• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

F.O.O.D.
| 20. 4. 2016
Know-how
Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

Svíčková omáčka je nesmrtelnou klasikou babiččiny i maminčiny kuchyně. Ačkoli je nám jasné, že vaše máma dělá tu nejlepší na světě, máme tu pro vás pár tipů od Petra Svitáka, držitele několika ocenění za nejlepší svíčkovou.

Svíčková omáčka

4–6 porcí - příprava: 45 minut + dušení

* 2–3 mrkve
* 1/2 celeru
* 1–2 petržele
* 2–3 cibule
* 1 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky na jíšku
* 150 g špeku
* 1 kg hovězího válečku (část kýty)
* rostlinný olej
* 2 lžíce másla
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 3–4 lžíce krupicového cukru
* 1 l masového vývaru
* 1 lžíce hruškových povidel
* 1 lžíce brusinek
* sůl
* 250 ml smetany ke šlehání

BYLINKOVÝ ROZVAR:
* 5 bobkových listů
* 1 lžička nového koření
* 1 lžička celého černého pepře
* 5–7 snítek čerstvého tymiánu

1.+2. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Usmažte jíšku. Suroviny na bylinkový rozvar zalijte asi 200 ml vody a pomalu táhněte na mírném ohni zhruba 20 minut. Hotový vývar je temně zelený, ale čirý. Nechte chladnout i s bylinkami, sceďte jej až před použitím.

3. Špek nakrájejte na špalíčky a dejte na chvíli do mrazáku. Maso očistěte. Špičatým nožem do něj dělejte hluboké zářezy, do kterých vkládejte špalíčky špeku – se zmrzlým se lépe pracuje. Pokud máte tak hezký váleček jako Petr, nemusíte maso už nijak svazovat. Pokud váš kus masa není tak pravidelný, zpevněte jej do tvaru válečku kuchyňským provázkem.

4.+5. V hrnci na oleji a másle maso zprudka zatáhněte ze všech stran dohněda. Pak jej vyjměte. Ve výpeku orestujte očištěnou a nakrájenou zeleninu, po chvíli přidejte nakrájenou cibuli. Nechte zarestovat. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Maso vložte zpět, podlijte masovým a bylinkovým vývarem, přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a duste asi 2 hodiny.

6. Maso vyjměte. Jíšku rozšlehejte v troše odebrané tekutiny a vmíchejte zpět. Přidejte lžičku povidel a brusinek a vše rozmixujte dohladka. Proceďte přes jemné síto. Vmíchejte smetanu. Dochuťte solí, cukrem, citronem, povidly či brusinkami. Znovu promixujte.

Unknown media type: gallery

TIPY šéfkuchaře: Množství cukru a citronové šťávy se bude vždy trochu lišit – záleží na tom, jak moc sladká je mrkev, kterou používáte, či jak výrazný je zrovna celer. Hrušková povidla a brusinky se přímo do omáčky používají pouze pro zvýraznění chutí, začněte proto opravdu jen lžičkou a případně přidávejte. Z povidel má v chuti zůstat jen pocit hruškové dřeně na patře, brusinky zase dodávají typickou sladkost a trochu barvy. Pokud omáčku necháte odležet do druhého dne, bude mnohem lepší, chutě dostanou možnost se prolnout.


PETR SVITÁK

Jak sám říká: „Vše, co jsem se potřeboval naučit, jsem se naučil v Kolkovně v Olympii.“ Dnes šéfkuchař pražské restaurace Šárka se vaření věnuje celý život a českou klasiku miluje. Cenu za nejlepší svíčkovou poprvé vyhrál v roce 2009, aktuálně mu odborná porota potvrdila 2. místo na Brdském festivalu svíčkové omáčky, kterého si mimořádně cení. Jeho tajemství prý tkví v tom, že nikdy nepoužívá ocet, ale jedině citronovou šťávu, a ve faktu, že základ restuje pokud možno jen na másle, případně výpeku ze slaniny. Z jeho nejzajímavějších zkušeností jmenujme to, že připravoval menu pro papeže Benedikta XVI. www.restauracesarka.com


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Helena | 15. 11. 2016 17:56

    Já se do svíčkové raději nepoustim i kdyz mám recept od maminky a ta byla vždy výborná.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Burgundská hovězí pečeně

Burgundská hovězí pečeně

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

Poslední sledované recepty

79
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
63
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
44
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
20
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
AHA.cz Poslední mejdan pro Hezuckého: Podivné chování Mareše s manželkou

Poslední mejdan pro Hezuckého: Podivné chování Mareše s manželkou

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Leoš Mareš na rozlučce s Hezuckým: Pil jen kávu! Odjel brzy, ale...

Leoš Mareš na rozlučce s Hezuckým: Pil jen kávu! Odjel brzy, ale...

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact