• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

F.O.O.D.
| 2. 9. 2015
Know-how
Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce

Ať už potřebujete ovoce a zeleninu skladovat jen pár dní, nebo pár týdnů, jsou pravidla, která byste měli dodržovat. Rajče uskladněné v ledničce vedle cibule totiž sluníčkem vonět nebude a scvrklá jablka jíst taky nikdo nechce!

Rajčata

Nikdy je nedávejte do ledničky! Možná vám na míse v kuchyni nevydrží tak dlouho, budou ale mnohem lépe chutnat. Chlad v ledničce totiž ničí buněčné membrány a textura dužniny se stává kašovitou. Také vůni u rajčat z ledničky nehledejte.

Cukety a okurky

Jestli první, co uděláte po návratu z obchodu, je, že je dáte do ledničky, děláte chybu. Při teplotě pod 8 °C jejich slupka rychle vadne a tvrdne.

Mrkev, petržel a spol.

Další chyba, které se mnozí z nás dopouštějí, je sundávání obalů, ve kterých se kořenová zelenina prodává. Pravda je taková, že výrobci velmi dobře vědí, proč ji balí tak, jak ji balí. Vydrží tak totiž déle v kondici. V ledničce není příliš vysoká vlhkost a kořenová zelenina tak rychle vysychá a vadne. Rada tedy zní: nechávejte ji v sáčcích! Pokud máte vlastní výpěstky a chcete je uskladnit dlouhodoběji, zasypte je ve sklepě pískem, který jim pomůže udržovat požadovanou vlhkost.

Česnek

Jedna z největších chyb, jakých se můžete při skladování česneku dopustit, je schovat ho do tmy. Bude si „myslet“, že je zasazený do země, a tak se začne chovat, jak mu příroda velí – tedy klíčit. Na světle vám oproti tomu vydrží klidně 4 měsíce. Na zimu je nejlepší skladovat česnek rozetřený se solí na pastu.

Brambory

Stejně jako další zelenina ani brambory nepatří do ledničky. Chladem se sacharidy v nich přemění na cukr a brambory tak zesládnou. Ideální teplota pro jejich uchování je 8 až 12 °C, při vyšší teplotě a na světle by začaly klíčit.

Jablka a hrušky

Vlhkost v místnosti, kde skladujete hrušky či jablka, by měla dosahovat 80 %, jinak se začnou scvrkávat (ostatně, to je důvod, proč se scvrkávají i v ledničce, tam tomu ale předejdete ponecháním v sáčku). Myslete také na to, že ovoce rádo přejímá okolní pachy, takže jablka nedávejte vedle brambor a cibule! Pokud je chcete skladovat dlouhodoběji, vybírejte jen nepoškozené plody.

Měkké ovoce

Mluvíme-li o ovoci jako jahody, maliny nebo třešně, sbírejte je vždy i se stopkami a počítejte s potřebou rychlého zpracování. Taky omývání nechte opravdu až na okamžik těsně před konzumací, omyté plody se kazí mnohem rychleji.

Citrusy

Stejně jako se nemají mýt jahody, nemají se předem omývat ani citrony nebo pomeranče. Jejich životnost tak několikanásobně prodloužíte.

Bylinky

Nejjednodušší způsob, jak je uchovat stále voňavé, je jejich zmrazení nebo naložení do olivového oleje. Bylinky nasekejte, vložte do sáčku či krabičky, a prudce zamrazte. V oleji je můžete uchovávat celé nebo ve formě pesta, tedy rozmixované s olejem, česnekem, parmazánem a oříšky nebo semínky. Oblíbený způsob je také sušení, počítejte ale s tím, že některé bylinky (třeba majoránka) sušením změní chuť.

Houby

Čerstvým houbám se chutí i konzistencí nejvíce podobají ty zamražené. Houby ještě v ten den, kdy jste je nasbírali, pečlivě očistěte a nakrájejte na kousky. Pak je orestujte na troše oleje (klidně i s cibulkou), abyste je zbavili přebytečné vody. Houby v sobě také mají enzymy, které se po utržení rozkládají a v plodnici tak vznikají toxiny. Krátkým podušením však činnost enzymů zastavíte. Pokud je nechcete opékat na oleji, spařte je horkou vodou a tu po chvíli slijte. Nezamrazujte je syrové.

Broskve

Na rozdíl od meruněk můžete broskve a nektarinky krátkou chvíli skladovat. Co jim nesvědčí, je lednička, a to ze stejných důvodů, jako je tomu u rajčat. Nechte si je na ozdobu v míse a chladné místnosti.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Zelňačka s bramborovou kaší

Zelňačka s bramborovou kaší

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

128
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
82
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
22
Zeleninové surimi tyčinky s rýží
Zeleninové surimi…
21
Tvarohové kokosky
Tvarohové kokosky
18
Guláš z divočáka (kančí guláš)
Guláš z divočáka (kančí…

Zajímavé články

Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte se to podle video návodu
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli: Udělejte sladký salámek, roládu nebo kuličky
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli:…
Bramborový salát podle Pavla Berkyho: Rozbouchnuté brambory a domácí majonéza z něj dělají opravdový skvost
Bramborový salát podle Pavla Berkyho:…
AHA.cz Nečekané rozhodnutí Matušových: Bohuš balí kufry!

Nečekané rozhodnutí Matušových: Bohuš balí kufry!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Ženy.cz 3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Blesk.cz Vánoční trable Boho a Langmajera: Potopa a p*ča při čištění odpadu!

Vánoční trable Boho a Langmajera: Potopa a p*ča při čištění odpadu!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Tipy & rady jak skladovat zeleninu a ovoce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact