Fazole namočíme den předem, poté uvaříme doměkka, nesolíme.
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a orestujeme cibuli, očištěnou mrkev, řapík celeru (vše...
více o Fazolová polévka s rajčaty a šalvějí
Kolínka osolte, opepřete a na středním plameni ze všech stran opečte v kastrolu na 3 lžících rozehřátého oleje. Vlijte vývar, uveďte do varu, pak...
více o Boršč s jehněčím masem
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnou vodu odlijeme. Na rozpáleném oleji osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme špenát a rozetřený česnek....
více o Špenátovka
Celý kus masa očistíme, řádně osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho orestujeme ze všech stran dozlatova, s otáčením nepospícháme, počkáme až...
více o Vepřové na zelenině
1) Brambory opláchneme, oloupeme a nastrouháme najemno. Přebytečnou šťávu odstraníme, aby směs nebyla příliš tekutá.
2) Na brambory vyklepneme vejce a...
více o Bramborovo-cibulový(pórkový) koláč
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a nastrouhaný celer s mrkví dorůžova. Pak přidáme osolené a opepřené maso na kostky pokrájené a dorestujeme...
více o Boloňský guláš na zítra
Máslo rozehřejte v hlubší pánvi. Osmažte najemno nakrájený česnek a cibuli, přidejte jemně pokrájené houby, osolte a přikryté asi 15 minut poduste....
více o Míchanice na topinkách
Kroupy propláchneme vodou a dáme do hrnce s cca 800 ml studené vody. Brambory nakrájime na kostky a přidáme ke kroupám, taktéž přidáme fenyklová...
více o Zeleninová polévka zdravě a chutně
Na trošce rozpáleného oleje osmažíme cibuli, ke které přidáme osmažit pokrájené maso a pokrájenou papriku. Pak zaprášíme paprikou, promícháme, přidáme...
více o Tokajský guláš
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také...
více o (nejen) Hovězí ragú
Celý sval masa opláchněte, osušte a lehce naklepejte. Potřete solí, posypte lžičkou jemně pokrájené citronové kůry a nechte asi 20 minut odležet....
více o Císařská kýta
1. Uzené maso vaříme asi hodinu ve vodě bez soli. Naopak fazolové lusky,
z nichž odkrojíme stopky a konečky, vaříme pouhých 10 minut ve slané vodě.
2....
více o Uzená žebra s fazolkami
Těsto vypracuji a nechám chvíli odpočinout. Mezitím si nakrájím cibulku a dám ji opéct na másle, přidám česnek, tak 2 stroužky, ale je to podle chuti...
více o Cuketový quiche
Ze zelí odstraníme vrstvu vnějších listů, rozkrojíme, vykrojíme košťál a nakrájíme na proužky. V hrnci rozehřejeme 2-3 lžice oleje a orestujeme...
více o Dušené zelí česko-italské hospodyně
Karotky, česnek a cibuli oloupejte. Karotku a cibuli nahrubo nastrouhejte, česnek najemno nasekejte. V pánvi rozehřejte olej a asi 5 minut na něm...
více o Karotková pomazánka
Lilky opláchněte, osušte a do každého udělejte podélný klínovitý zářez široký asi 8 cm. Vyříznutou část vyndejte, výřez zasypte tenkou vrstvičkou soli...
více o Plněné lilky Imam bajaldi
Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno, v pánvi rozehřejeme olej a zeleninu krátce orestujeme. Přidame hrášek, zalijeme cca 100 ml horké vody, osolíme...
více o Prosté těstoviny s hráškem 2
Na slunečnicovém oleji nechte zesklovatět cibuli / nesmí zhnědnout/. Přidejte 2-3 hrsti ovesných vloček, sůl, vodu a přiveďte k varu. Poté přidejte...
více o Polévka z dýně Hokkaido
Olomoucké tvarůžky a nakládanou papriku pokrájíme na malé kousky, oloupanou cibuli na slabé plátky. Vše dáme do misky, zalijeme olejem, chilli omáčkou...
více o Pikantní syrečkový (tvarůžkový) salát
Bůček, oloupanou cibuli a očištěnou mrkev a pórek nakrájejte na malé kostičky. Kroupy dobře propláchněte pod tekoucí studenou vodou a nechte okapat....
více o Kroupová polévka s paprikovou klobásou
Hermelín a očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a drobně nasekáme. Vše dáme do mísy, zakápneme olejem, přidáme balsamico...
více o Zeleninový salát se sýrem
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky...
více o Italská rybí polévka „caciucco“
Kvíčaly důkladně očistěte, opláchněte, osušte a vytřete solí s drceným jalovcem. V kastrůlku nahřejte sádlo, přimíchejte cibulku a osmažte ji...
více o Nadívané pečené kvíčaly
Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nasekáme nahrubo, stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Troubu předehřejeme na 190°C.
Na vhodný pekáč dáme kosti a...
více o Redukovaný zvěřinový vývar
Rýži vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje a uvaříme téměř doměkka. Po uvaření slijeme, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat....
více o Zapečené rizoto česko-italské hospodyně
Fazole namočíme přes noc do studené vody. V téže vodě vaříme cca 15 - 20 minut pod pokličkou. Scedíme a necháme okapat. Dáme do pekáče nebo větší...
více o Pečené fazole
Fazole namočíme den předem a uvaříme spolu s bobkovým listem doměkka. Nesolíme.
V hrnci nebo ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a kousek másla a...
více o Fazole s fenyklem
Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, pak k ní přidáme slaninu a také orestujeme. Přidáme zelí, cukr, sůl a pepř dle chuti,...
více o Lasagne se slaninou a kyselým zelím
Kuře očistíme a nasolíme(i uvnitř). Z plátků chleba odstraníme kůrky a pokrájíme střídky na kostičky, které dáme do mísy a zvlhčíme je smetanou nebo...
více o Kuře s chlebovou nádivkou
Změklé máslo, mouku a sůl dáme do mísy a začneme zpracovávat. Po částech přiléváme studenou vodu. Zpracujeme hladké těsto, které dáme odležet...
více o Slaný koláč s mangoldem
Chřestu odkrojíme dřevnaté konce, opláchneme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a...
více o Masová směs s chřestem
Uvaříme rýži dle návodu. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku nakrájenou najemno, přidáme k ní nakrájená rajčata (komu vadí rajčatové slupky, rajčata...
více o Rajčatová rýže II.
Mangold omyjeme, jednotlivé listy nejprve rozřízneme po celé délce od řapíku po list, pak odřízneme řapík od listu. Mladé listy necháme vcelku....
více o Mangold podle tchýně
Rajčata a papriky omyjeme, očistíme, pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Cibuli jemně pokrájíme, přidáme do mísy, vše jemně osolíme, opepříme a...
více o Rajčatovo-paprikový salát
Uvaříme řídký bešamel: do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašicku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka...
více o Lasagne s mangoldem v bešamelu
Artyčoky necháme okapat a podélně rozkrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na tenké proužky, osolíme, pokapeme trochou oleje, promícháme...
více o Kuřecí kousky s artyčoky
Ve větší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme cibuli, mrkev, řapík, celý česnek a pár lístků šalvěje (vše nakrájeno na drobno). Zalijeme...
více o Cizrna s tuňákem a šalvejí
Králíka (bez hlavy) položíme na pekáč, přidáme všechno koření, špek nakrájený na kostičky spolu s pokrájenou cibulkou a sklenici Halali. Přidáme 5...
více o Králík na halali
Na pánvičce osmahneme cibuli a opečeme mleté maso (pokud není solené, tak ochutíme) a tak dlouho do něj štoucháme vařečkou, až jsou z něj opečené malé...
více o Bulharská musaka -Olga
Cibuli a mrkev osmažíme na másle, nebo na sádle, přidáme předem namočenou čočku. Okořeníme dle chuti, můžeme přidat masox. V polovině doby vaření...
více o Čočková polévka s brokolicí
Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky. Na olivovém oleji zlehka osmahneme cibulku a mrkev, poté přidáme rajčata a přivedeme k varu. Na mírném ohni...
více o Pomodoro
Cizrnu si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a druhý den uvaříme do měkka (asi 3/4 hodiny až hodinu ).
Na troše olivového oleje osmahneme...
více o Lahodná cizrna s česnekem
Cibuli pokrájíme a orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Mleté maso dáme k cibuli, orestujeme, přidáme protlak, gyros koření, cukr, rozetřený česnek...
více o Cuketové lasagne
Zelí si nakrájíme na tenké nudličky, přendáme do hlubší mísy, lehce osolíme a pěstí pomačkáme. (Změkne a bude jemnější ).
Poté přidáme na hrubší...
více o Salát Coleslaw light
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na drobno nakrájenou menší cibuli, drobně nakrájené žampiony, posolíme a necháme dusit 5- 6 minut. Poté přidáme...
více o Hermelín plněný žampiony a pivní omáčkou
Kuřecí díly očistíme, nasolíme a dáme péct společně s kouskem másla a pokrájenou cibulí. Dle potřeby podlijeme vodou a přelijeme výpekem. Během pečení...
více o Pečené kuře v sýrové omáčce
Necháme rozpálit na pánvi olej, a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso a špekáčky na nudličky, vememe marinádu, nejlépe...
více o Foppíkovy ďábelské nudličky
Houby očistíme, pokrájíme a dáme do hrnce s vodou krátce povařit. Pak scedíme. Zralá rajčata přepůlíme, dáme je do hrnce a za občasného míchání dusíme...
více o Houby v rajčatech - nakládané