Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu...
více o Jižanské fazole s klobásou
Rybí filé (nebo lososa) osolíme, opepříme, okmínujeme a opaprikujeme. Opečeme na olej. Přendáme do zapékací misky (nejlépe keramické či kameninové, v...
více o Zapékané filé II.
Uvaříme čočku. Připravíme čerstvý či mražený listový špenát, můžeme přidat trochu česneku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zázvor nakrájený na plátky...
více o Pákistánská čočka se špenátem
Mrkev uvaříme doměkka v osoleném bílém víně (ale nesmí být moc rozvařená, spíš trošku tužší). Necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Ochutíme a...
více o Tuniský mrkvový salát
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, okořeníme, osolíme, přidáme ocet a olej. Necháme vychladit.
Na tento recept jsem přišla úplnou náhodou, když...
více o Míchaný salát
Osmažíme cibuli. Kapustu ovaříme a nakrájíme na kousky (můžeme použít i růžičkovou kapustu). Kapustu vložíme do kastrolu na cibuli, mícháme a...
více o Kapusta na bílém víně
Salát rozebereme na jednotlivé listy, omyjeme a necháme okapat.
Ředkvičky nakrájíme na půlky či kolečka, krabí tyčinky na kousky a smícháme se salátem...
více o Ledový salát s krabími tyčinkami
Avokádo oloupeme, rozkrojíme na půl a vyjmeme pecku. Z ostatních ingrediencí připravíme dresink, kterým pak avokádo přelijeme.
Podáváme s francouzskou...
více o Avokádový předkrm
Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme nadrobno, zalijeme vařící vodou (šetří se tak vitamín C), přidáme kmín, kuličky...
více o Zamudlanka
Uvaříme špagety. Na oleji zpěníme cibulku přidáme rajčata, okořeníme a osolíme. Můžeme přidat i houby. Směs smícháme se špagetami a utřeným česnekem,...
více o Zapékané špagety
Utřeme česnek, vložíme do hrnce, přidáme brambory a sádlo a opečeme. Zalijeme vodou, přidáme namočené houby, masox, kmín, opepříme a event. osolíme....
více o Vyprošťovací česnečka
Pórek nakrájíme na kolečka, bílou část osmažíme na oleji, přidáme zelenou část, zalijeme vodou a bílým vínem, opepříme a ochutíme vegetou. Povaříme a...
více o Sýrová pórková polévka II.
Nastrouháme syrové brambory, přidáme trochu hladké mouky, 1 vejce, utřený česnek, pepř, kmín a majoránku. Umícháme těsto, vlijeme do pekáče na papír...
více o Pečený bramborák
Šalotku zpěníme na oleji, přidáme kuře nakrájené na kousky (nebo filé a plody moře či krevety), opečeme, přidáme bílé víno, lehce opepříme, zasypeme...
více o Rýže a la paella
Cibuli osmahneme, smícháme s mletým masem, povařenou rýží a pepřem, osolíme. Můžeme přidat oregáno či bazalku. Naplníme papriky, zalejem trochou oleje...
více o Pečené plněné papriky
Mleté maso vložíme na osmaženou cibulku, opepříme, osolíme a opečeme. Rozválíme těsto, poklademe mletým masem, kyselým zelím, pokrájenými bramborami,...
více o Zelný štrůdl
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a při střední teplotě mícháme do změknutí asi 10 minut. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme víno nebo...
více o Cibulová marmeláda
Panenku nakrájíme na plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, slaninu taktéž i šunku.
**Napícháme na párátko:** 1 plátek panenky, 1 slaniny, 1 šunky...
více o Zapečená panenka na párátku
Na oleji opečeme celé půlky rajčat, které okořeníme oregánem, osolíme a opepříme, půlky žampiónů, klobásy, plátky luncheon meat, ohřejeme konzervu...
více o Anglická snídaně
Na oleji zpěníme cibuli, vložíme osolená krůtí stehna a kuličky černého pepře a opečeme. Pak nádobu vložíme do trouby a pečeme. Podléváme vodou a...
více o Španělská krůtí stehna na šampaňském
Fazole přes noc namočíme a uvaříme doměkka nebo použijeme konzervu. Osmažíme cibuli, přidáme mletou papriku, přidáme fazole, zalijeme vodou, přidáme...
více o Srbská čorba
Salám, brambory, jablka, okurky a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, opepříme, přidáme majonézu (množství dle chuti, někdo má rád víc, jiný...
více o Domácí vlašák
Lžící rozetřeme hermelín, přidáme nasekanou cibulku a petrželku, utřený česnek, koření a majolku. Smícháme a necháme rozležet v lednici.
Mažeme na...
více o Hermelínová pomazánka s česnekem II.
