• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

F.O.O.D.
| 30. 7. 2012
Know-how
Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

Mascarpone a ricotta jsou italské mléčné výrobky, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Dost se mi to plete…

Mascarpone je technicky vzato „čerstvý sýr“, který vznikne zahřátím směsi smetany a mléka a vysrážením pomocí kyseliny vinné či citronové. Po odkapání syrovátky získáte pevný krém konzistence pudinku, krémově bílé barvy a s obsahem tuku mezi 25 až 75 % podle tučnosti výchozí suroviny. Lidově a senzoricky řečeno je mascarpone jakýmsi pevným skupenstvím smetany. Jí se jako dezert nebo slouží k jejich přípravě (tiramisu), ale přidává se i do omáček nebo na zjemnění italského risotta. Mascarpone je místně příslušný do Lombardie, kde se začal produkovat už koncem 16. století mezi městy Lodi a Abbiategrasso.

Ricotta je naproti tomu připravována ze syrovátky, obsahuje jen mezi 5 až 13 % tuku a připomíná jemný tvaroh s lehce zrnitou strukturou. Na rozdíl od běžného tvarohu či žervé je ricotta sladká, nemá v chuti navinulost. Připravuje se z ovčího, kravského, kozího i buvoličího mléka, respektive ze syrovátky z nich, zbylé při výrobě sýrů. Nechá se 12 až 24 hodin stát, přičemž nastane lehká fermentace. Při následném zahřátí pak dojde k vysrážení mléčných bílkovin, zejména albuminu a globulinu. Po vykapání je ricotta připravena ke konzumaci. Obsahuje jen minimum kaseinu (ten zůstane v sýru) a je tak skvěle stravitelná i při alergiích.


(Foto: Shutterstock.com)

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Burgundská hovězí pečeně

Burgundská hovězí pečeně

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

Poslední sledované recepty

48
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
46
Křupavý jarní salát
Křupavý jarní salát
20
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
17
Medové bochánky
Medové bochánky
14
Massaman Kari
Massaman Kari

Zajímavé články

Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
AHA.cz Poslední mejdan pro Hezuckého: Podivné chování Mareše s manželkou

Poslední mejdan pro Hezuckého: Podivné chování Mareše s manželkou

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Statečná Nikola Hezucká po pohřbu Patrika (†55): První úsměvy vdovy!

Statečná Nikola Hezucká po pohřbu Patrika (†55): První úsměvy vdovy!

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

Horoskop na další týden: Kdo naletí podvodníkům a kdo bude čelit nevěře?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact