• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Naučte se vařit pomalu bez připálení!

Naučte se vařit pomalu bez připálení!

F.O.O.D.
| 22. 12. 2016
Know-how
Naučte se vařit pomalu bez připálení!

Čas nás tlačí, a tak si čím dál častěji pořizujeme multifunkční hrnce nebo trouby, které nám po vložení všech ingrediencí přípraví jídlo samy. Ušetřit čas ale paradoxně můžeme i postupem, kterému se říká pomalé pečení.

Pomalé vaření a úspora času? Paradox je to jen zdánlivý - jídlo, připravované pomalým pečením čili slow food totiž nebude potřebovat naši asistenci a my se můžeme věnovat čemukoliv jinému. Doba, po kterou se suroviny připravují, je pochopitelně různá podle surovin a podle toho, co chceme uvařit. V zásadě se dá říci, že čtyři hodiny jsou obvyklé, osm i více hodin normální. A co víc, při nižších teplotách šetrnější, protože nemusíme používat tuk, u speciálních hrnců vhodných pro tuto technologii se tekutina neodpařuje, takže jídlo nemůžeme připálit.

Ráno vložit, večer jíst

Pomalé vaření si získalo popularitu nejdříve v USA v 70. letech minulého století se zvyšující se zaměstnaností žen. Tato technologie jim usnadnila společností vyžadované povinnosti hospodyněk. Ráno vložily do hrnce suroviny a večer jídlo rychle dokončily. Dnes se pro tento způsob vaření nejčastěji využívají pomalé nebo multifunkční hrnce na elektřinu, ale jídlo lze připravit v klasických hrncích ze speciálních materiálů (třeba litiny) s těžkými pokličkami. Vyrábějí se i ponorné vařiče, které udrží tekutinu při správné teplotě a ještě ji promíchávají. Nebo si můžete pořídit vychytávky, jako je tepelně izolovaný vak. Hrnec, v němž se jídlo vařilo, obalí a pokrm se sám dovaří. Mimochodem, vzpomínáte, jak do módy přišel římský hrnec? Alesponň 20 minut před pečením jste ho namočili do vody, pak do něj vložili suroviny, přiklopili a ponechali osudu. Pára odpařující se z keramiky nedovolila, aby se jídlo připálilo. Sofistikované verze římského hrnce patří mezi moderní hity v kuchyni.

Kouzlo vakua

Samostatnou kapitolou vaření je sous-vide, při němž suravina (obvykle maso) zavakujete a posléze pomalu vaříte. Jestliže je navíc naložíte do koření a necháte ve vakuu odležet, vůně i chutě koření do něj snáze a hlouběji proniknou. Šikovnější kuchaři mohou vakuování nahradit zabalením suroviny do pergamenového papíru a pak do mikrotenu. Balíček utažený tak, aby v něm nezůstával vzduch, se zvolna vaří ve vodě.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Vinná klobása s vejmrdou

Vinná klobása s vejmrdou

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Poslední sledované recepty

66
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
21
Klasické lečo
Klasické lečo
20
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
12
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
12
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý den
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý…
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou, pečená na pivě i v těstíčku z podmáslí
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou,…
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát?…
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
AHA.cz Skladatel Karel Svoboda (†67): Náhlá smrt krásné milenky!

Skladatel Karel Svoboda (†67): Náhlá smrt krásné milenky!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Blesk pro ženy Nezapomenutelné róby roku 2025: Které slavné dámy letos svými modely vyrazily dech?

Nezapomenutelné róby roku 2025: Které slavné dámy letos svými modely vyrazily dech?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz Drama den před Vánocemi: U Vémoly zasahovala policie! Karlose obvinili z drogové činnosti

Drama den před Vánocemi: U Vémoly zasahovala policie! Karlose obvinili z drogové činnosti

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Vánoční magie: Tajemství kapří šupiny a kouzlo k přivolání peněz

Vánoční magie: Tajemství kapří šupiny a kouzlo k přivolání peněz

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Naučte se vařit pomalu bez připálení!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact