingredience, které máme rádi....
více o Zapékaný květák nejen s rajčaty
Do elektrického hnětače vložte všechny suroviny a vypracujte těsto. Můžete je ale docela dobře uhníst i ručně: na pracovní desku udělejte hromádku...
více o Masové ravioli s batáty a pažitkou
Květák krátce povaříme, scedíme, pokrájíme na větší kusy. Cibuli osmažíme dosklovata na trošce oleje, přidáme maso, orestujeme. Přidáme nastrouhaný...
více o Květák s mletým masem po boloňsku
V hlubší pánvi rozehřejte olej, přisypte do něj jemně nasekaný česnek a za stálého míchání 1 minutu smažte. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a bez...
více o Zapečené lasagne
Posekejte stroužky česneku, do rendlíku nalijte olivový olej, vodu a citrónovou šťávu.
Přidejte česnek, kuličky pepře, 1 bobkový list a tymián.
Poté...
více o TAPAS: nakládané žampióny
Cizrnu namočíme na 3 hodiny do studené vody (nebo ještě lépe přes noc). Poté vodu slijeme a v čerstvé vodě bez soli uvaříme doměkka.
Chřest ve spodní...
více o Soté ze zeleného chřestu a cizrny
Odřízněte špičky rajčat a odstraňte dužinu. Semelte hovězí a telecí maso. Uvařte rýži.
Na pánvi usmažte cibuli do hněda, přidejte maso. Smažte několik...
více o Rajčata plněná masem
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, houby na plátky a na části tuku krátce opečeme a necháme vychladnout.
Špenát posekáme nahrubo, plátky chleba...
více o Houbovo-špenátové noky
Z listů zelí odkrojíme tvrdý košťál a jednotlivě je spaříme v horké vodě a ihned zchladíme v ledové vodě. Šalotku oloupeme, jemně nakrájíme a krátce...
více o Lín s bílým zelím a křupavými škvarky
Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a v hrnci pouze zesklovatíme na rostlinném tuku. Přidáme 2 lžíce cukru a necháme rozpustit do velmi světlého karamelu...
více o Rychlá koprová omáčka s vařeným vejcem
Protlak necháme rozmrazit a v cedníku okapat, pak dáme do mísy, přidáme žloutek, sůl, pepř, česnek, mouku s kypřidlem a dle chuti slaninu nebo sýr ...
více o Nadýchané špenátové lívance
Ze špenátu, mléka, vejce, česneku, soli, pepře, muškátového květu, mouky a kypřidla umícháme hladké středně husté těstíčko, které naběračkou lijeme na...
více o Špenátové lívance s mlékem
Ingredience na marinádu smíchejte. Kuřecí prsíčko překrojte na stejně tlusté plátky a nechte marinovat alespoň 2 hodiny.
Uvařte nudle podle návodu....
více o Kuře po sečuánsku
Tenhle recept mě naučila babička a vždycky dodala: Hlavně tam nedávej moc cibulky ani kmínu, nebo to zhořkne. Jestli váháte ohledně množství uvedených...
více o "Kýtová" omáčka
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a dáme do mísy. Cibuli na oleji osmažíme dosklovata, přidáme osmažit maso, pak osolíme a opepříme a dáme do mísy...
více o Špenátové těstoviny se sýrem - zapečené
Maso nakrájíme na kostky nebo plátky (dle použitého druhu), osolíme, opepříme a dáme orestovat na dosklovata na oleji osmaženou cibuli. Až máme maso...
více o Tymiánové hovězí se zeleninou
Nakrájíme si na větší kostky kuřecí maso, ang. slaninu a na měsíčky oloupanou cibuli.
Kuřecí prsa smícháme s kořením a olejem a necháme marinovat, pak...
více o Dobré špízy
Do masa opatrně nařízneme hlubší kapsu. Maso osolíme a opepříme. Salám nakrájíme na kostičky. Hermelín v polovině prokrojíme a poté ještě přepůlíme....
více o Hermelínové řízky
Vařenou řepu nastrouháme, přidáme česnek nebo koření dle chuti, nastrouhaný sýr výraznější chuti, osolíme a dle potřeby přidáme strouhanku (nemusí být...
více o Řízky s řepou
1. Nachystejte si maso na nudličky.
2. Přidejte sůl, pepř, papriky (ostrou dle chuti), soj. omáčku, zázvor, kurkumu, skořici, med, rum. Udělejte...
více o Asijské hovězí
Dáme vařit sojový granulát (je vhodné jej vařit např. s přírodním bujónem) a těstoviny.
Připravíme omáčku: Nakrájíme celer a mrkev na velmi velmi...
více o Zapečené těstoviny se sojovým granulátem
250-300g kuskusu zalijeme horkým vývarem tak, aby byl ponořený tak akorát (pokud dáme víc vývaru, tak máme kuskus po oddělení hodně mokrý a to...
více o Kus Kus (Cous Cous)
Rohlíky pokrájíme, dáme do mísy a zakapeme mlékem, přidáme pokrájenou šunku, papriku, kopřivy, nastrouhaný sýr a česnek, vejce, sůl, pepř a dobře...
více o Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Na oleji (sádle) osmažíme nadrobno pokrájené cibule a špek. Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem...
více o Velikonoční kopřivová nádivka
Nejprve si připravíme zelí a to tak, že odřízneme dužinu a uděláme tzv. důlek, aby nám listy šly lépe sundávat. Zelí vložíme do vroucí osolené vody,...
více o Balené zelí
Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji...
více o Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak
V tlakáči si rozehřejeme olej s kouskem másla a nakrájíme cibuli na plátky a osmahneme, česnek taky na plátky a přihodíme do hrnce. Až bude cibulka...
více o Guláš z divočáka (kančí guláš)
Řepu nastrouháme do mísy dle chuti najemno, nahrubo nebo půl na půl. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, kmín, sůl a dobře promícháme. Kořeníme...
více o "Řepáky" bramboráky z červené řepy