Piškoty co nejjemněji nameleme. Nasypeme je do velké mísy, přidáme moučkový cukr a kakao. Všechny sypké ingredience důkladně promícháme metličkou, aby...
více o Vosí hnízda
Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho dáme změklé máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme těsto....
více o Linecké koláčky
Na vále dobře vypracujeme vláčné hladké těsto (alespoň 15 minut). Těsto rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme plát o síle asi 2 mm. Rádýlkem...
více o Boží milosti
Předem si připravíme bulflery - jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, zašleháme cukr, lehce...
více o Brambory
Amonium (cukrářské droždí) necháme vzejít v teplém mléce a přidáme k ostatním surovinám na vále a zpracujeme těsto. Těsto je krásně hladké a nelepí se...
více o Medové dortíčky
Na vále smícháme všechny přísady a přidáme v trošce horké vody rozpuštěné kapučíno. Zpracované těsto je hladké a nelepí se, ale doporučuji vyvalovat...
více o Čtverečky "Cappuccino"
Žloutky šleháme s cukrem, přidáme vodu a olej, polohrubou mouku, nastrouhanou 1/2 margotky a na závěr sníh z bílků. Pečeme v plechu s vyšším okrajem....
více o Margotka
Očistěné houby nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené houby, masox...
více o Houbová omáčka II.
Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme zrníček. Cibuli nakrájíme najemno, cukety, mrkev a rajčata na menší kousky. Ve větším kastrolu osmahneme cibuli,...
více o Zeleninovo-masové lasagne
Mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl dát do kuchyňského robotu a promísit. Přidat máslo a pulzovat pár vteřin, až vznikne drobenka. Přidat vejce, 2...
více o Teplé slané vdolky s čedarem
**Nejprve si uděláme náplň:** všechny ingredience vyšleháme dohromady.
**Pak těsto:** vejce vyšleháme s cukrem, přidáme smetanu, olej, kakao a mouku...
více o Smetanový koláč s tvarohem
Vejce, žloutky, cukr a máslo ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladka. Pokud je těsto tužší, přidejte trochu horké vody....
více o Žluté řezy se sněhem
Kuře nakrájíme na kostičky, osolíme, přidáme 1 lžičku kari, sojovou omáčku a dusíme do měkka. Přidáme 1/2 hlávky zelí, znovu dusíme. Přidáme na...
více o Kuře na medu
Jablka oloupeme, nakrájíme každé na 4 díly a dáme do okyselené vody, aby nezhnědly. Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilku a utřeme do pěny....
více o Bublanina s jablky
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vypracujeme z nich těsto a tvarujeme z něj šišky, které vaříme ve vodě. Vařené bramborové šišky posypeme...
více o Bramborové šišky s mákem
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme 4 lžíce mouky a rozmícháme na hustou kaši. Přidáme špetku soli. Necháme 30 minut vzejít. Do velké mísy...
více o Croissant
Ořechové těsto: smícháme všechny ingredience a rumu přidáme tolik, aby vzniklo lehce lepivé, ale dobře zpracovatelné těsto. Z něj potom děláme malé...
více o Ořechovorumová vosí hnízda
Očištěnou krůtu osolíme, prsa a stehna prošpikujeme nudličkami slaniny a volátko, včetně kůže pod krkem naplníme nádivkou.
Rohlíky nakrájíme na...
více o Vánoční krůta
Nejprve si uděláme kvásek z mléka droždí a trochu cukru.
Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru špetku soli,...
více o Vánočka našich babiček
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky (používám mraženou - směs určenou pod svíčkovou) a osmažíme na másle. Přisypeme hladkou mouku a umícháme...
více o Polévka rybí - štědrovečerní
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a...
více o Valašské frgále
Náplň: špenát očistíme a několik minut povaříme. Scedíme, dobře vymačkáme a posekáme. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli...
více o Cannelloni se špenátem
Máslo třeme s cukrem a potom přidáme po jednom žloutky a třeme do pěny. Pak přimícháme strouhané oříšky střídavě s moukou a nakonec vmícháme tuhý sníh...
více o Nedělní moučník
Žloutky, cukr, štávu a kůru z citronu třeme do pěny a potom přidáme hladkou mouku po částech, aby se hmota nesrazila. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 4...
více o Opilý Izidor
Rohlíky nakrájím na kolečka a rozmočím v menším množství mléka.
Játra buď nakrájím na malé kostičky, nebo umelu. Cibuli nakrájím nadrobno a osmažím do...
více o Játrová nádivka na pekáč
Z pomletých keksov, práškového cukru, kakaa, rumu a kávy urobíme polotuhú masu a odložíme ju na 30 minút do chladničky.
Na doske posypanej práškovým...
více o Kokosová roláda IV.
Tvaroh a vajcia zmiešame, pridáme rozpustené maslo, soľ, mleté korenie a múku. Urobíme valček, z ktorého krájame menšie kúsky. Každý kúsok vytvarujeme...
více o Krokety s tvarohom
Do múky dáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo, vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku a necháme ho na teplom mieste...
více o Skalické trdelníky
Dýně: předehřát troubu na 210 °C. Dýni nakrájet na několik větších kousků, dát na plech a péci do měkka (asi 30 minut). Nechat vychladit, sloupnout...
více o Dýňová nádivka
Mrkev jemně nastrouháme a společně s hráškem podusíme na 10 g másla. Ze zbytku másla uděláme s moukou světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vaříme...
více o MRKVOVA POLEVKA VI.
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký...
více o Babiččiny kotlety
Vejce, olej a cukr ušleháme do pěny. Poté přidáváme střídavě mouku s kořením, ovocem, cukrem, solí, práškem a nastrouhanou cuketu se zavařeninou....
více o Cuketový skoroperník
Mrkev jemně nastrouháme a společně s hráškem podusíme na 10 g másla. Ze zbytku másla uděláme s moukou světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vaříme...
více o Mrkvová polévka II.
Filé osmažíme na pánvi s olejem a potom jej posekáme na kousky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vodou a přidáme masox a povaříme...
více o Polévka z rybího filé
Brambory omyjeme a vaříme v osolené vodě s kmínem asi 15 min. Scedíme, oloupeme a necháme vychladnout. Špenát očistíme, několik minut povaříme a...
více o Brambory ve slanině se špenátem
Vypracujeme vláčné těsto, necháme vykynout a vykrajujeme kolečka. V každém uděláme důlek, necháme ještě podkynout a smažíme na mírném ohni. Do oleje...
více o Laciné šišky
8 žloutků vymícháme s práškovým a vanilkovým cukrem a s máslem. Přidáme strouhanku pokapanou rumem, mleté anebo posekané ořechy, kakao s práškem do...
více o Dort bez mouky
Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a...
více o Švestkový koláč nohama nahoru
Vepřové řízky po obvodu několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme a po obou stranách opečeme na másle a oleji. Rajčata nařízneme, ponoříme na chvíli do...
více o Kořeněné vepřové řízky v alobalu
Zamícháme tvaroh se žloutkem. Do směsi přidáme nakrájený rohlík, mouku, krupici, sůl. Znovu zamícháme a pak přidáváme opatrně sníh z bílku. Z těsta...
více o Ovocné tvarohové knedlíky Hňácum sajrajtum
Brambory uvaříme skoro do měkka, pak je slijeme, pokrájíme a ve velké (nejlépe těžké litinové, ale není podmínka) pánvi dozlatova opečeme. Přendáme na...
více o Játra na slanině a tymiánu
Víno přivedeme k varu a vylouhujeme v něm sáček koření nebo skořici a hřebíček, necháme louhovat do vychladnutí (můžeme svařit večer a do těsta dáme...
více o Bábovka nebo věnec z červeného vína
Rybí filety osolíme, popřípadě zakápneme citronovou šťávou, posypeme kořením na ryby, potřeme kečupem. Poté na každy filet dáme kousek plátkového sýru...
více o Závitky z aljašské tresky
Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme rozpůlené banány a posypeme je cukrem. Po chvíli je obrátíme a znovu pocukrujeme. Spadlý cukr rozmícháváme v másle...
více o Flambované banány
Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně...
více o Dušený květák babičky Schwarzové
Předehřát troubu na 170 °C, vymazat a vysypat formu na pečení. Ušlehat máslo, přidat cukr a šlehat do krému, přidávat pomalu vejce. Předtím si prosát...
více o Dýňová kořeněná bábovka
Dýni rozkrojit na polovinu, vyndat semínka a na každou půlku dát 1 lžíci másla a 2 lžíce cukru, dát do pekáče a nalít vodu do výše asi 4 mm. Přikrýt...
více o Dýňové pyré