Dorovod je Etiopské národní jídlo a v překladu to znamená něco jako kuřecí omáčka. Den předem naporcujte a naložte kuře do vody s citrónem. Vezměte si...
více o Dorovod
Bůček rozkrojíme na knihu a rozklepeme paličkou na plát (do tenka). Posolíme, poprášíme pražskou šunkovou solí, potřeme česnekem, pevně svineme a...
více o Bůčková roláda vařená
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na kostky nakrájenou slaninu, zasypeme moukou a usmažíme jíšku. Zalijeme vodou (1,2 l). Přidáme na jemno nastrouhanou...
více o Nivová polévka se slaninou
Králíka odblaníme a naporcujeme. Na trošce oleje rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou...
více o Králík na paprice
Naporcovaného králíka opláchneme, osolíme a vložíme do pekáče, poté králíka posypeme pepřem (na každý kousek lžička pepře). Cibuli oloupeme, do každé...
více o Králík na barevném pepři
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do vymazaného pekáčku, položíme na...
více o Zapečené palačinky se sýrem
Cibule do zlatova osmažíme na másle, posypeme červenou paprikou a gulášovým kořením. Nákrájené hovězí maso necháme na cibulce pořádně ze všech stran...
více o Guláš se sterilovanými paprikami
Osolené maso dám do pekáčku, podleju vodou, přidám nakrájenou cibui a česnek. Přiklopim a dusím v troubě. Během pečení maso polévám vydušenou sťávou....
více o Jehněčí kýta na tymiánu s omáčkou z nivy
Okurku a papriku nakrájíme na malé kousky a česnek roznačkáme. Potom smícháme se smetanou a okořeníme solí a pepřem. Podle chuti přidáme i citron ...
více o Okurkový salát s paprikou a česnekem
Kuřecí stehenní řízky nakrájím na kostičky, osmažím na pánvi bez tuku, osolím a přidám česnekové koření. Když začne maso zlátnout, přidám žampiony a...
více o Kuřecí maso se žampiony, špenátem a noky
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, okořeníme a orestujeme. Nakrájíme zeleninu (rajče, okurka, paprika). Do misky dáme majonézu, přidáme prolisovaný...
více o Kuřecí nejen letní salát
Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky a jemně naklepeme prsty. Směs koření smícháme v trošce olivového oleje a potřeme nachystané maso, které...
více o Jednoduchá panenka
Pohanku nasypeme do vroucí vody a necháme dojít nejlépe pod dekou. Scedíme a přidáme ji k mletému masu. Pak přidáme pokrájenou cibulku, utřený česnek,...
více o Pohankové karbanátky
Brambory, cuketu, cibuli a uzeninu nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vymažeme tukem. Dno mísy vyložíme anglickou slaninou, na ni poklademe plátky...
více o Zapečená cuketa s brambory
Nejdříve připravíme tofu nakrájením na malé kostičky cca půl centimetrové. Takto nakrájené tofu necháme marinovat minimálně ve dvou lžících sojové...
více o Tofu rizotko
Omyté a očištěné pórky nakrájíme na tenké plátky. Naložená rajčata vyjmeme z konzervy a necháme okapat. Máme-li rajčata čerstvá, krátce je protáhneme...
více o Polévka pro pány
Sojový granulát uvaříme v osolené vodě, scedíme ho. V hrnci na trošce oleje smažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme k ní na tenčí plátky nakrájené...
více o Zdravější sekaná
Čtyři vejce uvaříme natvrdo. Mleté maso dáme do větší mísy a dobře propracujeme se zbylými 2 vejci, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Rohlíky...
více o Skotská vejce II.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka, Obojí vložíme do hrnce, chvilku dusíme bez vody a pak zalijeme vodou s cukrem. Přidáme...
více o Jablečné čatní s cibulí
Filety z kapra dobře osolíme z obou stran, položíme kůží dolů a necháme minimálně 3 hodiny odležet. Pak z obou stran potřeme rozetřeným česnekem a...
více o Pravý staročeský smažený kapr
Cibuli na drobno osmažíme s anglinou na kostičky. Brokolici krátce povaříme nebo napaříme a 1/3 odložíme a nahrubo pokrájíme. Zbytetek smícháme s...
více o Brokolicová sekaná
Kapustu očistíme, rozčtvrtíme, a uvaříme ve slané vodě. Mezitím osmažíme na slanině s trochou tuku (pokud slanina nepustí žádný tuk) nakrájenou...
více o Kapusta s vajíčky
Ve větším kastrolu na oleji osmažíme česnek a plátky sardelek, které stlačujeme vidličkou. Přidáme loupaná rajčata, osolíme, dáme Bylinky bazalka a...
více o Těstoviny s olivami II.
Na pečící papír položíme pangase, na který naklademe česnek, tymián, máslo. Zakápneme citronem. Pečící papír po jedné straně filety přeložíme a...
více o Pangasius v kapse
Zmrazené garnely necháme rozmrazit. Na pánvičce necháme rozehřát olej, do kterého vložíme nakrájený (může být i prolisovaný) česnek. Necháme ho...
více o Garnely na tymiánu a česneku
Topinambury očistíme a nahrubo pokrájíme. Cibuli nakrájíme na kosticky. V hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm cibuli do zlatova. Přihodíme...
více o Krémová polévka z topinambur
Gnocchi dáme vařit dle návodu (až vyplavou na hladinu, jsou hotové). Rozehřejeme olivový olej na větší pánvičče, přidáme cibuli a zesklovatíme. Poté...
více o Gnocchi alla casa
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme. Dáme do mísy, do které dáme rozetřený česnek se solí a zalijeme dostatečným množstvím mléka .Necháme asi 12...
více o Mléčné řízečky
Do mletého masa přidáme sůl, pepř, rozmačkaný česnek podle chuti a velmi jemně nakrájenou cibuli. V létě dávám hrst nasekaných různých čerstvých...
více o Arménská polévka
Porce kapra pokapeme citronem, osolíme a potřeme lisovaným čenekem, dáme do lednice proležet. Mezitím nakrájíme na kolečka cibuli a rajčata. Zapékací...
více o Kapřík dietně a chutně
Na struhadle nahrubo nastrouháme mrkve, smícháme je se 2 lžícemi tatarky (podle chuti i méně nebo více) tak, aby se mrkev s tatarskou omáčkou spojila...
více o Super směs na topinky
Kuskus připravíme podle zvyku, já ho nejdříve dobře promíchám s trochou olivového oleje, pak zaliju silným vývarem (kolik hrnků kuskusu, tolik hrnků...
více o Kuskus s krevetami
Omyjeme a očistíme zeleninu. Brambory, cukety a lilky nakrájíme asi na 1/2-1 cm kolečka nebo na střední kostky. Polovinu rajčat spaříme, zbavíme...
více o Mbriami (řecká zelenina v troubě)
Cibuli osmažíme do zlatova. Přidáme papriku, brambory, cuketu, papriku, salám - nakrájené na kostičky, opečeme, zalijeme vodou, dusíme tak 10 minut....
více o Cuketový buřtguláš
Na tuku zpěníme cibulku, přidáme česnek a osolené, opepřené kuřecí stehna osmažíme z obou stran, pak přidáme kari, papriku zakapeme sl. sojovou...
více o Kuře se sójovou omáčkou
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a porek. Přidáme 2 stroužky rozdrceného česneku, 2 lžíce hořčice, provensálské koření a sůl a pepř. Promícháme a...
více o Rybičky naší babičky
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a osmahneme, dokud nezačne tvořit hrudky. Pak přidáme nakrájená rajčata, rajský protlak, lžíci papriky,...
více o Masový nákyp s rajčaty a lilkem
Kuře rozdělíme na malé kousky (stehýnka alespoň v kloubech) a svlečeme z kůže. Na pekáček dáme lžíci oleje, rozložíme polovinu anglické slaniny, na ni...
více o Svlečené kuře
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky. Klademe do lehce vymaštěné zapékací misky (vyšší je lepší). Vrstvu brambor osolíme, poklademe brokolicí, a...
více o Zapečené brambory s brokolicí II.
Pokud nemáte kapie, tak i z podlouhlých zelených paprik to taky jde. Papriky omyjeme, osušíme papírem nebo utěrkou. Na mřížku v troubě nebo na plech...
více o Kapiový salát po řecku
Kuře umyjete, rozporcujete. Jestli máte malé cibulky, tak je očistíte tak, aby byly vcelku, a jemně je prosmahněte v oleji (jinak velké cibule...
více o Kuře po řecku s cibulí (Stifado)
Na trošce oleje osmahneme zlehka cibulku. Když mírně zezlátne, zalijeme vodou a osolíme. Když se začne voda vařit, přisypeme kuskus, v kterém jsme...
více o Můj vlastní kuskus
Kuřecí prsa nakrájíme na středně velké kousky, proložíme kolečky cibule, přidáme utřený česnek, sůl, olivový olej a nakrájené lístky rozmarýnu (cca 3...
více o Kuřecí prsa na rozmarýnu
Brambory očistíme, nakrájíme na kolečka, přidáme sůl, česnek, kmín, klobásu vcelku, dáme vařit. Když jsou uvařené, uděláme jíšku (polévka má být...
více o Medzevská bramborová polévka
Houby oloupeme, nohy odkrojíme (nemusíme jen u velmi mladinkých malých hub) a hlavičky nakrájíme na velmi tenké plátky. Olej, ocet, citronovou šťávu,...
více o Carpaccio ze žampionů
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme oloupaný, semínek zbavený a na kostičky nakrájený patizon, nastrouhaný česnek, sůl, kmín, pepř, lehce orestujeme,...
více o Patizonová polévka alá hrachovka
Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte na drobno rozsekaný česnek a cibuli a osmahněte.
Poté přidejte rajčata a pepř a nechte cca 10 minut na mírném...
více o Ryba s dušenými rajčaty
Vypracujeme sýrové těsto, tvarujeme placičky, obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Rychle smažíme v rozehřátém oleji....
více o Smažený česnekový sýr
Zeleninu i se salámem nastrouháme na těsto jako na placky. Přidáme mouku a strouhanku podle toho jak je těsto řídké a zamícháme. Dále tam vmícháme...
více o Zeleninový koláč II.