Kapustu překrojíme na půlky nebo čtvrtky a v osolené vodě uvaříme na skus. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Po vychladnutí z kapusty ještě... více o Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem
Vychlazenou očištěnou zeleninu krájíme na malé kousky, plátky, nudličky (nestrouhat!) a začneme zelím, které dáme pokrájené do mísy, zasypeme cukrem,... více o Zelný salát se zeleninou
Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance. Rozehřejte máslo s olejem a... více o Smažený bílý chřest
Oloupané, předem uvařené (nebo zbylé od oběda) brambory dáme do mísy a nastrouháme na hrubo nebo rozšťoucháme. Přidáme hrubě nastrouhaný sýr dle... více o Bramborové placky se sýrem po našem
Na oleji či másle si osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli. K té přidáme osmažit na hrubo nastrouhanou mrkev. Osmaženou mrkev zaprášíme kari... více o Mrkvová polévka s řapíkatým celerem
Květák (brokolici) rozebereme na růžičky, ze kterých odstraníme co nejvíce košťálu, které krátce (dle velikosti růžiček) povaříme v osolené vodě cca 1... více o Grilovaný květák (brokolice)
Hovězí maso (může být zadní i přední) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ho ze všech stran zprudka osmažíme. Poté podlijeme vodou, oslíme a... více o Třešňová omáčka
Rajčata pokrájíme a dáme do mísy, přisypeme okapané fazole, drobně pokrájenou cibuli a okurky. Osolíme, opepříme a zakápneme troškou octa a promícháme... více o Rajčatový salát s fazolemi
Z omytých a okapaných česnekových výhonků odstraníme "pacibulky" a pokrájíme je na kratší kousky. Ty pak dáváme do částech do mixéru, přidáme sůl dle... více o Pasta / pesto z česnekových výhonků
Příprava perkeltu: Cibulku oloupejte a nasekejte nadrobno. V hrnci rozpusťte sádlo. Cibulku zpěňte na rozehřátém sádle. Vepřové maso nakrájejte a... více o Vepřový perkelt s nokedly
Cibuli pokrájíme a osmažíme na oleji dozlatova. Hlívu pokrájíme na nudličky, nožičky na tenké plátky a přidáme jí k cibuli. Nejprve jí krátce zprudka... více o Rizoto s hlívou
Ze zmrzliny vytvarujte čtyři kuličky. Vložte do mrazáku, až budou hodně zmrzlé. Z mouky, piva, žloutků, poloviny množství cukru, skořice a citronové... více o Ořechová zmrzlina v pivním těstíčku
Maso obalte v tlučeném pepři a zprudka ze všech stran opečte na oleji. Připravte si marinádu z piva, medu a zázvoru. Dochuťte slabě solí (pokud... více o Zauzená vepřová panenka
Rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli na kolečka a chilli papričku. Necháme zesklovatět. Přidáme na kostky nakrájené vepřové. Necháme zatáhnout a... více o Masové kostky s rýží
Těstoviny uvařte tzv. na skus v dostatečném množství osolené vody, do které je dobré přidat trošku olivového oleje. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a... více o Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vejce a vypracujeme těsto. Vysokou dortovou formu vymažeme... více o Sernik neboli tvarohový dort od Jirky Babici
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, až změkne, přidáme 2 lžíce hladké mouky a zalijeme vodou, vsypeme fazole a necháme vařit. Po 30 minutách... více o Fazolová polévka s domácími flíčky
Do silnějších plátků libovější krkovičky si opatrně prokrojíme hlubší kapsy a opatrně přes fólii mírně naklepeme. Krkovičku osolíme, opepříme,... více o Plněná krkovička
Máslo s olejem rozpustíme v nepřilnavém hrnci, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání jí osmažíme na světlou jíšku. K té pak přilijeme smetanu... více o Bešamelová omáčka s česnekovými výhonky
Nejprve si připravíme rýži a mleté maso. Remosku používáme s průměrem 30 cm +. Rýži propereme a dáme do hrnce s osolenou vodou vařit dle návodu téměř... více o Kološvárské zelí z remosky
Čistou bazalku buď rozmixujeme s olejem na pyré nebo ji utřeme v hmoždíři nejlépe s troškou hrubozrnné soli, aby to šlo lépe a nebo si dáme práci a na... více o Bazalková pasta / pesto
Ředkvičku s jarní cibulkou (i část zelené natě) a okurkou pokrájíme na tenké plátky, kdy okurkové plátky můžeme ještě přepůlit. Z rajčete vybereme... více o Polníčkový salát se zeleninou
Vepřové maso zvolíme dle vlastní chuti. Maso dle druhu buď pokrájíme na plátky (ty naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se teplem nekroutily) nebo... více o Vepřové s pepřovou omáčkou
Řapíkatý celer používáme zásadně čerstvý, křehký a křupavý. Pro starší, který je gumový a povadlý tu není prostor, protože bychom ho po tepelné úpravě... více o Grilovaný řapíkatý celer
Fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu slijeme a vyměníme za vývar. Fazole uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme cibuli s česnekem.... více o Trenčanské párky s fazolí
Mléko smíchejte s vejci, cukrem a solí. Postupně vmíchejte mouku. Hotové těsto nechte hodinu odpočinout v chladu. Poté rozehřejte olej na pánvi a... více o Palačinky s Pribináčkem a ovocem
Chřest můžeme použít zelený i bílý, ale bílý nejdřív oloupeme a až pak předvaříme v osolené vodě cca 5-6 minut. Scedíme a necháme oschnout a... více o Chřest v tempuře smažený
Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý, ten ale musíme nejprve oloupat. Chřest dáme na cca 5 minut povařit do osolené vody, poté slijeme a... více o Chřest smažený v trojobalu
600 g mouky smícháme s celým balíčkem prášku do pečiva a lžičkou soli. V druhé misce smícháme olej se zakysanou smetanou. Ve třetí misce ohřejeme 200... více o Domácí (plněné) rohlíky
Nejprve si zaděláme na kvásek z hrnečku vlažné vody, cukru a kostky droždí.Než nám kvásek vykyne, tak si mezí tím smícháme mouku sůl a kmín promícháme... více o Těsto na domácí chleba
Vyšlehat žloutky s cukrem do pěny, přidat vodu a olej a pořád šlehat, pak opatrně vmíchat sypké suroviny a nakonec i sníh. Pečeme na 160 v HV. Plech o... více o Míša řezy
250 ml mléka ohřejeme, přidáme lžičku cukru, mouky a čerstvé droždí. Necháme vzejít kvásek.V druhé misce prosejeme mouku, přidáme olej, zbylé teplé... více o Těsto na francouzské bagety
Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu vlažné vody, mírně... více o Italské uzly ala focaccia "fokáča"
Přidáme jogurt a mouku dále 1/2 lžičky jedlé sody a důkladně promícháme a přidáme špetku soli. Zpracujeme těsto, které rozválíme na pomočené pracovní... více o Jednohubky z langošů
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně a... více o Tvarohová buchta
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme a na rozpáleném oleji orestujeme na pánvy do zlata. Na pánev dáme na drobno nakrájenou cibuli a... více o Pikantní kuřecí maso s houbami
V misce smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme vajíčko, sůl a olej. Vzniklé těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme ho na menší obdélníky a... více o Rolky bez kynutí, plněné šunkou, sýrem a cuketou
Hlávku zelí dáme vařit do osolené vody ve velkém hrnci. Košťál vyřízneme, aby se lépe oddělovaly jednotlivé listy. Necháme vychladnout a překrojíme je... více o Zelné listy plněné mletým masem v bábovce
Nejdřív si upečeme základní a vrchní korpus z prošívané deky: Základní korpus: Vajíčka vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Postupně přelijeme vodu, olej... více o Prošívaná deka krémem a banány
Sůl, cukr a kypřící prášek spolu pořádně promícháme. Přidáme jogurt, jeden hrnek strouhaného sýra a mouku, které postupně zamícháme. Vypracujeme... více o Rychlé langoše plněné sýrem
Na palačinky smícháme mléko, vajíčka, sůl a mouku a na malém množství oleje smažíme palačinky. Na masovou směs rozehřejeme na pánvi olej, přidáme na... více o Zapečené palačinky s kuřecím masem a sýrem
Maso omyjeme, osušíme a potřeme olejem a obalíme v koření. Necháme v uzavřené nádobě nejlépe přes noc v lednici. Pekáč si vymažeme sádlem. Maso jen... více o Krkovice zapečená s cibulí a sýrem
Brambory za pomoci struhadla nakrájíme na tenké plátky. Neloupeme je, jen je omyjeme pod tekoucí vodou a očistíme houbičkou. Plátky pak pokapeme je... více o Bramborové lupínky
Prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli do zlata, přidáme nakrájené žampiony. Do orestované zeleniny, přidáme na... více o Kuřecí prsa na žampionech s rýží
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme, promícháme se lžičkou oleje, česnekem, zázvorem a solamylem. Tento... více o Masová minutka s chřestem
Maso si okořením a nejlépe na olivovém oleji osmažím, vyndám si ho stranou a na výpek přidám trochu vývaru a nakrájene žampiony na tenké plátky,... více o Nivová omáčka se žampiony a kuřecím masem
Kuřecí plátky posolíme a opepříme. Brambory opláchneme a nastrouháme, trošku posolíme a opepříme. Plátky masa zlehka pokapeme vodou. Vyndáme pánev,... více o Kuřecí prsní plátky s restovanými bramborami
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
Maso nakrájíme na kousky, chřest, cibulku, rajčata i hlívu na menší kousky. Dáme olej na pánev a rozehřejeme nejprve maso, osolíme, přidáme chřest a... více o Těstoviny s chřestem
Brambory nastrouháme na jemno a cibuli nakrájíme na drobno. Všechny ingredience smícháme a rozmixujeme tyčovým mixerem do jemného těsta. Rozehřejeme... více o Smažené bramborové kroužky