• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Redakce
| 9. 3. 2017
Know-how
Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

Medium, rare, nebo well done? Příprava opravdu dobrého steaku není žádná věda, stačí se pouze zorientovat ve stupních propečenosti masa tak, aby byl výsledek dokonalý. Naučte se to také!

Raw - syrové maso

Jedná se o syrové maso bez tepelné úpravy. Proto se podává pouze v podobách, jako jsou tatarák nebo carpaccio - tenké plátky hovězího masa. Steaky musí projít vždy alespoň lehkou tepelnou úpravou.

Blue rare – velmi jemně propečený steak

Blue rare steak je zprudka opečené maso při vysoké teplotě. Příprava trvá 1-3 minuty a výsledkem jsou zatažené okraje a krvavý vnitřek steaku.

Rare – jemně propečený steak

Okraj rare steaku je více propečený, silnější a okraje dohněda. Uvnitř je stále červeno-růžový. Hned po well done a medium steaku je tento druh propečení třetí nejoblíbenější!

Medium rare – středně propečený steak

Medium rare by měl být propečený na 54-56 °C. Vnitřek steaku je maličko růžový a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. Okraje jsou více propečenější a tvrdší.

Medium – steak do šeda

Medium steak je uvnitř hnědý až šedivý, střed by měl zůstat stále narůžovělý. Pokud se obáváte jíst krvavé steaky a zároveň milujete šťavnaté maso, medium je naprosto ideální volba!

Medium well – téměř 100% propečený steak

Medium well pomalu ztrácí na šťavnatosti a jeho teplota je lehce pod 70 °C. Pokud jej necháte dlouho odležet, může být maso tuhé a špatně se krájí. Je potřeba jej podávat okamžitě a poznáte jej podle hnědého, tedy velmi propečeného řezu.

Well done – maximálně propečený steak

Steak propečený na 100 % často ztrácí svou chuť a šťávu. Mnoho lidí ho miluje, ale často se z něj vytrácí jemnost masa, díky které poznáte opravdovou chuť a kvalitu. Pokud se rozhodnete pro well done steak, zvolte jemnější kombinaci koření. Potřete ho před opečením olivovým olejem s rozmarýnem a po opečení osolte a opepřete. Chutná takto skvěle!

Diskuze ke článku

  • carramba66
    carramba66 | 9. 3. 2017 13:51

    Perfektní článek, díky! :-\

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou

Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

49
Plněné papriky v rajčatové omáčce
Plněné papriky v…
32
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
31
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
31
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
27
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři, které zasytí a zahřejí
Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři,…
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v papilotě. Takhle vám bude chutnat i na Vánoce
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v…
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
AHA.cz Richard Genzer měl namále: Záchrana od profesora Neužila

Richard Genzer měl namále: Záchrana od profesora Neužila

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Blesk pro ženy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Ženy.cz Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Blesk.cz Dave Coulier z Plného domu: Vrátila se mu rakovina!

Dave Coulier z Plného domu: Vrátila se mu rakovina!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact