• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

F.O.O.D.
| 20. 4. 2016
Know-how
Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

Svíčková omáčka je nesmrtelnou klasikou babiččiny i maminčiny kuchyně. Ačkoli je nám jasné, že vaše máma dělá tu nejlepší na světě, máme tu pro vás pár tipů od Petra Svitáka, držitele několika ocenění za nejlepší svíčkovou.

Svíčková omáčka

4–6 porcí - příprava: 45 minut + dušení

* 2–3 mrkve
* 1/2 celeru
* 1–2 petržele
* 2–3 cibule
* 1 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky na jíšku
* 150 g špeku
* 1 kg hovězího válečku (část kýty)
* rostlinný olej
* 2 lžíce másla
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 3–4 lžíce krupicového cukru
* 1 l masového vývaru
* 1 lžíce hruškových povidel
* 1 lžíce brusinek
* sůl
* 250 ml smetany ke šlehání

BYLINKOVÝ ROZVAR:
* 5 bobkových listů
* 1 lžička nového koření
* 1 lžička celého černého pepře
* 5–7 snítek čerstvého tymiánu

1.+2. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Usmažte jíšku. Suroviny na bylinkový rozvar zalijte asi 200 ml vody a pomalu táhněte na mírném ohni zhruba 20 minut. Hotový vývar je temně zelený, ale čirý. Nechte chladnout i s bylinkami, sceďte jej až před použitím.

3. Špek nakrájejte na špalíčky a dejte na chvíli do mrazáku. Maso očistěte. Špičatým nožem do něj dělejte hluboké zářezy, do kterých vkládejte špalíčky špeku – se zmrzlým se lépe pracuje. Pokud máte tak hezký váleček jako Petr, nemusíte maso už nijak svazovat. Pokud váš kus masa není tak pravidelný, zpevněte jej do tvaru válečku kuchyňským provázkem.

4.+5. V hrnci na oleji a másle maso zprudka zatáhněte ze všech stran dohněda. Pak jej vyjměte. Ve výpeku orestujte očištěnou a nakrájenou zeleninu, po chvíli přidejte nakrájenou cibuli. Nechte zarestovat. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Maso vložte zpět, podlijte masovým a bylinkovým vývarem, přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a duste asi 2 hodiny.

6. Maso vyjměte. Jíšku rozšlehejte v troše odebrané tekutiny a vmíchejte zpět. Přidejte lžičku povidel a brusinek a vše rozmixujte dohladka. Proceďte přes jemné síto. Vmíchejte smetanu. Dochuťte solí, cukrem, citronem, povidly či brusinkami. Znovu promixujte.

Unknown media type: gallery

TIPY šéfkuchaře: Množství cukru a citronové šťávy se bude vždy trochu lišit – záleží na tom, jak moc sladká je mrkev, kterou používáte, či jak výrazný je zrovna celer. Hrušková povidla a brusinky se přímo do omáčky používají pouze pro zvýraznění chutí, začněte proto opravdu jen lžičkou a případně přidávejte. Z povidel má v chuti zůstat jen pocit hruškové dřeně na patře, brusinky zase dodávají typickou sladkost a trochu barvy. Pokud omáčku necháte odležet do druhého dne, bude mnohem lepší, chutě dostanou možnost se prolnout.


PETR SVITÁK

Jak sám říká: „Vše, co jsem se potřeboval naučit, jsem se naučil v Kolkovně v Olympii.“ Dnes šéfkuchař pražské restaurace Šárka se vaření věnuje celý život a českou klasiku miluje. Cenu za nejlepší svíčkovou poprvé vyhrál v roce 2009, aktuálně mu odborná porota potvrdila 2. místo na Brdském festivalu svíčkové omáčky, kterého si mimořádně cení. Jeho tajemství prý tkví v tom, že nikdy nepoužívá ocet, ale jedině citronovou šťávu, a ve faktu, že základ restuje pokud možno jen na másle, případně výpeku ze slaniny. Z jeho nejzajímavějších zkušeností jmenujme to, že připravoval menu pro papeže Benedikta XVI. www.restauracesarka.com


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Helena | 15. 11. 2016 17:56

    Já se do svíčkové raději nepoustim i kdyz mám recept od maminky a ta byla vždy výborná.

Další články z rubriky

Doporučujeme

60 minut
Pečená kuřecí křídla

Pečená kuřecí křídla

45 minut
Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

45 minut
Crinkles

Crinkles

Poslední sledované recepty

38
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
22
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
17
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
14
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
14
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová kolečka, která miloval náš první prezident
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová…
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z kterých filmů jsou?
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z…
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér. S rumem, vodkou, bez vajec nebo perníčkový!
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér.…
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct perníčky, linecké nebo vánočku?
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct…
AHA.cz Po kolapsu zmizel Přeučil ze světa! Hrušková šla s pravdou ven

Po kolapsu zmizel Přeučil ze světa! Hrušková šla s pravdou ven

Mimibazar Testováno mámou: Mluvicí Tablík Kvído od Albi – chytrá hračka, která děti baví i učí

Testováno mámou: Mluvicí Tablík Kvído od Albi – chytrá hračka, která děti baví i učí

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Ženy.cz Nesnáším hrocení Vánoc! Řekněme dost předvánočnímu peklu

Nesnáším hrocení Vánoc! Řekněme dost předvánočnímu peklu

Blesk.cz Sabina Klimešová o konci v Bacheloru: Mirek se mi nelíbil, chtěla jsem odejít!

Sabina Klimešová o konci v Bacheloru: Mirek se mi nelíbil, chtěla jsem odejít!

SportRevue.cz FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Velká předpověď pro prosinec: Láska, peníze i zdraví! A měsíc plný flirtu...

Velká předpověď pro prosinec: Láska, peníze i zdraví! A měsíc plný flirtu...

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact