• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Jak na excelentní štrúdl? 5 tipů na nejlepší těsto i náplň!

Jak na excelentní štrúdl? 5 tipů na nejlepší těsto i náplň!

F.O.O.D.
| 3. 4. 2017
Know-how
Jak na excelentní štrúdl? 5 tipů na nejlepší těsto i náplň!

Záviny odjakživa patří mezi chloubu českých hospodyň. Až vám na stole zavoní kynutý makový a pod rukama zmizí sýrová rychlovka, osmělíte se a uvidíte, že jeho přípravu zvládne opravdu každý!

Kde se vzal štrúdl neboli závin?

Záviny jsme odkoukali v rakousko-uherské monarchii. Psalo se 18. století. Jakmile se v Čechách, na Moravě i ve Slezsku dostaly do širšího povědomí, staly se ozdobou vánočního stolu v chalupách i měšťanských domácnostech. Pak už to šlo rychle – tam, kde si sladkou pochoutku mohli dovolit, se začala péct o nedělích a při slavnostnějších příležitostech. Štrúdl přitom nebyl nuda. Kdyby tehdy existovali jídlem posedlí foodies a křižovali zemi v touze po nových zážitcích, nebyli by zklamáni. Existovaly desítky receptur na těsto i náplň, byť v té době sladkou. Například ve vinařských oblastech Moravy velmi rychle přišli na to, co nadšeně objevujeme dnes – že těstu svědčí bílé víno.

Jaká náplň vede?

Nejlepší náplň? Jasně že jablková, ačkoli i višně se škvarky nebo špenát s ořechy a sýrem jsou velké lákadlo.
Kolem výběru jablek se vedou docela vášnivé spory. Když už to řešíte a máte na výběr, odkrojte vzorky a vhoďte je do vroucí vody. Ten, který se rozpadne později, udrží více tekutiny a bude příjemnější na skus.

Žloutek, nebo máslo?

Důvodem ke sporům je i potírání těsta. Takže: žloutek přináší lesk i barvu, máslo lahodnou chuť a vláčnost. Náplně balíme do různých druhů těst. A že jich mají štrúdloznalci v repertoáru docela hodně. Fungují, až na jednu drobnost. Věhlas doma i ve světě si udržela klasika – těsto listové a tažené. Potřebují hodně péče i pozornosti, tažené pak velmi jemné zacházení.

Druhy těsta: Klasické i netradiční

Těsto na záviny necháváme kynout, připravujeme s tvarohem či zakysanou smetanou, zkoušíme celozrnnou mouku i ztužené tuky. Ty tradiční však nenahradí.

Kynuté těsto: Chce čas, ale nevysílí vás, když ho dobře zaděláte, pracuje samo. Vyžaduje suroviny o pokojové teplotě, což je u listového naopak.

Listové těsto: Bude se méně trhat, když do něj přidáte kyselou ingredienci – bílé víno, citronovou šťávu či ocet. Nejlépe se dělá s pšeničnou bílou dvounulkou a máslem s vyšším obsahem vody.

Lístkování

Aby se listové těsto povedlo, existuje řada triků. Podstatné jsou suroviny i prostředí. Nesnáší totiž teplo. Než začnete péct, zabalte ho den předem do fólie a nechte v ledničce. Podložka musí být studená a místnost také; pokoušet se o perfektně lístkující těsto ve vyhřáté kuchyni je zbytečná ztráta energie.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

80 minut
Pečené citronové kuře s jablky a hruškami

Pečené citronové kuře s jablky a…

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

92
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
71
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
43
Vařený krém do cukroví a řezů
Vařený krém do cukroví a…
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Karamelový  krém
Karamelový krém

Zajímavé články

Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si tradiční, nealkoholický, jasmínový nebo orientální
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si…
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte se to podle video návodu
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
AHA.cz Pohádka se hroutí! Rodina Šafránkové požaduje finanční kompenzaci

Pohádka se hroutí! Rodina Šafránkové požaduje finanční kompenzaci

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Dnes je zimní slunovrat! Jak využít jeho magickou sílu?

Dnes je zimní slunovrat! Jak využít jeho magickou sílu?

Blesk pro ženy 30 nejkrásnějších šatů ke stromečku, které seženete ještě teď

30 nejkrásnějších šatů ke stromečku, které seženete ještě teď

Ženy.cz 3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Blesk.cz Rodinná předvánoční »žranice« u Gregorové: Jeden člen chyběl!

Rodinná předvánoční »žranice« u Gregorové: Jeden člen chyběl!

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu hrozí úraz při sportu a kdo se pohádá s kolegou?

Horoskop na další týden: Komu hrozí úraz při sportu a kdo se pohádá s kolegou?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Jak na excelentní štrúdl? 5 tipů na nejlepší těsto i náplň!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact