• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Naučte se vařit pomalu bez připálení!

Naučte se vařit pomalu bez připálení!

F.O.O.D.
| 22. 12. 2016
Know-how
Naučte se vařit pomalu bez připálení!

Čas nás tlačí, a tak si čím dál častěji pořizujeme multifunkční hrnce nebo trouby, které nám po vložení všech ingrediencí přípraví jídlo samy. Ušetřit čas ale paradoxně můžeme i postupem, kterému se říká pomalé pečení.

Pomalé vaření a úspora času? Paradox je to jen zdánlivý - jídlo, připravované pomalým pečením čili slow food totiž nebude potřebovat naši asistenci a my se můžeme věnovat čemukoliv jinému. Doba, po kterou se suroviny připravují, je pochopitelně různá podle surovin a podle toho, co chceme uvařit. V zásadě se dá říci, že čtyři hodiny jsou obvyklé, osm i více hodin normální. A co víc, při nižších teplotách šetrnější, protože nemusíme používat tuk, u speciálních hrnců vhodných pro tuto technologii se tekutina neodpařuje, takže jídlo nemůžeme připálit.

Ráno vložit, večer jíst

Pomalé vaření si získalo popularitu nejdříve v USA v 70. letech minulého století se zvyšující se zaměstnaností žen. Tato technologie jim usnadnila společností vyžadované povinnosti hospodyněk. Ráno vložily do hrnce suroviny a večer jídlo rychle dokončily. Dnes se pro tento způsob vaření nejčastěji využívají pomalé nebo multifunkční hrnce na elektřinu, ale jídlo lze připravit v klasických hrncích ze speciálních materiálů (třeba litiny) s těžkými pokličkami. Vyrábějí se i ponorné vařiče, které udrží tekutinu při správné teplotě a ještě ji promíchávají. Nebo si můžete pořídit vychytávky, jako je tepelně izolovaný vak. Hrnec, v němž se jídlo vařilo, obalí a pokrm se sám dovaří. Mimochodem, vzpomínáte, jak do módy přišel římský hrnec? Alesponň 20 minut před pečením jste ho namočili do vody, pak do něj vložili suroviny, přiklopili a ponechali osudu. Pára odpařující se z keramiky nedovolila, aby se jídlo připálilo. Sofistikované verze římského hrnce patří mezi moderní hity v kuchyni.

Kouzlo vakua

Samostatnou kapitolou vaření je sous-vide, při němž suravina (obvykle maso) zavakujete a posléze pomalu vaříte. Jestliže je navíc naložíte do koření a necháte ve vakuu odležet, vůně i chutě koření do něj snáze a hlouběji proniknou. Šikovnější kuchaři mohou vakuování nahradit zabalením suroviny do pergamenového papíru a pak do mikrotenu. Balíček utažený tak, aby v něm nezůstával vzduch, se zvolna vaří ve vodě.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Burgundská hovězí pečeně

Burgundská hovězí pečeně

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

Poslední sledované recepty

36
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
21
Kedlubnové zelí na cidru s bramborami na bouchačku
Kedlubnové zelí na cidru…
20
Zapečený pangasius II.
Zapečený pangasius II.
18
Pangasius zapečený se sýrem
Pangasius zapečený se…
16
Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Vepřové se smetanovo…

Zajímavé články

Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
AHA.cz Kar po pohřbu Patrika Hezuckého (†55): První úsměvy vdovy Nikoly...

Kar po pohřbu Patrika Hezuckého (†55): První úsměvy vdovy Nikoly...

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Frontman skupiny Jelen Jindra Polák: Ve 45 letech dvojnásobným dědou!

Frontman skupiny Jelen Jindra Polák: Ve 45 letech dvojnásobným dědou!

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Naučte se vařit pomalu bez připálení!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact