Uvaříme balíček vrtulí al dente. Těstoviny scedíme a vysypeme do máslem vymazaného pekáčku.
Případný zbytek másla můžeme vmíchat do těstovin. Osolíme,...
více o Rajčatové těstoviny
Tvaroh smíchám spolu s nahrubo nastrouhaným gothajem, nakrájenou jarní cibulkou a prolisovaným česnekem, majonézou či taveným sýrem. Mírně osolíme a...
více o Tvarohová - gothajová pomazánka
Z omytých rajčat vyndáme vnitřky a necháme okapat. Vnitřky dáme do misky, smícháme s 1/2 kelímku kysané smetany a podle chuti doloijeme sladkou...
více o Zapečená rajčata plněná rýžovou směsí
Do misky dáme rybičky. Nastrouháme salám, vajíčka, okurky (vše na hrubé straně struhadla), promícháme a přidáme pokrájenou na jemno cibulku, majonézu...
více o Rybičková pochoutka
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji.
Přidáme houby a majoránku a krátce prohřejeme.
Podlijeme smetanou, opět necháme...
více o Vepřové se smetanou a houbami s rýží
Směs na potření: smícháme prolisovaný česnek, hořčice, pepř a na jemno nakrájený pórek. Plátky masa naklepeme a osolíme. Každý plátek potřeme směsí,...
více o Vepřové závitky
Fetu několikrát otočíme v Ouzu a necháme v něm ležet asi 10 min.
Během této doby smícháme strouhanku s pepřem a bylinkami. V této směsi obalíme fetu...
více o Asopovo řecké Saganaki
Do mísy dáme v mléce rozmočenou natrhanou housku společně se všemi ingrediencemi kromě fety. Tuto směs řádně prohnětáme. Kvádr fety podelně rozkrojíme...
více o Afroditina řecká sekaná plněná fetou
V míse smícháme všechny ingredience, maso nakrájíme dle možnosti nejprve na plátky a poté krájíme z těchto plátků zhruba stejně velké kusy ve tvaru...
více o Asklepiovo řecké Souvlaki
Tip na začátek: Kdo nesežene Créme fraîche může si jej doma snadno vyrobit. Do jednoho kelímku šlehačky (min. 30% tuku) se přidají dvě lžíce podmáslí...
více o Adonisova řecká kotopoulo
Tip na začátek: Kdo nesežene Créme fraîche může si jej doma snadno vyrobit. Do jednoho kelímku šlehačky (min. 30% tuku) se přidají dvě lžíce podmáslí...
více o Achillova řecká souzukakia
Dva jazyky, uvařené se zeleninou, vytáhneme z vývaru, ponoříme do studené vody. Sloupneme je a nakrájíme na silnější plátky.
Na 50 g slaniny zpěníme...
více o Pikantní vepřové jazyky v omáčce
Vychladlé oloupané brambory rozkrájíme na malé kostičky a smícháme s nasekanou cibulí, nahrubo nastrouhanou okurkou a ostatními ingrediencemi.
Necháme...
více o Bramborový salát s tuňákem
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na 0,5 silná kolečka, pórek také. Vymažeme zapékací mísu a dáme do ní brambory, pórek, osolíme, opepříme a...
více o Pórkové bambory
Pórek nakrájíme na jemné kroužky (bílou část), okurky na kostičky, přidáme okapané fazole a zakysannou smetanu. Osolíme a opepříme podle chuti....
více o Fazolový salát VI.
Špekáčky oloupeme, podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na tenčí kolečka, cibule taktéž. Okurky nakrájíme nadrobno. Vše dáme do mísy, přilijeme Moravanku i...
více o Rychlí utopenci
Karbanátky: česnek nasekáme na jemno, feta sýr nahrubo rozdrobíme rukou a vpracujeme vše společně se všemi ingrediencemi do mletého masa, necháme...
více o Karbanátky s feta sýrem a okurkovou salsou
Na oleji osmažíme na plátky nakrájený česnek, vyjmeme ho a odložíme na později. Do oleje vložíme porce kuřete, které jsme zbavili kůže, osolili a...
více o Kuře po korsicku
Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky a cibuli nakrájíme na drobno. V rozehřátém másle necháme cibuli zesklovatět, přidáme žampiony a společně...
více o Pstruzi na červeném víně
Maso nakrájíme na plátky (tučné části odkrojíme, nakrájíme, vyškvaříme a použijeme místo tuku), maso osolíme, opepříme a opečeme na tuku. Potom...
více o Novohradský plátek
Brambory nakrájíme na plátky, mrkev a šalotku (i s natí) na kolečka. V hlubší pánvi rozehřejeme trošku oleje s kouskem másla a vše za občasného...
více o Dušené brambůrky na estragonu
Šunku jemně umeleme a našleháme spolu s máslem do pěny. Potom vmícháme ušlehanou šlehačku, dochutíme solí a bílým pepřem podle chuti....
více o Šunková pěna II.
Kuře uvaříme, vykostíme, zbavíme kůže a umeleme. Do vychladlého přidáme nastrouhaný celer a okurky (obojí můžema také umlít). Osolíme, přidáme pepř a...
více o Kuřecí majonéza
Zelí nakrájíme velmi najemno (já ho strouhám na okurkovém, plátkovém struhadle), nastrouháme mrkev a okurky. Cibuli nakrájíme velmi drobně. Přidáme...
více o Křimický salát
Nejdříve si připravíme zálivku. Olej, ocet, sůl, pepř, lisovaný česnek dobře rozmícháme, pak přidáme nakrájenou klobásu a rozinky (lepší jsou předem...
více o Španělský salát
Všechny ingredience nakrájíme na malé kostičky, osolíme, opepříme a smícháme s majolkou a jogurtem. Lepší je ho nechat alespoň přes noc odležet. ...
více o Výborný kuřecí salát
Rybičky zbavím kostiček, přidám máslo, sůl, pepř a citronovou šťávu. Všechno vyšlehám do pěny. Pak přidám cibuli velmi drobně nakrájenou a nastrouhané...
více o Rybičková pomazánka II.
Uvařenou čočku smíchám s nastrouhanými okurkami, nakrájenou kapií a cibulí. Přidám trochu (asi jednu lžičku) cukru, sůl, pepř, olej a ocet. Promíchám...
více o Čočkový salát IV.
Brokolici rozebranou na růžičky dáme do vařící vody (aby zůstala pěkně zelená), necháme mírně povařit a rychle zchladíme. Nivu nakrájíme na kostičky,...
více o Brokolicový salát III
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín. Na cibuli vložíme nadrobno nakrájená rajčata, cuketu, papriku, feferonky a mrkev, jemně je posolíme a dusíme...
více o Čočka nebo červené fazole po Alžírsku
Na rozpáleném oleji do měkka osmažíme maso nakrájené na kousíčky. Opepříme, přidáme nastrouhanou nivu a roztavíme. Přidáme šlehačku a kečup, povaříme....
více o Pikantní kuřecí s nivou
Očištěného králíka naporcujeme, osolíme a po jedné straně potřeme paprikou.
V kastrolu rozpustíme 100 g nakrájené slaniny a porce králíka na ní prudce...
více o Králík pro labužníky
Z bílků ušlehám tuhý sníh. Do toho vmíchám uvařený a rozmačkaný květák. Osolím, opepřím, přidám muškátový oříšek, nasekanou petrželku a žloutky, asi...
více o Květákové placičky III.
Na másle orestujeme na kostičky nakrájený celer, zaprášíme hlakou moukou, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme bujónovou ksotku a vaříme, dokud...
více o Celerová polévka III.
Na sádle zpěním nakrájenou cibuli, přidáme uzené maso, orestujeme, dále přidáme nakrájenou kapustu a na kostky nakrájené brambory, zalijeme trochu...
více o Zadělávaná kapusta (Kél)
Na másle orestuji na kolečka nakrájený pórek, zaliju vodou a nechám povařit. Přidám na kostičky nakrájené brambory, bujón, ev. sůl. Když je vše měkké,...
více o Pórková polévka s kvasnicovými knedlíčky
Rýži dáme předvařit cca na 15 minut do vody s masoxem. Kontrolujeme, aby se nepřipálila, můžeme podlévat trochou vody. Mezitím nakrájíme cibulku na...
více o Zbytkové rizoto (dietní)
Vytvoříme si marinádu - med, sojovka, olej, koření, sůl, pepř... Křidélka vložíme do této marinády - NEJLÉPE PŘES NOC. Pečeme (jako obvykle), až jsou...
více o Kuřecí křidélka s medem
Maso nakrájíme na menší kostky, klobásy na kolečka, osolíme, opepříme a naložíme alespoň na hodinu (i déle, já si to připravím večer a druhý den peču)...
více o Maso na hořčici
Vejce oloupat a nakrájet na kousky, přidat nakrájenou okurku,cibuli na proužky, dle chuti křen a majonézu, mírně osolit a trochu pepře. Promíchat,...
více o Vejce v křenové majonéze
Špek nadrobno nakrájený necháme restovat do sklovata, přidáme porce králíka, restujeme po obou stranách až má zlatavou barvu, ještě na pánvi porce...
více o Králík na houbách (žampionech)
Ředkvičky, kedlubnu, cibuli, vajíčka, šunku nakrájíme na menší kousky, můžeme i posekat v mixeru. Na drobné kroužky pokrájíme olivy - okapané z nálevu...
více o Ředkvičkovo-kedlubnový salát s olivami
Maso omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky dle libosti. Marinádu smícháme a namočíme do ní maso a šup s tím do lednice. Za 24 hodin si rozpálíme gril...
více o Gurmánské medajlonky
Maso osolíme, opepříme a dáme opékát na pánev s rozpáleným olejem. Opečeme z obou stran, aby maso bylo téměř hotové, poté přímo na maso dáme plátky...
více o Sýrové kuřecí řízečky
Fazole na cca 8 hodin namočíme. Máme-li za ušima, použijeme fazole z konzervy a nemusíme máčet nic.
Syrovou bramboru oloupeme a nakrájíme do tvaru a...
více o Fazole s brambory
Maso uvaříme (část vepřového nechat syrové, lépe to váže a sekanina se nerozpadá) pokrájíme na kousky, nakrájené rohlíky navlhčíme vývarem z masa, z...
více o Velikonoční sekanina
V kastrole rozehřejeme 2 lžíce másla, zasypeme je 2 lžícemi hladké mouky a připravíme světlou jíšku.
Zalijeme ji 150 ml mléka, rozšleháme, osolíme,...
více o Kukuřičné krokety
Na oleji osmažíme najemmo nakrájenou cibuli, přidáme česnek, koření, kečup a mleté maso. Dusíme do měkka.
Mezitím oloupeme syrové brambory, nakrájíme...
více o Zapečené brambory s mletým masem a sýrem