Papriky očistíme. Opatrně obřízneme stopku papriky a i s jadřincem ji vyndáme. Papriku zbavíme zbývajících jader. Cibuli nakrájíme na jemno, zlehka...
více o Plněné papriky - Balkán
Papriky odřízneme kousek od stopky, vytáhneme semínka, opláchneme a vložíme do pekáče. Cukety také odřízneme z jedné strany a lžičkou vytáhneme...
více o Plněná zelenina po řecku
Kuře omyjeme, velice mírně osolíme, dáme na pekáč. Zasypeme milionovou oblohou, zalijeme max.1 dcl vody - spíše méně. Žádný tuk!! V polovině pečení...
více o Kuře s milionovou oblohou
Omyté dýně seřízneme na užším konci (odkrojek uschováme, později použijeme jako pokličku). Obsah dýní opatrně vydlabeme (nejlépe mi to jde dlouhou...
více o Plněné dýně - Balkán
Plátky filé osolíme, posypeme kmínem a paprikou. Opečeme ho na oleji z obou stran a vyjmeme ho. Do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli, kari,...
více o Pulao
Pekáč vymažeme olejem, poklademe cibulí na kolečka, na ni dáme mrkev, celer a petržel, položíme kuře, osolíme, přidáme celý petř, rozmačkaný česnek,...
více o Tondovo kuře
Jemně nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na oleji nebo na másle, přidáme nakrájenou cuketu na kostičky a orestujeme, pak hned vyndáme a dáme stranou....
více o Cuketová polévka
Maso nakrájíme na menší kostičky okořeníme pepřem a vegetou, dáme do mísy, přidáme 2 vejce a zasypeme solamylem, tím vznikne na mase bílý obal....
více o Pikantní směs pana Porybného
Opečeme klasicky osolené a opepřené řízky, vyjmeme a do výpeku dáme osmahnout větší množství cibule na kolečka a nadrobno nakrájený česnek. Když...
více o Minutky se zeleninou
Filé umeleme, přidáme koření a veškeré přísady. Tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Vkládáme do nádoby a to střídavě 1 vrstva cibule 1...
více o Rybí karbanátky
Uvařené maso obereme, nadrobno nakrájíme. Přidáme okapanou naloženou zeleninu, jogurt, majolku, cibuli a dochutíme hořčicí, octem, pepřem, cukrem a...
více o Rybí salát z králíka
Hlávku zelí rozkrojíme a vykrojíme košťály. Pak ještě rozkrojíme na čtvrtky a ty nastrouháme na okurkovém (slzičkovém) struhadle. Rozpustíme tuk a na...
více o Těstoviny se smaženým zelím
Kotlety naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Natrháme si kousky alobalu tak, abychom do nich pak kotletu mohli zabalit. Na každý kus alobalu...
více o Kotletky pečené v alobalu
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka a smažíme, až maso zbělá. Přidáme na větší kousky nakrájené žampióny, chvilku...
více o Kuřecí ragú s těstovinami
Brambory oškrábat, nakrájet na tenké plátky, trochu prosolit. Cibuli nakrájet na kostičky, osmahnout na oleji, ve smetaně rozmíchat škrob a vylít na...
více o Smetanové brambory
V hrnci na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme kuřecí stehna, osmahneme a podlijeme vodou. Přidáme koření, sůl a na kolečka nakrájenou...
více o Kuře na olivách
Kuřecí řízky nakrájíme na kousíčky a naložíme do směsi z hořčice, sojové omáčky a trochy oleje. Přidáme provensálské a grilovací koření. Dáme asi na...
více o Těstovinový salát VII.
Marinádu uděláme tak, že všchny ingredience na marinádu promícháme, prohřejeme v kastrůlku (nevaříme).
Do vlažné marinády dáme sloupnuté a na kolečka...
více o Špekáčky v marinádě
Syrové brambory oloupeme omyjeme a nakrájíme na plátky, opláchnuté houby pokrájíme také na plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji....
více o Brambory dušené s houbami
Uvaříme těstoviny dle návodu a připravíme omáčku. Zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibulku, potom přidáme na malé kostičky nakrájený junior. Za...
více o Těstoviny alá Mates
Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky cca 1x1 cm, nebo na nudličky. Smícháme se škrobem, cukrem a solí, přidáme vejce a necháme cca 15 minut odležet....
více o Kuře na kari III.
Sušené houby namočíme přes noc do vody nebo do mléka a druhý den podusíme na másle. Přidáme rozšlehaná, osolená vajíčka a necháme za stálého míchání...
více o Krkonošský závitek s houbami a omáčkou
Ryby necháme krátce projít varem. Po vychladnutí maso obereme od kostí, jde to velmi snadno. Menší kosti můžeme klidně nechat, vůbec to nebude vadit....
více o Rybí karbenátky
Ryby vykucháme, vyčistíme a ponoříme do vařící vody, kterou předem přiměřeně osolíme, vaříme několik minut (dle velikosti ryby) až půjdou od kosti....
více o Rybí salát II.
Jazyky se uvaří společně se zeleninou, kořením, solí, šťávou z citronu a kouskem kůry. Pak se vyndají do studené vody a oloupou se. Udělá se cibulková...
více o Jazyk s polskou omáčkou
Uvaříme slepici, - nejlépe den předem. Polévku necháme vychladit, sundáme tuk, který použijeme na usmažení jíšky. Spolu s osolenou slepicí vaříme...
více o Falešná dršťková polévka ze slepice
Čtvrtky osolíme, opepříme, vložime do zapékací mísy, přidáme fazole, kečup (dle chuti), 4 lžíce worchestrové omáčky (může být i více, jak kdo má rád...
více o Kuře trochu jinak
Do hrnce vložíme nakrájené brambory, kroupy, zalejeme vodou, okmínujeme osolíme a vaříme. Mezitím si nakrájíme cibuli a osmažíme do zlatova na másle....
více o Bítovská polévka
Na drobně pokrájené anglické slanině zpěníme nasekané cibule, přidáme olej, nakrájený salám a houby. Chvíli opečeme a přidáme nakrájené brambory,...
více o Grenadýrský pochod
Fazole přes noc namočíme, druhý den uvaříme s masoxem a bobkovými listy do poloměkka, pak k nim přidáme na kostky nakrájené uzené maso a dovaříme...
více o Zadělávané fazole s uzeným masem
Všechnu cibuli nakrájíme na plátky, slaninu na kostičky, dáme na rozpálené sádlo a osmažíme dozlatova.
Přidáme mouku, kmin, orestujeme a zalejeme...
více o Česká cibulačka
Maso opláchneme, protkneme proužky slaniny, kyselých okurek a celeru. Osolíme a opečeme na rozpáleném tuku (sádle nebo oleji) na pekáčku. Obě cibule a...
více o Šumavská hovězí pečeně
Maso jemně osolíme, opepříme a obalíme v zázvoru. Celé maso potřeme olejem a necháme odležet na 24 hodin. Špek nakrájíme na kostičky a vyškvaříme do...
více o Hovězí maso na zázvoru
Jemně nakrájenou cibuli podusíme na másle ve velkém pekáči. Vykuchané štiky obalíme v mouce potřeme je kerblíkem, česnekem a posypeme natí. Zbytek...
více o Štika na citronu
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji, přidáme jemně sekaný česnek (podle chuti, zhruba 2-3 stroužky), nakrájenou petrželovou nať (cca 2...
více o Polévka ze zelí a rýže - Balkán
Fazole den předem namočíme, necháme nabobtnat a v téže vodě je přivedeme k varu. Vodu scedíme a fazole zalejeme čerstvou horkou vodou. Uvaříme do...
více o Zapečené fazole s cibulí - Balkán
Do misky nakrájíme salát a rajčata. Na pánvi si osmažíme cibulku, poté přidáme tak 300 g na kostičky nakrájeného kuřecího masa, lepší jsou větší...
více o Salát na kari
Množství určíme podle počtu strávníků.
Zeleninu očistíme nakrájíme na drobno, přidáme nakrájený balkán, Cremefine, asi tři lžíce oleje, chilli omáčku...
více o Zeleninový salát
Rostliným olejem vymažeme pekáč a poklademe na středně tenké plátky nakrájené brambory. Vrstva brambor musi pokrýt dno.
Dále poklademe na kolečka...
více o Kotlety na smetaně III.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, na ni vložíme na proužky nakrájenou slaninu a na kostky nakrájené kančí. Osolíme, opepříme, přidáme...
více o Kančí guláš
Nejprve si připravíme náplň: na margarinu osmahnout lehce cibuli a přidat rozmraženou kukuřici. Lehce osolit a přidat nasekanou petrželovou nať. Potom...
více o Kuřecí kapsy s kukuřicí
Na oleji z prudka opečeme steaky (bez naklepání) poté vyjmeme a na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli. Když zrůžoví, přidáme polévkovou lžíci hořčice,...
více o Kuřecí alá Španěl
Uvaříme rýži, z paprik vykrojíme stopky, které odložíme, vyčistíme vnitřky. Na troše tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, když zesklovatí,...
více o Vegetariánské plněné papriky
Do kastrolu nalijeme vodu a ocet. Přidejte cibuli, mrkev, česnek a koření, všechno prohřejte. Potom sundejte kastrol z plotny a přidejte hovězí i s...
více o Sauerbraten
Všechny suroviny pokrájet na drobno a smíchat. Nálev z Moravanky doplnit do 2 dl vodou a přidat bujón, povařit jen chvilku, až se rozpustí. Do 1/4 l...
více o Povelikonoční vaječný rosol
Zeleninu a brambory nakrájíme na malé hranolky. Na rozpáleném oleji nejdříve osmažíme hranolky brambor dáme do mísy a dál smažíme hranolky zeleniny a...
více o Salát pro dobrou kondici
Nasolené porce kapra (s kůží, nebo bez), dáme na pekáč.
Kolečka cibule osmahneme na másle s kuličkami pepře a bobkovými listy, rozetřeme je na porce...
více o Kapr Thurn - Taxis
Mleté maso smícháme se všemi ingrediencemi. Přidáme housku namáčenou v mléce. Vypracujeme bramborové těsto a vyválíme v placku, do které doprostřed...
více o Bramborová roláda s mletým masem
Toustový chléb opečeme nasucho, potřeme máslem. Nakrájíme cibuli, šunku nebo šunkový salám a podusíme na sádle nebo oleji. Přidáme nastrouhaný sýr,...
více o Cibulový sýrový toust
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme. Křen nastrouháme spolu s jablkem najemno a v misce smícháme se syrovým vejcem, mírně osolíme. Touto...
více o Malínský špaček od sestry Ireny