• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

F.O.O.D.
| 2. 9. 2015
Know-how
Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

Ať už potřebujete ovoce a zeleninu skladovat jen pár dní, nebo pár týdnů, jsou pravidla, která byste měli dodržovat. Rajče uskladněné v ledničce vedle cibule totiž sluníčkem vonět nebude a scvrklá jablka jíst taky nikdo nechce!

Rajčata

Nikdy je nedávejte do ledničky! Možná vám na míse v kuchyni nevydrží tak dlouho, budou ale mnohem lépe chutnat. Chlad v ledničce totiž ničí buněčné membrány a textura dužniny se stává kašovitou. Také vůni u rajčat z ledničky nehledejte.

Cukety a okurky

Jestli první, co uděláte po návratu z obchodu, je, že je dáte do ledničky, děláte chybu. Při teplotě pod 8 °C jejich slupka rychle vadne a tvrdne.

Mrkev, petržel a spol.

Další chyba, které se mnozí z nás dopouštějí, je sundávání obalů, ve kterých se kořenová zelenina prodává. Pravda je taková, že výrobci velmi dobře vědí, proč ji balí tak, jak ji balí. Vydrží tak totiž déle v kondici. V ledničce není příliš vysoká vlhkost a kořenová zelenina tak rychle vysychá a vadne. Rada tedy zní: nechávejte ji v sáčcích! Pokud máte vlastní výpěstky a chcete je uskladnit dlouhodoběji, zasypte je ve sklepě pískem, který jim pomůže udržovat požadovanou vlhkost.

Česnek

Jedna z největších chyb, jakých se můžete při skladování česneku dopustit, je schovat ho do tmy. Bude si „myslet“, že je zasazený do země, a tak se začne chovat, jak mu příroda velí – tedy klíčit. Na světle vám oproti tomu vydrží klidně 4 měsíce. Na zimu je nejlepší skladovat česnek rozetřený se solí na pastu.

Brambory

Stejně jako další zelenina ani brambory nepatří do ledničky. Chladem se sacharidy v nich přemění na cukr a brambory tak zesládnou. Ideální teplota pro jejich uchování je 8 až 12 °C, při vyšší teplotě a na světle by začaly klíčit.

Jablka a hrušky

Vlhkost v místnosti, kde skladujete hrušky či jablka, by měla dosahovat 80 %, jinak se začnou scvrkávat (ostatně, to je důvod, proč se scvrkávají i v ledničce, tam tomu ale předejdete ponecháním v sáčku). Myslete také na to, že ovoce rádo přejímá okolní pachy, takže jablka nedávejte vedle brambor a cibule! Pokud je chcete skladovat dlouhodoběji, vybírejte jen nepoškozené plody.

Měkké ovoce

Mluvíme-li o ovoci jako jahody, maliny nebo třešně, sbírejte je vždy i se stopkami a počítejte s potřebou rychlého zpracování. Taky omývání nechte opravdu až na okamžik těsně před konzumací, omyté plody se kazí mnohem rychleji.

Citrusy

Stejně jako se nemají mýt jahody, nemají se předem omývat ani citrony nebo pomeranče. Jejich životnost tak několikanásobně prodloužíte.

Bylinky

Nejjednodušší způsob, jak je uchovat stále voňavé, je jejich zmrazení nebo naložení do olivového oleje. Bylinky nasekejte, vložte do sáčku či krabičky, a prudce zamrazte. V oleji je můžete uchovávat celé nebo ve formě pesta, tedy rozmixované s olejem, česnekem, parmazánem a oříšky nebo semínky. Oblíbený způsob je také sušení, počítejte ale s tím, že některé bylinky (třeba majoránka) sušením změní chuť.

Houby

Čerstvým houbám se chutí i konzistencí nejvíce podobají ty zamražené. Houby ještě v ten den, kdy jste je nasbírali, pečlivě očistěte a nakrájejte na kousky. Pak je orestujte na troše oleje (klidně i s cibulkou), abyste je zbavili přebytečné vody. Houby v sobě také mají enzymy, které se po utržení rozkládají a v plodnici tak vznikají toxiny. Krátkým podušením však činnost enzymů zastavíte. Pokud je nechcete opékat na oleji, spařte je horkou vodou a tu po chvíli slijte. Nezamrazujte je syrové.

Broskve

Na rozdíl od meruněk můžete broskve a nektarinky krátkou chvíli skladovat. Co jim nesvědčí, je lednička, a to ze stejných důvodů, jako je tomu u rajčat. Nechte si je na ozdobu v míse a chladné místnosti.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Palačinky se sýrem a špenátem

Palačinky se sýrem a špenátem

45 minut
Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

45 minut
Crinkles

Crinkles

Poslední sledované recepty

36
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
30
Cuketové placky bez lepku
Cuketové placky bez lepku
24
Znojemské okurky
Znojemské okurky
22
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
18
Asijské nudle s restovanou zeleninou
Asijské nudle s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová kolečka, která miloval náš první prezident
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová…
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z kterých filmů jsou?
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z…
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér. S rumem, vodkou, bez vajec nebo perníčkový!
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér.…
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct perníčky, linecké nebo vánočku?
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct…
AHA.cz Po kolapsu zmizel Přeučil ze světa! Hrušková šla s pravdou ven

Po kolapsu zmizel Přeučil ze světa! Hrušková šla s pravdou ven

Mimibazar Testováno mámou: Mluvicí Tablík Kvído od Albi – chytrá hračka, která děti baví i učí

Testováno mámou: Mluvicí Tablík Kvído od Albi – chytrá hračka, která děti baví i učí

Dáma.cz Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Blesk pro ženy Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Ženy.cz Nesnáším hrocení Vánoc! Řekněme dost předvánočnímu peklu

Nesnáším hrocení Vánoc! Řekněme dost předvánočnímu peklu

Blesk.cz Sabina Klimešová o konci v Bacheloru: Mirek se mi nelíbil, chtěla jsem odejít!

Sabina Klimešová o konci v Bacheloru: Mirek se mi nelíbil, chtěla jsem odejít!

SportRevue.cz FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Velká předpověď pro prosinec: Láska, peníze i zdraví! A měsíc plný flirtu...

Velká předpověď pro prosinec: Láska, peníze i zdraví! A měsíc plný flirtu...

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact