Brambory pro dva oloupeme, pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme.
Libovolnou, námi oblíbenou sezónní zeleninu (fazolky, papriky, cukety....
více o Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme směs zeleniny se sušenými houbami, které jsme v dlaních promnuli na menší kousky. Po osmažení přidáme...
více o Zeleninová bramboračka
Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)...
více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem
Mléko si metličkou vyšleháme s moukou, solí a vejci. Směs necháme stát a odpočívat cca půl hodiny. Pak na rozpáleném oleji smažíme tenké slabé placky...
více o Palačinky se zelnou směsí
Krkovičku mírně naklepeme a po stranách na několika místech nařízneme, aby se nám při smažení, pečení či grilování nekroutila.
Z oleje, papriky,...
více o Gurmánská krkovička
Segedín:
Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek,...
více o Segedín s knedlíkem po našem
Oloupanou uvařenou řepu nastrouháme do mísy na jemném struhadle společně s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak už jen vmícháme...
více o Česneková pomazánka z červené řepy
Cibuli na trošce oleje nebo na másle osmažíme dorůžova. Přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu s česnekem. Do směsi vmícháme špenát, osolíme,...
více o Jednoduché špenátové špecle
Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova. Pak vložíme osmažit z obou stran i naklepané a po stranách nakrojené, osolené a opepřené...
více o Bylinkové kotlety na houbách
Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Kuřecí nakrájíme na kousky, můžeme použít jak prsní, tak stehenní. Maso jemně nasolíme.
Přípravíme si pánev o...
více o Dušený lilek s kuřecími kousky a sýrem
Jemně pokrájený špek společně s pokrájenou cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme osmažit i na kostičky, nudličky či plátky pokrájené osolené a...
více o Dušené vepřové maso s hlívou
Plátky krkovice naklepeme, po stranách na několika místech nakrojíme, aby se nám nekroutily při smažení, osolíme, opepříme a zprudka na rozpálené...
více o Papriková krkovička
Palice česneku rozložíme na stroužky, které oloupeme.
Plátky masa nebo medailonky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nekroutily,...
více o Česneková minutka
Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa...
více o Mleté maso se zeleninou II.
Bramborákové těsto si můžeme připravit podle svého osvědčeného receptu a nemusíme se striktně držet uvedeného receptu. Někdo zahušťuje strouhankou,...
více o Kuře pečené na bramboráku
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme...
více o Mletá směs s fazolemi
Filety osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce. Na rozpuštěném másle s trochou oleje (aby se nám máslo nepřepalovalo) osmažíme připravené filety z...
více o Filety s česnekovými výhonky
Na oleji si společně s jemně pokrájeným špekem osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a...
více o Hovězí kližka ala španělský ptáček
Marináda: v misce si dobře promícháme olej se sladkou i pálivou paprikou, koriandrem, pepřem, solí (cca rovná lžička), utřeným česnekem a hořčičným...
více o Kuřecí maso na gril i do trouby
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky nebo kostičky, opepříme a jemně osolíme, dáme do misky. Přidáme zázvor, česnek, sojovou omáčku, olej a...
více o Masová minutka s hráškem
Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova....
více o Dušený králík (nejen) se zeleninou
Umytou syrovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy společně s najemno nakrájenou šalotkou, přidáme na volno rukolu. Vše důkladně...
více o Lehký cottage salátek
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky (řízky), lehce rozklepeme a pokládáme na alobal svisle vedle sebe tak, aby se navzájem překrývaly. Osolíme je a...
více o Italská kuřecí roláda
1) Nachystáme si tedy na kostky dýni, najemno cibulku a dáme rozehřát máslo do hrnce.
2) Zesklovatíme jemně cibulku, přidáme dýni, necháme pustit...
více o Dýňový krém se zázvorem a chilli
Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i...
více o Rajčatový salát s bazalkou
Oba druhy mletého masa smícháme. Toastový chléb namočíme do vody, poté vyždímáme a přidáme do masa, dále přidáme vejce, nadrobno nakrájenou cibuli...
více o Citrusový biftek
Brambory, cuketu, cibuli a pórek nakrájíme na plátky. Suroviny smícháme se smetanou, kukuřicí a kořením. Poklademe na plech vymazaný olejem, pečeme...
více o Zapečené brambory s cuketou
Špek si pokrájíme na jemno a na sucho ho necháme na rozpálené pánvi vyškvařit dozlatova (pustit tuk). Pak do pánve přisypeme na nudličky pokrájenou...
více o Hlíva na špeku
Do pomalého hrnce dáme trochu rozpuštěného sádla nebo oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, maso nakrájené na kostičky, sůl, koření a promícháme....
více o Segedínský guláš z pomalého hrnce
prsa nakrájíme na kostičky. Velikost je podle uvážení. Kuřecí kousky osolíme a opepříme. Vložme do misky a zalijeme asi 4-6 polévkovými lžícemi medu a...
více o kuřecí v medu
Z tvarohu, česneku a zázvoru si umícháme hladký pikantní krém, který osolíme a opepříme dle chuti. Smetanu přidáváme dle potřeby (hustoty). Můžeme...
více o Okurka s tvarohem
Nejdříve si připravím pečící papír na plech, potom očistím cuketu (okrájím slupku) a nařežu ji na kolečka asi 2 až 3 cm vysoká. Ty vydlabu a položím...
více o Plněná cuketa III.
Připravíme si kuřecí maso. Můžeme použít kuřecí stehna nebo paličky. Cibuli nakrájíme na kolečka a nachystáme si koření, abychom měli vše po ruce.
Do...
více o Pikantní kuře na kečupu
Očištěná kuřecí prsa nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi ve 2 lžících oleje.
Kuskus vsypeme do misky, zalijeme 350 ml osolené vroucí vody,...
více o Kuskus s kuřecím a zeleninou
Oloupeme cibuli a červenou papriku a obojí nakrájíme na drobné kostičky. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky.
V kastrolu rozehřejeme olej a...
více o Rychlý zeleninový guláš
Nejprve si připravíme kuskus tak, že cca 1 hrnek kuskusu v míse zalijeme 1 hrnkem vývaru a necháme pod pokličkou nabobtnat.
Mezitím si připravíme...
více o Kuskus rajčatový
Do keramické misky dáme smetanu a bílý jogurt. Stroužek česneku nakrájíme na jemné kostičky, přidáme do směsi a zamícháme lžící. Doladíme pepřem a...
více o Pochoutkový dip k zelenině
Na másle si osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které pak přisypeme hrášek, osolíme a přiklopíme pokličkou. Zvolna dusíme doměkka (nerozdusit!),...
více o Dušený hrášek s volským okem
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku (tymián), nastrouhaný česnek, pokrájenou cibuli, mléko, strouhanku a vše dobře promícháme...
více o Hrášková sekaná nebo karbanátky
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek, nasekaný česnek a krátce také na másle osmažíme. Pak odebereme cca 50 gramů hrášku...
více o Hrášková polévka se slaninou
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek a také ho krátce smažíme. Pak odebereme trochu kuliček hrášku stranou (cca 40 gramů),...
více o Hrášková polévka - smetanová
Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku do sklovata. Na cibuli dáme osmažit na plátky nebo kostky pokrájené maso z obou stran. Po osmažení masa dáme krátce...
více o Dušené maso s hráškem
Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme a opepříme. Dáme je na olejem potřenou rozpálenou pánev. Můžeme i na suchou rozpálenou, protože uzenina pustí...
více o Uzenářská směs s hráškem
Makrelu očistíme od kůže a kostí a dáme do mísy. Přidáme pomazánkové máslo (nebo mascarpone), hořčici (lze i dijonskou), cibuli, sůl, pepř. Vše dobře...
více o Jednoduchá pomazánka z uzené makrely
Sýr nastrouháme do mísy na hrubém struhadle nebo půl na půl s jemnými slzami. Přidáme jemně pokrájenou sušenou šunku nebo rakouský špek, slaninu...,...
více o Sýrové karbanátky (nejen) s hráškem
Hrst sušených hub namočíme do 4 dcl vody. Mezitím si rozehřejeme máslo, na které vhodíme nadrobno nakrájenou větší cibuli, osmahneme ji a vmícháme 2...
více o Rychlá houbová omáčka ze sušených hub
Na vyškvařeném, drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Ke konci...
více o Guláš (nejen) s hráškem
Květák si předvaříme v osolené vodě na skus, scedíme a necháme zchladnout. Pak pokrájíme na hrubo a dáme do mísy. Přidáme oloupaná pokrájená vejce,...
více o Květákový salát (nejen) s vejci
Nejdříve si nalijeme do konve vodu,a dáme jí vařit na 6
-Až voda začne bublat vložíme špagety, opatrně míchat vařečkou,až budou hotové opatrně!...
více o Špagety s vajíčkama