• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Rozžhavený tandoor

Rozžhavený tandoor

Jiří Kolečko
| 27. 7. 2012
Vizitka
Rozžhavený tandoor

Tandoor – tradiční indická pec, která se v Indii používá již 5000 let, pronikla i do jednoho z nejvyhlášenějších pražských restaurantů. Do Zátiší ji přivezli pro hostujícího kuchaře Mahavira Kanswala, schopného její útroby roztopit pěkně dožhava.

Rodák z Dehradunu, hlavního města státu Uttarakhand, rozkládajícího se asi 250 km severně od Dillí, přijel do Prahy již před několika měsíci. Z typicky zemědělského regionu, ve kterém tvoří hlavní složku potravy rýže, čočka a čerstvý kozí sýr, s sebou přivezl nejen návyky, které získával již v raném dětství, ale i zkušenosti z velkých indických restaurací. Ty pak přetavil ve svém tandooru v ženevské Rasoi v michelinskou hvězdu.

Vůně koření

„U svých kuchařů podporuji týmového ducha a dobrou náladu – myslím si totiž, že host pozná, zda jeho jídlo bylo uvařeno s láskou a v dobrém rozmaru,“ říká šéfkuchař restaurace V Zátiší Milan Hořejš. Této hlavní zásadě se podřídil i Mahavir. „Zapadl dobře do party a ohlasy na jeho kuchyni jsou výborné. Museli jsme dovézt další dva tandoory,“ dodává Milan Hořejš.

Mladý, jedenatřicetiletý kuchař Mahavir Kanswal se musel v Praze přizpůsobit novým podmínkám. „Ve Švýcarsku jsem měl hodně indických kamarádů, jsem s nimi stále ve spojení na Facebooku. Nové kontakty jsem si ale našel i tady, cítím se zde po těch několika měsících dobře, mám velkou podporu od kolegů v kuchyni a také od vedení společnosti. Stýská se mi ale po manželce a sedmiletém synkovi Amanovi,“ svěřuje se Mahavir. S úsměvem dodává: „S jídlem mám u vás občas problém, ale pivu jsem na chuť přišel.“

Kuchaře ze země tradic i moderních technologií chválí i manažer restaurace Libor Pavlíček: „Je neobyčejně pracovitý, tráví zde průměrně 10 hodin denně. Je také žádaný na různých akcích, na nichž naše společnost připravuje catering. Nedávno to bylo například setkání společnosti Tata Cars. Uspokojit přes dvě stovky manažerů z velké korporace po celé tři dny opravdu nebylo snadné a Mahavir tam sehrál klíčovou roli u indického bufetu.“ Ten mezitím již roztápí tandoor na teploty, které (těžko uvěřit, kdybychom to opravdu neviděli) měří holou rukou a připravuje ingredience.

„Celá Indie voní kořením. Rostou jich tam stovky a dávají jídlům jejich nenapodobitelnou chuť. Tady mám základ – pouhých šestnáct, ale bez nich bych nedokázal připravit řádné jídlo. Společně s Milanovým týmem jsme také museli otestovat nejrůznější směsi a posoudit, zda je čeští hosté přijmou. U některých jsme přece jen museli ubrat na intenzitě, hodně totiž sázím na vyváženou vůni i chuť. Není pro mne problém v Praze nakoupit potřebné ingredience. Jsou zde specializované prodejny, kde najdu i některá velmi speciální koření,“ pochvaluje si pravověrný Ind.

Ambasador chuti

V rodném státě Mahavira Kanswala se jídlo podává a jí trochu jinak, než je zvykem v Evropě. Všechna jídla putují na stůl najednou a stolující si vybírají a kombinují jednotlivé složky podle chuti. I když příbory jsou zde na rychlém postupu nejen ve velkých aglomeracích, na vesnici se stále ještě jí třemi prsty pravé ruky. „Hodně jsme společně zapracovali na stylingu Mahavirových jídel, který bylo nutné přizpůsobit našemu standardu,“ komentuje pokrok svého kolegy Milan Hořejš. A hned dodává: „My jsme se zase od něj naučili různé triky, které jsou v kuchyni hodně důležité.“ Mezitím indická posila Zátiší peče typické chlebové placky – na stěny tandooru rukou lepí připravené bochánky, rychle je tvaruje a za chvíli jsou již dva druhy orientálního chleba připravené k podávání.

Teplota v peci stoupá a s ní nabírá na tempu i Mahavirovo kuchařské žonglérství. Rychle míchá koření, vytváří marinády na krevety i kuřecí maso a na dlouhých jehlách ho opéká v rozpáleném tandooru. Během 40 minut se rodí menu, které bude ještě nějaký čas mámit hosty. Jak tvrdí Milan Hořejš: „Mahavir zde tvoří autentickou indickou kuchyni, jen jemně upravenou pro naše chuťové návyky.“


Know-how

Tandoor je tradiční indická pec (dnes se vyrábějí i elektrické), v níž se vyvine vysoký žár (až 480 °C). Pokrmy se v ní pečou buď na její vnitřní stěně, nebo napíchané na špíz.


(Foto: Jan Přerovský)

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Bleskové špagety s rajčaty a burratou

Bleskové špagety s rajčaty a burratou

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Poslední sledované recepty

104
Míchaná vejce (nejen) s romadůrem nebo tvarůžky
Míchaná vejce (nejen) s…
38
Jogurtovo-kakaová buchta - rychlokoláč
Jogurtovo-kakaová buchta…
24
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Bleskové špagety s rajčaty a burratou
Bleskové špagety s…
19
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
AHA.cz Finalistka soutěže krásy Beličková (52): Skok ze 3. patra před zraky dcery

Finalistka soutěže krásy Beličková (52): Skok ze 3. patra před zraky dcery

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Hvězdná módní inspirace do přechodného počasí: Bodovala Pavlová, Švandová i Leitgeb

Hvězdná módní inspirace do přechodného počasí: Bodovala Pavlová, Švandová i Leitgeb

Ženy.cz Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Blesk.cz Zuzana Plačková odhalila sladké tajemství: Znovu těhotná!

Zuzana Plačková odhalila sladké tajemství: Znovu těhotná!

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Rozžhavený tandoor
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact