• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Piškotový dort krok za krokem

Piškotový dort krok za krokem

F.O.O.D.
| 8. 3. 2016
Know-how
Piškotový dort krok za krokem

Nejklasičtější český korpus na dorty je bezesporu obyčejný piškot. Je jednoduchý na přípravu, suroviny na něj budete mít nejspíš vždycky po ruce a v použití je navíc velmi variabilní. Jak na něj, na krémy i na čokoládovou polevu, vám poradí blogerka Jana Duffková.

Piškotový dort s čokoládovou polevou

forma o Ø 24 cm - příprava: 45 minut

* 6 vajec (300 g)
* 150 g krupicového cukru
* 150 g hladké dortové mouky

POLEVA:
* 150 g hořké čokolády 60%
* 120 ml smetany ke šlehání

1. Jana zapnula troubu na 160 °C a dno dortové formy vyložila pečicím papírem, boky není potřeba vymazávat a vysypávat. Do větší mísy rozklepla všechna vejce, která si předem odvážila. Množství použitého cukru a hladké mouky se odvíjí od váhy vajec. Obojího má být poloviční množství.

2. K vejcím Jana přisypala krupicový cukr a ručním šlehačem vyšlehala vysokou hustou pěnu, trvalo jí to 8 až 10 minut. Je lepší těsto šlehat pomaleji, pěna tak bude hutnější a bude lépe držet.

3. Stěrkou Jana po lžících vmíchala mouku. Vmíchávat se musí opatrně, aby těsto „nespadlo“. Dortová mouka se vyznačuje vyšším podílem škrobu. Seženete ji od Babiččiny volby nebo si ji můžete připravit namícháním klasické hladké mouky s kukuřičným škrobem. Poměr je 20 g škrobu na 100 g mouky.

4. Hotové těsto Jana nalila do formy, uhladila a vložila do trouby. Pozor, nesmíte s ním bouchnout, mohlo by se srazit. Piškot se peče dozlatova asi 30 minut. Pak Jana troubu vypnula, pootevřela dvířka a nechala ještě asi 10 minut dojít.

5.-7. Korpus vyndala z trouby a při pokojové teplotě ho nechala vychladnout. Po vychladnutí dort podél ráfku obkrojila ostrým nožem a ráfek sundala. Korpus pak dlouhým nožem prokrojila a namazala marmeládou a krémem. Pak připravila polevu.

8.-9. Do hrnce vlila smetanu a nalámala čokoládu. Zahřívala. Když se čokoláda začala rozpouštět, nepřestávala míchat. Vše by se mělo pouze zahřát, ne vařit. Polevu nechala pár minut odstát, aby lehce zatuhla. Většinu polevy nalila na vršek dortu, který umístila na dortovou mřížku, a tupou stranou velkého nože ji rozetřela ke krajům, aby stekla po bocích. Zbylou polevou pokryla místa, kam nedotekla. Nechala v chladničce zatuhnout. Po 5 minutách ho vyjmula (poleva ještě nebyla tak tuhá) a přilepila na ni dekorace. Nakonec je dobré dort zachladit, ideálně přes noc.

Unknown media type: gallery

Ozdoby z bílé čokolády

zdobení na 1 dort - příprava: 15 minut + chlazení

* 100 g bílé čokolády

Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu a naplňte jí jednorázový zdobicí sáček. Špičku sáčku ustřihněte. Pečicí papír dejte na tác a dobře ho vyrovnejte. Na papír tvořte ozdoby. Tác umístěte do ledničky asi na 20 minut. Vychlazené ozdoby snadno odloupnete od papíru. Náš TIP: Před zchlazením můžete přidat ořechy, cukrové ozdoby, kandované jedlé květy nebo strouhanou hořkou čokoládu.

Čokoládový krém

na 1 dort - příprava: 45 minut

* 125 ml smetany ke šlehání
* 250 g hořké čokolády
* 70 g másla

Do hrnce vlijte smetanu a přidejte nalámanou čokoládu a máslo. Zahřejte a nechte rozpustit. Smetana nesmí začít vřít. Nechte 20 minut chladit v ledničce. Krém by měl být lehce ztuhlý. Metlou krém prošlehejte do světlejší barvy. Můžete ho tak nechat hutnější nebo nadýchanější.

Vanilkový krém

na 1 dort - příprava: 15 minut

* 220 g mascarpone
* 400 g smetany ke šlehání
* 50 g moučkového cukru
* 1/2 vanilkového lusku

Do mísy dejte mascarpone, přidejte smetanu, cukr a semínka z vanilkového lusku. Šlehačem vyšlehejte hustý krém.

Malinový krém

na 1 dort - příprava: 45 minut

* 200 g malin
* 180 ml plnotučného mléka
* 5 žloutků
* 140 g krupicového cukru
* 300 g másla
* 5 lžic hladké mouky

Rozmražené maliny rozmixujte, v hrnci smíchejte s mlékem a zahřívejte. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Pak je postupně zašlehejte do horké malinové směsi. Za stálého míchání přiveďte k varu a několik minut vařte, dokud směs nezhoustne. Odstavte. Rozpusťte 50 g másla, zaprašte hladkou moukou a vymíchejte světlou jíšku. Malinovou směs pak vraťte na sporák a za stálého míchání postupně přidejte jíšku. Míchejte do zhoustnutí (bude mít konzistenci pudinku). Odstavte a nechte vychladnout. Vyšlehejte zbylé změklé máslo a ručně do něj vmíchejte malinový pudink. Krém vychlaďte.


JANA DUFFKOVÁ

Autorku populárního blogu Popečeníčko jídlo baví i v profesním životě – pracuje pro pražskou školu vaření Chefparade, kde se stará o sociální sítě, firemní blog a další marketingové aktivity. Ze sladkého má nejraději cokoli s karamelem a vanilkou, jinak ale defi nitivně propadla vietnamské kuchyni. Její blog najdete na internetové adrese www.popecenicko.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy

Špagety s kapustičkami, šunkou a…

45 minut
Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

45 minut
Crinkles

Crinkles

Poslední sledované recepty

23
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
22
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
19
Grilované kuřecí s ananasem a chilli
Grilované kuřecí s…
18
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
17
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…

Zajímavé články

Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem nebylo jen uhlí
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem…
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky, díky kterým to půjde mnohem lépe
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky,…
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte se ho podle video návodu
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte…
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
AHA.cz Hanychová šílená strachy: Rozárka v umělém spánku

Hanychová šílená strachy: Rozárka v umělém spánku

Mimibazar Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Dáma.cz Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Blesk pro ženy Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Ženy.cz Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Blesk.cz Zlatý olympionik Lukáš Krpálek: Jde se poprat do Ulice!

Zlatý olympionik Lukáš Krpálek: Jde se poprat do Ulice!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Prosincový superúplněk v Blížencích plný napětí, zmatku a stresu. Co dalšího nám přinese?

Prosincový superúplněk v Blížencích plný napětí, zmatku a stresu. Co dalšího nám přinese?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Piškotový dort krok za krokem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact