• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

F.O.O.D.
| 20. 4. 2016
Know-how
Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

Svíčková omáčka je nesmrtelnou klasikou babiččiny i maminčiny kuchyně. Ačkoli je nám jasné, že vaše máma dělá tu nejlepší na světě, máme tu pro vás pár tipů od Petra Svitáka, držitele několika ocenění za nejlepší svíčkovou.

Svíčková omáčka

4–6 porcí - příprava: 45 minut + dušení

* 2–3 mrkve
* 1/2 celeru
* 1–2 petržele
* 2–3 cibule
* 1 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky na jíšku
* 150 g špeku
* 1 kg hovězího válečku (část kýty)
* rostlinný olej
* 2 lžíce másla
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 3–4 lžíce krupicového cukru
* 1 l masového vývaru
* 1 lžíce hruškových povidel
* 1 lžíce brusinek
* sůl
* 250 ml smetany ke šlehání

BYLINKOVÝ ROZVAR:
* 5 bobkových listů
* 1 lžička nového koření
* 1 lžička celého černého pepře
* 5–7 snítek čerstvého tymiánu

1.+2. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Usmažte jíšku. Suroviny na bylinkový rozvar zalijte asi 200 ml vody a pomalu táhněte na mírném ohni zhruba 20 minut. Hotový vývar je temně zelený, ale čirý. Nechte chladnout i s bylinkami, sceďte jej až před použitím.

3. Špek nakrájejte na špalíčky a dejte na chvíli do mrazáku. Maso očistěte. Špičatým nožem do něj dělejte hluboké zářezy, do kterých vkládejte špalíčky špeku – se zmrzlým se lépe pracuje. Pokud máte tak hezký váleček jako Petr, nemusíte maso už nijak svazovat. Pokud váš kus masa není tak pravidelný, zpevněte jej do tvaru válečku kuchyňským provázkem.

4.+5. V hrnci na oleji a másle maso zprudka zatáhněte ze všech stran dohněda. Pak jej vyjměte. Ve výpeku orestujte očištěnou a nakrájenou zeleninu, po chvíli přidejte nakrájenou cibuli. Nechte zarestovat. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Maso vložte zpět, podlijte masovým a bylinkovým vývarem, přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a duste asi 2 hodiny.

6. Maso vyjměte. Jíšku rozšlehejte v troše odebrané tekutiny a vmíchejte zpět. Přidejte lžičku povidel a brusinek a vše rozmixujte dohladka. Proceďte přes jemné síto. Vmíchejte smetanu. Dochuťte solí, cukrem, citronem, povidly či brusinkami. Znovu promixujte.

Unknown media type: gallery

TIPY šéfkuchaře: Množství cukru a citronové šťávy se bude vždy trochu lišit – záleží na tom, jak moc sladká je mrkev, kterou používáte, či jak výrazný je zrovna celer. Hrušková povidla a brusinky se přímo do omáčky používají pouze pro zvýraznění chutí, začněte proto opravdu jen lžičkou a případně přidávejte. Z povidel má v chuti zůstat jen pocit hruškové dřeně na patře, brusinky zase dodávají typickou sladkost a trochu barvy. Pokud omáčku necháte odležet do druhého dne, bude mnohem lepší, chutě dostanou možnost se prolnout.


PETR SVITÁK

Jak sám říká: „Vše, co jsem se potřeboval naučit, jsem se naučil v Kolkovně v Olympii.“ Dnes šéfkuchař pražské restaurace Šárka se vaření věnuje celý život a českou klasiku miluje. Cenu za nejlepší svíčkovou poprvé vyhrál v roce 2009, aktuálně mu odborná porota potvrdila 2. místo na Brdském festivalu svíčkové omáčky, kterého si mimořádně cení. Jeho tajemství prý tkví v tom, že nikdy nepoužívá ocet, ale jedině citronovou šťávu, a ve faktu, že základ restuje pokud možno jen na másle, případně výpeku ze slaniny. Z jeho nejzajímavějších zkušeností jmenujme to, že připravoval menu pro papeže Benedikta XVI. www.restauracesarka.com


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Helena | 15. 11. 2016 17:56

    Já se do svíčkové raději nepoustim i kdyz mám recept od maminky a ta byla vždy výborná.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Zelňačka s bramborovou kaší

Zelňačka s bramborovou kaší

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

50
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
33
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
18
Makovec raz dva - výborný
Makovec raz dva - výborný
16
Salát z červeného zelí
Salát z červeného zelí
15
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte se to podle video návodu
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli: Udělejte sladký salámek, roládu nebo kuličky
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli:…
Bramborový salát podle Pavla Berkyho: Rozbouchnuté brambory a domácí majonéza z něj dělají opravdový skvost
Bramborový salát podle Pavla Berkyho:…
AHA.cz Obří smutek u Arichtevy: Dvojitá ztráta bodá jako nůž!

Obří smutek u Arichtevy: Dvojitá ztráta bodá jako nůž!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Ženy.cz 3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Blesk.cz Žena, kterou zmlátila Sára Saudková: Zpověď o utajeném mileneckém vztahu!

Žena, kterou zmlátila Sára Saudková: Zpověď o utajeném mileneckém vztahu!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact