1) Pohanku uvaříme dle návodu - tj. propláchnout studenou vodou, pak v osolené vodě povařit cca 3 minuty a nechat cca 20min odstát, až se voda vsákne....
více o Pohanková dobrota
Nejdříve si připravíme maso. Smícháme všechny ingredience (BBQ omáčku si dělám vlastní přidávám cca 1-2 lžíce) a necháme maso odpočinout v ledničce...
více o Pikantní burger
Maso nakrájejte na kostky o hraně asi 5 cm (jako na guláš). Mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na kousky, oloupanou cibuli a česnek na plátky....
více o Dušené jehněčí na limetkách
Z cizrny slijeme nálev a propláchneme ji v čisté vodě. Smícháme s na kostičky nakrájenými rajčaty a sýrem (nezapomeneme z něj ostranit povoskovaný...
více o Rajčatový salát s cizrnou a sýrem
Tofu nakrájíme na kostičky a spolu s ostatními ingrediencemi, kromě vody, rozmixujeme. Komu chutnají ostřejší chutě, přidá do mixéru stroužek česneku....
více o Bazalkové tofu
Nejprve si připravíme těsto na palačinky, ze kterých budou jako příloha nudle. Mouku, mléko, vejce a sůl smícháme a necháme půl hodiny těsto...
více o Vepřové se špenátem
Čerstvé krevety oloupeme: Ponecháme hlavu a ocas, odstraníme pouze skořápku z trupu. Odstraníme střívko. Oloupané krevety naložíme do připravené...
více o Grilované obří krevety
Slávky (pouze zavřené a nepoškozené) očistíme ve studené vodě (propláchnout, vyčistit kartáčkem, odstranit fousy), vyčištěné slávky dáváme do nádoby...
více o Slávky po námořnicku
Maso pokrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme maso, které osmažíme do zlatova, přidáme protlak,...
více o Jižanský vínový kotlík
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do nich vejce, dle chuti majoránku, sůl, pepř a rozetřený česnek. Vše dobře promícháme a...
více o Bramboráčky se zelím a slaninou
Fazolky očistíme, případně překrájíme a dáme krátce povařit do osolené vody na skus. Scedíme a přidáme je na rozpuštěné máslo s nasekaným česnekem,...
více o Česnekové fazolky s parmezánem
Troubu předehřejte na 190 °C. Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte lilek a rozkrojte ho na tři špalíčky. Každý položte na čtverec pečicího papíru....
více o Pečený lilek v balíčku
Hrách uvaříme doměkka(solit až po uvaření). Osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a na ní osmahneme na plátky nakrájenou cibuli. Přidáme uvařený...
více o Explozivní směs aneb hrách s tvarůžky
Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko - můžeme dle potřeby přisypat strouhanku....
více o Játrové knedlíčky mojí babičky
Králíka naporcujeme, do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme olej, až se rozpálí opečeme ze všech stran naporcovaného králíka.
Nakrájíme cibuli na...
více o Králík na moravance s brambůrkami
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko, které ochutíme dle vlastní...
více o Bramborovo-sýrové lívance
Na slanině osmahneme na plátky nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, sůl a uvaříme doměkka. přidáme pepř,...
více o Loštická česnečka
K přípravě se hodí větší žampiony, počítáme nejméně 3 na osobu. Dobře je opereme a očistíme, odřízneme nožičky, které povaříme doměkka ve vývaru z...
více o Plněné žampiony od Stelly Zázvorkové
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme osmažit maso, ke konci přidáme nastrouhaný česnek a...
více o Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou
Cuketky pokrájíme na plátky, které osmažíme na pánvi s olejem, ke konci přidáme plátky česneku, které necháme v oleji jen rozvonět, nesmažíme.
Tuňáka...
více o Lehký těstovinový salát s tuňákem a cuketou
Cuketu pokrájíme na plátky, papriku na proužky a na malém množství oleje orestujeme, ke konci přidáme plátky česneku. Osolíme a opepříme, ochutíme...
více o Kroupový salát s tuňákem
Křídla očistíme, nasolíme a dáme péct na olejem vymaštěný plech. Pečeme doměkka, zhruba 10 minut před dopečením je vyndáme z trouby a naneseme na ně...
více o Achillova pikantní křidýlka
Na másle(oleji) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájené kuřecí maso, které jsme osolili a jemně posypali rozmarýnem,...
více o Rajské kuře na rozmarýnu
Zhruba 1 kg vepřového masa řádně osolíme, posypeme kmínem a tymiánem, vložíme do pekáčku a kolem nasypeme pokrájenou cibuli, rajčata, pokrájený česnek...
více o Gurmánské pečené vepřové maso na pivě
Brokolici vybalíme z folie omyjeme ji a uřízneme nožičku. Následně celý květ ručně rozděláme na menší růžičky u kterých také uřežeme nožičky. Dáme do...
více o Brokolicová polévka bez smetany
Brambory pokrájíme na malé kostičky a na rozpálené teflonové pánvi s trochou oleje je osmažíme dorůžova. Pak přidáme orestovat kostičky šunky a plátky...
více o Bramborová omeleta se šunkou a žampiony
Oloupaný česnek a šalotku nakrájejte na kostičky. Opláchnutá rajčata rozpulte, oloupané brambory nakrájejte na kostky. Rybu osolte, opepřete a...
více o Zeleninový vývar s rybou
Na oleji si osmažíme dosklovata cibuli, ke které dáme osmažit pokrájenou slaninu, kostičky osoleného a opepřeného kuřete, přidáme nastrouhaný česnek,...
více o Kuřecí směs v bramborové kaši
Na oleji dorůžova orestujeme hrubě nastrouhanou očištěnou zeleninu a na malé kostičky pokrájený salám. Vše zalijeme cca litrem vývaru(nebo vodou s...
více o Jednoduchá kroupová polévka se salámem
Maso:
Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na tenké kousky,osolíme a opepříme.Na rozpálené pánvi zprudka osmažíme.
Zelenina:
Zelí nastrouháme,zbytek...
více o Tortilly s kuřecím masem a zeleninou
Kotlety ze stran nakrojíme, aby se nám při smažení nezkroutily, naklepeme je, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí smíchanou s rozetřeným...
více o Hořčičné kotlety na tompě
Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře...
více o Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)
Kuře očistěte, důkladně opláchněte a naporcujte na čtyři díly (samozřejmě bez křídel!). Lehce poprašte moukou a na hlubší pánvi v rozpáleném oleji...
více o Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.
Na sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli, kterou zaprášíme hladkou moukou, necháme jí zpěnit a zrůžovět. Jelito vymačkáme ze střívka, promícháme s...
více o Prdelačka z jelítka - jíšková
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody, pak je uvaříme doměkka, a scedíme. Kroupy připravíme stejným způsobem.
Na trošce oleje osmažíme drobně...
více o Fazole s kroupami a slaninou
Rozpálit olivový olej na pánvi na mírném ohni, mírně opéct na drobno nakrájenou cibuli. Přidat kuřecí kousky, lehce osmažit. Vmíchat česnek, kari,...
více o Curry kuře
Na trošce oleje společně orestujeme nakrájenou cibuli a anglickou slaninu. Přidáme brambory pokrájené na malé kostičky, poprášíme hladkou moukou,...
více o Chorvatská polévka (Zagorská)
Rozehřejte ve velkém hrnci olej a osmažte na něm chilli papričky. Vyjměte je a v oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a petržel. Přidejte...
více o Severoafrická cizrnová polévka
V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm papriku, cibuli, česnek a mrkev. Vlijte víno, nechte asi pět minut odvařit, pak vlijte vývar....
více o Ostrá papriková krémová polévka
Špenát nadrobno nakrájejte (zmražený nechte napřed povolit). Fenykl rozkrojte na čtvrtiny, seřízněte košťál a nakrájejte na proužky. V hrnci...
více o Perský špenátový krém
Nejdříve povařím asi 5 minut všechny vnitřnosti a pak vodu sliji a vnitřnosti properu. Dám do druhé vody, přidám veškeré koření, cibuli, česnek,...
více o Pajšl - plíčky na smetaně
Kroupy na dvě hodiny namočíme do studené vody, pak uvaříme doměkka a scedíme.
Na drobně pokrájené slanině osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova,...
více o Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Kroupy namočíme do studené vody alespoň na dvě hodiny, pak uvaříme doměkka a scedíme. Pro urychlení můžeme vařit nenamočené a v tlakovém hrnci.
Drobně...
více o Chuďasovy kroupy s vejci
Uvařené brambory rozšťoucháme nahrubo s drobně pokrájeným prejtem (světlým nebo tmavým), dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Přidáme vejce,...
více o Bramborové placičky s prejtem
Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na másle. Po té přídáme na plátky nakrájené očištěné žampiony a na kostičky nakrájenou papriku....
více o Zapečené těstoviny s brokolicí
Přes noc namočenou cizrnu dáme vařit do tlakového hrnce, vaříme cca 40 min. Na pánev dáme olej, nasekanou cibulku, prolisovaný česnek a nastrouhaný...
více o Cizrnová pánev
Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací formu vymažte máslem. Plátky dýně povařte s trochou vody doměkka. V pánvi rozehřejte polovinu másla a osmažte...
více o Dýňovo-špenátové lasagne
Prolisovaný česnek smícháme s ostaními surovinami a uděláme marinádu. Maso osolíme, vložíme do misky s marinádou, promícháme tak, aby byl každý kousek...
více o Maso v marinádě