• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 7 triků, jak připravit skvělé dušené maso

7 triků, jak připravit skvělé dušené maso

F.O.O.D.
| 22. 3. 2017
Know-how
7 triků, jak připravit skvělé dušené maso

Jsou kusy masa, které k dušení přímo vybízejí – líčka, kližka, krk, skvělý je i ořech, spodní šál nebo roštěnec. Ať už budete maso na ragú dělat v kuse, nakrájené na plátky nebo na kousky, tady je pár zásad, které byste měli dodržet.

Jak na hovězí ragú?

• Maso před tepelným opracováním nechte ohřát na pokojovou teplotu. Zůstane tak šťavnatější a neochladí rozpálenou pánev.

• Důkladně odblaňujte. U kližky a podobných kusů masa odstraňte aspoň ty největší a nejtužší blány, které zkazí chuť i jinak perfektního masa.

• Maso, a to i kuřecí, opečte na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu.

• Ve výpeku opečte všechnu zeleninu a koření včetně rajčatového pyré – pustí tak mnohem více chuti a vůně.

• Nejlepší je pozvolné dušení v troubě – lépe se propojí suroviny a na rozdíl od plotny nemusíte téměř míchat. Teplotu nastavte na 160–170 °C a hovězí maso v hrnci pod poklicí duste asi 3,5–4 hodiny. Jednou za čas ho ale zkontrolujte a podle potřeby podlijte. V troubě je také rovnoměrněji rozprostřené teplo. Pokud použijete litinový hrnec, který teplo vede dokonale, bude výsledek stoprocentní a riziko připálení minimální.

• Pokud podléváte vínem, nešetřete na něm. Vždy vybírejte stejně dobré víno, jaké byste pili. Hovězí není levná surovina, příprava dá spoustu práce a byla by škoda jídlo zkazit levným vínem. Červené vybírejte spíš plnější a sladší, bílé je většinou lepší suché.

• Do ragú se kromě mrkve a řapíkatého celeru hodí i petržel, žampiony, sušená rajčata, černé olivy nebo papriky, chutím se meze nekladou. Jen myslete na to, že ne všechna zelenina zvládne tak dlouhé dušení jako celer nebo mrkev a přidávejte ji až v průběhu dušení. Olivám a třeba lilku stačí posledních 30 minut, brambory nebo batáty snesou klidně hodinu.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Pórkový krém s gorgonzolou

Pórkový krém s gorgonzolou

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

78
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
56
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
34
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
30
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
30
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři, které zasytí a zahřejí
Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři,…
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v papilotě. Takhle vám bude chutnat i na Vánoce
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v…
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
AHA.cz Richard Genzer měl namále: Záchrana od profesora Neužila

Richard Genzer měl namále: Záchrana od profesora Neužila

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Ženy.cz Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Blesk.cz Pravda o útěku Harryho a Meghan: Tohle prý byla poslední kapka!

Pravda o útěku Harryho a Meghan: Tohle prý byla poslední kapka!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 7 triků, jak připravit skvělé dušené maso
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact