• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Tak trochu jiná nakládačka

Tak trochu jiná nakládačka

F.O.O.D.
| 16. 9. 2015
Know-how
Tak trochu jiná nakládačka

S Naloz-to.cz vám přinášíme tři neotřelé recepty na nakládané dobroty, které si můžete rychle připravit na chalupě nebo doma. Každopádně v jejich společnosti bude víkend stoprocentně labužnický.

Nakládané maso v hrubozrnné soli a bylinkách

na zavařovací sklenici (1 l) - příprava: 15 minut + odležení

* 500 g hovězího, telecího nebo jehněčího masa (například hrudí bez kosti)
* 100 g hrubozrnné mořské soli
* lněné semínko
* čerstvý rozmarýn
* šalvěj
* koření na jehněčí maso
* 1 lžíce chilli vloček
* 1 lžíce horčičného semínka
* sušený koriandr
* čerstvě mletý pepř

Očištěné a osušené maso nechte v celku nebo nakrájejte na větší plátky. Do masa vetřete směs z nasekaných čerstvých bylinek, soli, lněného semínka a koření. Nepřidávejte olej, maso samo pustí vodu. Uzavřete do sklenice a nechte v chladnu uležet 3 až 5 dní. Před tepelnou úpravou maso omyjte ze solného roztoku a osušte. Můžete jej pozvolna udit nebo grilovat.


Rychlonakládaná křupavoučká zelenina

na 500ml sklenici s klipsem - příprava: 20 minut + odležení

* 4 ředkvičky
* 1/2 kedlubny
* 1 hrst baby mrkve (nebo 1 menší mrkev)
* brokolice
* čerstvý bobkový list
* hladkolistá petržel
* pepř 4 barev
* 100 ml vinného octa
* 2 lžíce krupicového cukru
* sůl

Omytou, očištěnou a nakrájenou zeleninu krátce spařte v napařovači, aby zůstala křehká. Potom ji začněte vrstvit do sklenice, prokládejte bobkovým listem, snítkami petržele a kuličkami pepře. Když je sklenice plná po okraj, zalijte ji lákem připraveným z vinného octa, cukru, soli a 100 ml vlažné vody. Uzavřete a nechte uležet. Po dvou hodinách zelenina krásně nasákne lák, avšak zůstane křehká.


Klouzavé houbičky v oleji naložené

na 500ml sklenici s klipsem - příprava: 30 minut + odležení

* 300 g směsi hub (šitake a žampiony)
* 2 lžíce másla
* čerstvé bylinky
* 2 hrsti dýňových semínek
* 2–3 bobkové listy
* 1 lžíce sójové omáčky Kikkoman
* 1 lžíce dýňového oleje
* rostlinný olej
* sůl a pepř

Šitake zpěňte na másle a poduste doměkka, zakápněte sójovou omáčkou a nechte odstát. Plátky žampionů také zpěňte na másle a pozvolna duste, přidejte dýňová semínka a nakonec bylinky. Z podušených houbiček slijte tekutinu a společně dejte do sklenice s klipsem. Rostlinný olej smíchejte se lžičkou soli, pepře, bobkovým listem, lžící dýňového oleje a nasekanými bylinkami. Směsí zalijte houby a uzavřete. Uchovejte v chladu.

Unknown media type: gallery

Tipy Daniely Salačové

www.naloz-to.cz

► Nebojte se pohrát si se zeleninou (červenou řepou, fenyklem, květákem, kukuřicí, okurkami). V průhledné sklenici vypadají barevné vrstvy krásně napohled.

► Vyzkoušejte směs hub, které v lese posbíráte, naložte je místo do kyselého láku do slunečnicového oleje a poznáte příjemnou změnu.

► Maso po tepelné úpravě nakrájejte na tenoučké plátky a servírujte se zakysanou smetanou, jogurtovou zálivkou nebo třeba domácí tatarkou a kyselými okurkami. Maso na gril můžete klasicky nakládat do oleje (dva dny před grilováním) anebo vyzkoušet „solné“ nakládání, které se upřednostňuje při tepelné úpravě masa uzením nebo pomalém pečení a grilování. Díky soli bude maso křehčí a chuťově dostane jiný rozměr.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Vinná klobása s vejmrdou

Vinná klobása s vejmrdou

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Poslední sledované recepty

66
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
33
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
23
Česneková pomazánka se sýrem
Česneková pomazánka se…
18
Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou
Filet z candáta se…
17
Svařák
Svařák

Zajímavé články

Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý den
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý…
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou, pečená na pivě i v těstíčku z podmáslí
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou,…
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát?…
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
AHA.cz Skladatel Karel Svoboda (†67): Náhlá smrt krásné milenky!

Skladatel Karel Svoboda (†67): Náhlá smrt krásné milenky!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Blesk pro ženy Nezapomenutelné róby roku 2025: Které slavné dámy letos svými modely vyrazily dech?

Nezapomenutelné róby roku 2025: Které slavné dámy letos svými modely vyrazily dech?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz Dcera moderátora Kořena ze Zázraků přírody: V 19 jí našli nádor!

Dcera moderátora Kořena ze Zázraků přírody: V 19 jí našli nádor!

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Vánoční magie: Tajemství kapří šupiny a kouzlo k přivolání peněz

Vánoční magie: Tajemství kapří šupiny a kouzlo k přivolání peněz

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Tak trochu jiná nakládačka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact