Mrkve a papriky nakrájejte na malé kousky a osmahněte je společně s cibulkou na másle. Dejte do misky mleté maso a vložte do něj připravenou zeleninu,...
více o Sekaná se slaninou a zeleninou
Batáty oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě. Slijte a propasírujte přes cedník s většími oky.
Ochuťte solí, pepřem a muškátovým...
více o Gnocchi z batátů s pestem z kadeřávku
Uvařenou quinou osolte a promíchejte s drceným česnekem a načechrejte vidličkou.
Dýni a brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené...
více o Quinoa s dýňovým pyré
Jablka dobře omyjte, rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Zakápněte je citronovou šťávou a dejte do mísy.
Bagetu nalámejte na...
více o Salát s jablky a kadeřávkem
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou šalotku dosklovata. Přidáme pokrájené osolené, opepřené a mírně pokmínované maso, které za občasného...
více o Dušené vepřové maso s kedlubnou
Červenou řepu s česnekem nastrouháme na jemném struhadle do misky. Přidáme oloupaná nastrouhaná vejce, zakysanou smetanu nebo jogurt, osolíme,...
více o Vajíčková pomazánka s červenou řepou
Kroupy propláchneme a zhruba na dvě hodiny namočíme do studené vody. Pak je uvaříme doměkka ve slané vodě a scedíme.
Na oleji nebo sádle osmažíme...
více o Kroupové zelí
Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, které dáme do mísy, přidáme hrubě nastrouhanou Nivu, jemně nastrouhaný česnek, na slabá kolečka pokrájenou...
více o Kuřecí řízek s Nivou a jarní cibulkou
Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, ke které následně přidáme osmažit drobně pokrájenou červenou papriku a poté i nasekaný...
více o Těstoviny (nejen) s tuňákem II.
Sojové kostky uvaříme dle návodu na obalu buď v zeleninovém vývaru, nebo ve vodě ochucené sojovou omáčkou. Poté scedíme, vymačkáme z nich přebytečnou...
více o Sojové výpečky (vrabci)
Na oleji či másle osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli, ke které přidáme krátce rozvonět i jemně nasekaný česnek.
Následně přihodíme k cibuli...
více o Těstoviny (nejen) s tuňákem
Růžičky brokolice nebo květáku povaříme krátce v osolené vodě a poté necháme okapat. Povaříme klidně i oloupaný košťál z brokolice, který pokrájíme na...
více o Brokolice / květák v sýrovém těstíčku
Nejprve si z libovějšího debrecínského špeku nebo slaniny sundáme kůži a poté ho pokrájíme na nudličky, které necháme nasucho osmažit v rozpálené...
více o Špenát s debrecínským špekem nebo slaninou
Čočku propláchneme a necháme alespoň 1 hodinu máčet ve vodě, poté scedíme. V hrnci rozpálíme máslo na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do...
více o Čočková polévka
Kuřecí nebo králičí očištěné maso pokrájíme na kousky, které osolíme, opepříme a na malém množství oleje osmažíme za občasného promíchání ze všech...
více o Kuřecí / králičí ragú s hlívou
Vychlazený očištěný salát natrháme na menší kousky a dáme do mísy, kde ho zakapeme olejem.
Přidáme na kostičky nebo nudličky pokrájenou šunku a sýr...
více o Salát se šunkou a sýrem
Vepřové maso v celku nasolíme, opepříme a okmínujeme, zabalíme a dáme odležet nejlépe přes noc do chladna.
Na trošce sádla (oleje) osmažíme pokrájenou...
více o Vepřové v kapustě
Na pánvi s kouskem másla osmažíme drobně pokrájenou slaninu, cibulky, papriku, česnek a žampion. Přidáme vařené špagety (například ty, které nám zbyly...
více o Špagetová omeleta
Postup je jako na klasické bramboráky. Brambory nastrouháme na hrubo na struhadle nebo v robotu, šunku nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme přes...
více o Bramborák do trouby
Nejprve si připravíme Pico de Gallo. Nakrájíme rajčata, cibuli a jalapenos na drobno a smícháme. Přidáme rozmačkaný stroužek česneku. Zamícháme a...
více o Hovězí quesadilla
Vysočinu pokrájíme na malé kostičky a nasucho pomalu smažíme až nám pustí tuk. Je dost tučná, takže olej nebo máslo přidáme případně až po vysmažení...
více o Vydatná česnečka "co dům dal"
Kedlubnu nastrouháme do mísy. Já používám raději struhadlo s většími slzami, protože jsou po usmažení kedlubnové bramboráčky o dost křupavější, ale o...
více o Bramboráčky z kedlubny
Na malém množství rozpáleného oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata a následně i pokrájené osolené a okořeněné maso. Po osmažení přidáme krátce...
více o Dušená plec se zeleninou
Brokolici nakrájet na růžičky, cizrnu opláchnout od nálevu, česnek nasekat na jemno, fazolové lusky nakrájet na kousky.
V hluboké pánvi rozehřát...
více o Brokolice s křupavou cizrnou
Cibuli pokrájíme na měsíčky, slaninu na slabší hranolky nebo kostičky, česnek nasekáme, stehna nasolíme a opepříme a hořčici naředíme cca lžícemi vody...
více o Hořčicové kuře (králík) na slanině
Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody (cca 1 - 1,5 litru) s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Potom vývar scedíme a maso obereme od...
více o Vydatná česnečka z uzených žeber
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli dosklovata a k ní přidáme očištěná, osolená a opepřená hovězí líčka, která osmažíme ze všech stran dozlatova...
více o Hovězí líčka na houbách
Vychladlé vařené brambory (pokojové teploty) pokrájíme na plátky nebo kostičky a dáme do mísy. Přidáme pokrájený vychlazený ledový salát a zakysanou...
více o Bramborovo-ledový salát
Do pekáčku nebo zapékací mísy dáme okapané zelí, na klínky pokrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, plnější lžíci protlaku, cca dvě lžíce vody, cukr a...
více o Kuře na debrecínském zelí
Na oleji osmažíme cibuli, ke které přidáme mleté maso a smažíme za častého míchání do oddělení masa od sebe. Přidáme protlak, nasekaný česnek, vše...
více o Rajčatová polévka s řepou a mletým masem
Na oleji nebo drobně pokrájeném špeku osmažíme dozlatova na klínky pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit osolená a opepřená játra. Ano, osolená,...
více o Játrová směs se zeleninou
Na rozpuštěném másle si necháme osmažit na nudličky pokrájenou debrecínku, na kolečka pokrájený pórek a na drobno pokrájenou papriku.
Po osmažení...
více o Debrecínská polévka se zeleninou
Na rozpuštěném kousku másla nebo na oleji osmažíme na kolečka pokrájenou mrkev, na hranolky nebo kostičky pokrájený celer a řepu pokrájenou na tenčí...
více o "Řepačka" - zeleninová polévka s řepou
Na drobně pokrájeném špeku nebo oleji si osmažíme na klínky pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme očištěná pokrájená opepřená játra a dále...
více o Fazole s játry a zeleninou
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, 2-3 lžíce sojové omáčky a solíme (nesolíme) dle chuti. Opepříme, přidáme čerstvě nastrouhaný česnek a zázvor....
více o Masové koule s brokolicí
Kachnu důkladně očistíme a den předem nasolíme uvnitř i na povrchu.
Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme dozlatova nasucho opéct do trouby nebo v...
více o Kachna s nádivkou z remosky
Kachnu důkladně očistíme a dobře osolíme na povrchu i uvnitř. Takto připravenou ji necháme přes noc odležet.
Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky...
více o Kachna se žemlovo-zeleninovou nádivkou
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme.
Během vaření si na rozpuštěném másle osmažíme na kolečka pokrájené světlé (bílá a...
více o Bramborové placičky s máslovými cibulkami
Na oleji osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme na plátky pokrájený řapíkatý celer a dále smažíme, za občasného promíchání do...
více o Zeleninová polévka s černou čočkou
Na másle osmažíme na kolečka pokrájený pórek, na kostičky pokrájenou papriku a pokud budeme používat uzeninu, tak i tu.
Po osmažení přidáme krátce...
více o Bramborovo-zeleninový guláš
Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer,...
více o Koprová omáčka v netradičním pojetí
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova za...
více o Vepřové maso s petrželí
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, na které následně osmažíme na kostky či nudličky pokrájené plecko, které osolíme a...
více o Česneková plec se žampiony
Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody. Ke konci, až budou brambory téměř uvařené, vložíme do hrnce i růžičky brokolice (nemusí být...
více o Šťouchané brambory s brokolicí
Na másle osmažíme jemně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou šunku a nasekaný česnek, ty také krátce osmažíme a pak přisypeme hrubě...
více o Bramborovo-houbová strouhaná polévka
Filety osušíme, osolíme a na hodinku je necháme odležet v marinádě, kterou jsme umíchali z jogurtu, hořčice, rozetřeného česneku a nasekaných lístků...
více o Bylinkové jogurtovo-hořčicové filé
Žampiony očistíme a opatrně odstraníme nohy, které buď pokrájíme do směsi, kterou budeme plnit klobouky steakových žampionů, nebo je dáme upéct...
více o Portobello bolognese
Žampiony očistíme a opatrně odstraníme nohy, které dáme upéct společně s naplněnými klobouky, případně použijeme do polévky...
Špenátový protlak ...
více o Portobello se špenátem