Do ohně dáme rozpálit větší kámen. Vykopeme jámu cca 1 metr hlubokou. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Do jámy vložíme rozpálený kámen, kotlety...
více o Seatonův hrnec
Spaříme zelné či kapustové listy. Mleté maso osolíme, opepříme, vmícháme krátce povařenou rýži, osmaženou cibulku. Necháme zpěnit cibuli na oleji, z...
více o Zelné či kapustové závitky
Uvaříme gnocchi. Na oleji opečeme špenát či losos, zalejeme smetanou a 1 lžící bílého vína, okořeníme, opepříme, osolíme, špenát ochutíme česnekem....
více o Gnocchi se špenátem či lososem
Na oleji necháme zhnědnout česnek nakrájený na kousky (zakápneme vodou, aby nezhořkl). Přidáme syrový květák rozebraný na růžičky, přidáme petrželku,...
více o Římský květák
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky. Ve wok pánvi rozpálíme olej a necháme zpěnit cibulku. Přidáváme postupně zeleninu (rajčata naposledy), osolíme...
více o Ratatouille speciál
Maso opepříme, osolíme a smícháme s osmaženou cibulí a nasekanými kapary. Utvoříme větší kuličky. Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme celé...
více o Masové kuličky s kapary
Mušle uvaříme v bílém víně či ve vodě. Zbavíme skořápek a smícháme s pepřem, solí, octem a olivovým olejem. Podáváme s francouzskou bagetou a dobrým...
více o Salát z mušlí
Žampióny omyjeme a oloupeme. Vykrojíme nožičky. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené nožičky, šunku, směs osolíme, opepříme a podusíme....
více o Plněné žampióny speciál
Papriku umyjeme a vykrojíme semena se stopkou.
Nakrájíme si na jemno cibuli (jen jednu), smícháme s mletým masem, rýží, prolisovaným česnekem....
více o Plněné papriky v rajčatové omáčce
Zeleninu a ostatní ingredience nakrájíme na kousky, ochutíme jogurtem, majonézou, octem a olivových olejem, opepříme, lehce osolíme.
Necháme trochu...
více o Letní zeleninový salát
Skopové nebo hovězí maso umeleme spolu s cibulí. Potom přidáme nadrobno nakrájené natě cibulky, koriandru, petrželky a bazalky, pepř, sůl, tuk nebo...
více o Lulja kabab
Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na oleji. Kuře či králíka naporcujeme, ze všech stran opečeme, přidáme houby, koření, podlijeme vodou a pečeme...
více o Provensálské kuře
Kuře očistíme, rozdělíme na kousky asi po 40 gramech, osolíme, opepříme, zbavíme kůží a zprudka opečeme na másle.
Kuře z hrnce vyndáme a zpěníme...
více o Ázerbájdžánská Bozartma z kuřete
Skopové nebo hovězí maso umeleme spolu s cibulí. Do směsi přidáme ryži, nasekanou nať (koriandru, kopru a máty), sůl, pepř, špetku skořice, někdy...
více o Jarpag dolma - masem plněné vinné listy
Brambory nakrájíme na kolečka, kotlety naklepeme a osolíme. Pekáč vyložíme papírem na pečení a pokryjeme kolečky brambor. Na brambory dáme kotlety,...
více o Přátelské kotlety II.
Syrečky nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou cibuli, opepříme, osolíme a zalejeme troškou piva (směs v něm nesmí plavat). Necháme uležet v lednici...
více o Syrečkový salát
Maso omyjeme, ze všech stran opečeme, okmínujeme, osolíme a dáme péct spolu s kuličkami černého pepř. Přidáme zázvor. Cca v polovině pečení přidáme...
více o Vepřová pečeně s jablky
Poněkud složitější příprava, ale stojí za to.
Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme hovězí maso nakrájené na kostičky, opečeme, opepříme,...
více o Bigos speciál
Syrové brambory nakrájíme na tenčí kolečka, rozprostřeme je na dno pekáče vyloženého papírem na pečení, brambory osolíme, na brambory dáme vrstvu zelí...
více o Zapékané brambory se zelím
Osmažíme cibulku na oleji, přidáme houby (nebo papriky), opepříme, osolíme, později přidáme rajčata, nivu, necháme nivu rozpustit. Směsí naplníme...
více o Plněné mušle
Balkánský sýr smícháme s vejcem, přidáme pepř a bylinky (sušené či čerstvé), směsí naplníme papriky, vložíme je na pekáč a zalejeme olejem. Pečeme do...
více o Bulharské papriky plněné sýrem
Lilek nakrájíme na plátky (event. očistíme papriky), smícháme balkánský sýr či nivu s vejcem, sýrovou směsí spojíme vždy dva plátky lilku (nebo směsí...
více o Smažený lilek či papriky
Na plech vyložený papírem na pečení rozprostřeme těsto, špenát smícháme s balkánským sýrem, opepříme, lehce osolíme a smícháme s 1 vejcem (použijeme...
více o Špenátový koláč (quiche)
Roštěnou dobře naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem, obalíme v trojobalu a osmažíme. Česnekem nešetříme.
Podáváme s vařenými...
více o Roštěná trampa Vaňky
Houby podusíme na cibuli (uvedené množství hub je orientační, čím víc hub a čím víc různých druhů, tím lépe), opepříme, osolíme, vmícháme krupici,...
více o Houbovec