Brambory ve slupce řádně odrhneme kartáčkem, ale neloupeme. Nakrájíme je na asi půl centimetrů tenké plátky, dáme do suché čisté utěrky a v utěrce je ...
více o Plechové brambory
Z panenky uděláme 4 plátky po 150 g, které naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením z obou stran. Na maso dáme plátek šunky, sýra,...
více o Plněná panenka dle Bohuslava Martinů
Na vymazaný pekáč vložíme plátky anglické slaniny. Na ně klademe okořeněná a lehce naklepaná kuřecí prsa, opět pokryjeme slaninou. Necháme zapéci 15...
více o Kuře v temnotách
Naporcované, osolené kuře dáme na dno pekáče, na to rozložíme kyselé zelí (my dáváme 2 sáčky) trochu zředíme kysanou smetanu vodou a vše zalijeme....
více o Kuře na zelí jinak
Nejprve uvaříme zvlášt rýži do poloměkka, poté v troše vody necháme povařit zelí a ochutíme klasicky dle chuti (cukr, sůl). Mleté maso orestujeme...
více o Zapékané zelí
Rohlíky i maso nakrájíme na kostky, petržel nasekáme, přidáme namleté koření, sůl a vejce a zlehka promícháme. Dáme na dno pekáče vymaštěného máslem....
více o Kuře na nádivce
Salát opereme, necháme oakpat a listy roztrháme, papriku a cibuli nakrájíme, mátu nasekáme na drobno, z citronu lžičkou vydlabeme a rozmělníme dužinu....
více o Řecký salát s mátou
Natrháme lupení, omyjeme a nasekáme na kousky. Dáme na 3-5 minut svařit v troše vody. Mezitím oloupeme česnek a cibuli, nakrájíme na kousky,...
více o Zelená miska aneb Trojí lupení
Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme na půlky a vyřízneme jádřince. Tvaroh utřeme se solí, bílým pepřem, lžičkou sladké papriky, najemno nasekanou...
více o Tvarohové papriky
Vše je velmi jednoduché, recept je na jednu velkou sklenici Omnia, okurky se dovnitř naskládají, přidají se ingredience, doplní se vodou a zavařuje...
více o Zavařování okurek
Mrkev očistíme, opereme a nakrájíme na tenké proužky. Do hrnce s vroucí vodou dáme lžičku cukru, půl lžičky soli a vložíme mrkev. Dusíme asi 5 min.,...
více o Mrkvový pikantní salátek
Salám nebo špekáčky pokrájíme na drobné kousky, stejně tak i rajčata, sýr nahrubo nastrouháme, cibuli posekáme, dost osolíme a opepříme a spojíme...
více o Buřtový salát
Dáme vařit špagety dle návodu na obalu. Omyjeme žampiony, odstraníme nožičky a nakrájíme na kostičky. Dále omyjeme cibulku, kterou nakrájíme na úzká...
více o Žampiony s cibulkou a smetanou
Zpěníme cibuli a přidáme nastrouhanou mrkev a celer. Orestujeme a přidáme polovinu pokrájených tyčinek, okořeníme a zalejeme částí vývaru, aby byly...
více o Polévka z krabích tyčinek
Do zapékácí mísy dáme olej, přidáme rajčata a brambory nakrájené na čtvrtky, cibuli na kolečka, papriku na nudličky. Vše okořeníme oregánem, bazalkou,...
více o Kuře na italský způsob
Zelí pokrájíme najemno, plátky žampionů též ještě pokrájíme, nebo můžeme ponechat tak. Slunečnici nasekáme, popř. rozdrtíme nebo opět můžeme ponechat...
více o Zelný salát se semínky
Kuřecí maso nakrájím na kostičky, smíchám se solí, pepřem a kořením (dávám grilovací, trochu kari, papriku a podle toho, co mám doma), přidám lžíci...
více o Rychlá kuřecí pochoutka II.
Makrely zbavené ploutví a vnitřností umyjeme, usušíme, posypeme pepřem, solí, pokapeme citrónem a necháme chvíli odležet. Mezitím na másle do růžova...
více o Opilé makrely
Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky, dáme do mísy a smícháme s prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Kuřecí maso pokrájíme na malé...
více o Zapečené brambory se smetanou II.
Anglickou slaninu opražíme do křupava, přidáme česnek nasekaný najemno a narychlo osmahneme. Pak přidáme rajčata a zeleninový vývar (stačí jen vegetu...
více o Rajská česnekačka
Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické...
více o Tuňáková pomazánka IV.
Uvařit pohanku. Na tuku osmahnout kostičky cibule, přidat rajčata nakrájená na kostky, koření a česnek. Chviličku podusit, rajčata by měla jen mírně...
více o Zapečená pohanka s rajčaty
Maso omyjeme. Asi 2 cm plátky karé zlehka naklepeme a nakrájíme z nich 1/2 cm silné a 4 cm dlouhé nudličky. Vložíme je do nádoby, osolíme, opepříme a...
více o Košovská specialita
Krabí tyčinky a vejce nakrájíme na kousky, tvrdý sýr nastrouháme nahrubo a petrželovou nať nakrájíme najemno. Krabí tyčinky zakápneme citronovou...
více o Krabí salát s vejci
Rozpis je na 2 ks zadních nohou.
Do kastrůlku dáme rozpustit máslo a opečeme na něm porce králíka z obou stran. Pak přisypeme nadrobno nakrájenou 1/2...
více o Králík na pivu
Na vyškvařené slanině zpěníme drobně pokrájenou cibuli a přidáme máslo. Vepřové maso nakrájíme na malé kostky a osmahneme na cibuli dozlatova. Pak...
více o Srbské rizoto II.
Houby uvaříme ve slané vodě a necháme okapat. Pak je nasekáme nadrobno, přidáme vajíčka, sůl, pepř, zelenou petrželku a drobně nakrájenou cibuli....
více o Karbanátky z hub
Kedlubny nakrájíme na nudličky, vložíme na rozpálený olej, osolíme, opepříme, přidáme cukr a mírně podlijeme vývarem. Dusíme doměkka. K měkkým...
více o Dušené kedlubny
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, trochu mouky a promícháme (připravíme těsto jako na bramborák,...
více o Chlumecký řízek
Celer očistíme, nakrájíme na kostičky nebo nudličky a uvaříme ve vývaru nebo osolené vodě téměř doměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku,...
více o Celerová polévka II.
Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, nasekaný česnek. Přidáme mleté maso, sůl, pepř, kari a oregano, můžeme přilít trochu vody a dusíme. Ke konci...
více o Masový koláč s brokolicí
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, osolíme, opepříme, ochutíme šalvějí a bazalkou. Podusíme asi 15 minut. Přimícháme...
více o Verzere
Maso nakrájíme na nudličky, naložíme do směsi oleje, chilli koření, vegety, pepře, plnotučné hořčice a rozmačkaného česneku (popř. česnekové marinády)...
více o Upírova smrt
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a vložíme do marinády, kterou připravíme z výše uvedených ingrediencí. Tymián je třeba hodně rozdrtit v dlaních,...
více o Vepřové plátky v tymiánu
Papriku omyjeme a očistíme a krátce opečeme na rozehřátém grilu. Poté ji nakrájíme na drobné kostičky. Olivy vyjmeme ze skleničky a na sítku necháme...
více o Avokádo plněné olivovým salátem
Očištěným žampionům opatrně vykroutíme nožky. Nožky nakrájíme na drobné kostičky a dáme do misky s drobně nakrájenou mozzarellou, tvarohem, tuňákem,...
více o Dietní pečené žampiony cisařovny Sisi
Cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s prolisovaným česnekem ji zpěníme na olivovém oleji. Vmícháme kečup, dobromysl, pepř, sůl a na kolečka nakrájené...
více o Bezmasé tortelini s rajčatovou omáčkou
Na sádle, či oleji zpěníme cibuli, přidáme na hodně drobno nakrájenou kapii a trošinku podusíme, přidáme obě plechovky fazolí (1 je lépe scedit),...
více o Mexické fazole II.
Kuřecí stehna na jedné straně obnažíme od kosti, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Plech vymažeme máslem a vložíme zeleninu. Poté...
více o Kuřesí stehna pečená se zeleninou
Vejce nasekáme na drobno, přidáme na drobno nakrájené ředkvičky a okurky a spojíme majonézou. Vmícháme pažitku. Toustový chléb nakrájíme na...
více o Chuťovky – trojúhelníčky
Možná se to nezdá, ale rizoto je opravdu chutné. Zeleninu vložíme na rozpálenou teflonovou pánev - bez tuku! Když začne syčet, pokapeme ji...
více o Neškodné rizoto
Zeleninu očistíme a syrovou (!) ji nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme citronovou šťávu, olivový olej, případně osolíme a opepříme, promícháme a...
více o Salát plný zdraví - celer a červená řepa
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby se vytvořila šťávička), další...
více o Zapečené brambory - co dům dal
Najemno nakrájíme 4 ředkvičky, sýr a cibulku. Tuto směs dáme vychladit do ledničky a mezitím připravíme omeletu. Na pánvičce rozpálíme olej a klepneme...
více o Zeleninová omeleta
Do vroucí vody s bujónem dáme vařit pokrájený květák/brokolici, bramboru, žampiony, cibulku a v případě chuti hrst fazolek. Vše vaříme asi 15-20 minut...
více o Dietní brokolicová/květáková polévka
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, na ni položíme osolonené a pořádně propepřené kousky králíka. Opékáme do zčervenání masa, poté podlijeme...
více o Cibulový králík na pepři
Maso nakrájíme na kostky. Olej rozpálíme, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po zesklovatění přidáme maso, osolíme a přelijeme vývarem....
více o Těstovinové mazlení
Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, česnek a salám. Osolíme, opepříme. Chvilku restujeme a poté přidáme hrášek s rýží. Promícháme, zalijeme...
více o Raz dva rizoto jednodušší
Tuňáka vyjmeme z plechovky (pokud máte čersvého doporučuji ho blanšírovat nebo orestovat s bílým vínem). Ovšem budeme pracovat s tuňákem z plechovky,...
více o Letní úžasnost