• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Seznamte se: cuketa

Seznamte se: cuketa

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Ingredience
Seznamte se: cuketa

Tato velice chutná, široce využitelná zelenina patří spolu s patizony mezi keříčkovité tykve. O prapůvodu tykvovitých rostlin není ani mezi odborníky jednotný názor. Jejich pěstování bylo zaznamenáno již před 5 000 lety v Mexiku - byly nazývány "tsu" nebo "tekomate" a odtud se po objevení Ameriky rozšířilo.

Do Evropy byly převezeny jako indiánská jablka nebo cukomarin. Protože jsou cukety teplomilné, rozšířily se zejména v jižní Evropě a tvoří základ mnoha pokrmů italské, řecké a balkánské kuchyně.

Všude, kde se dnes cukety objevují, je rozšířeno asi 112 rodů s asi 750 druhy. Ne všechny jsou poživatelné, ale často jsou využívány jako nádoby pro uchovávání pokrmů či přepravě tekutin, k výrobě hudebních nástrojů, vypreparované plody jedné odrůdy se používají jako žínky a i na našich zahrádkách se vyskytují prskající okurky což je druh, který se v době plné zralosti po doteku rozletí do všech stran.

Cuketa má z hlediska výživové hodnoty příznivý vliv na trávicí soustavu, uplatňuje se v redukčních dietách, napomáhá odvodňování organismu a je prospěšná ledvinám i játrům. Obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, z minerálních látek draslík, fosfor a v semínkách zinek. Vzhledem k vysokému obsahu vody má nízkou energetickou hodnotu.

Všestranné využití v kuchyni je tedy zcela logické. A to nejenom plodů, ale i květů. Nejchutnější a nejkřehčí jsou mladé plody, protože nemají tak silnou slupku a nemusejí se loupat, stačí je opláchnout proudem vody a pak už jen třeba rozpůlené pokapat olejem, potřít česnekem, posypat směsí mletého pepře a tymiánu, mírně osolit a zprudka ugrilovat. Horké jsou vynikající!

Starší plody už je třeba oloupat a případně zbavit nadbytku semen. Pak už se fantazii meze nekladou, hodí se k jakékoliv tepelné úpravě - vařené v polévkách, dušené v guláších, pečené, smažené, hrubě nastrouhaná cuketa může nahradit část brambor při přípravě bramboráků, může doplnit směs sekané či karbanátků a dokonce lze připravit cuketový kaviár.

Sympatické je, že cukety se dají také konzervovat a to mnoha způsoby - proslazovat (kandovat), sterilovat a to buď ve sladkokyselém nálevu, nebo v cukerném, získáme buď chutnou přílohu k masům, či kompot.
Cukety mají tu ohromnou výhodu, že se mohou kombinovat téměř se všemi druhy zeleniny, masem, dary moře, těstovinami, rýží i luštěninami. Hodně záleží na šikovnosti při dochucení a kořenění - vhodnými bylinkami a kořením jsou kopr, bazalka, tymián, oregano, majoránka, petrželka, zázvor, paprika i pepř. Nezastupitelné jsou cibule a česnek.
Pro gratinování se sýrem jsou ideální aromatičtější druhy sýra - parmezán či ementál, ovčí brynza, balkánský či istambulský sýr a za zkoušku stojí i sýry kozí nebo olomoucké tvarůžky.

Jak již bylo uvedeno, využitelné v kuchyni jsou i květy. Sice jenom velice krátkou dobu, ale patří mezi vyhledávané pochoutky, přitažlivé žloutkově žlutou barvou. Gurmáni si je připravují buď smažené - namáčí si je do palačinkového těsta a hotové doplňují ovocným salátem, nebo je plní.

A na závěr ještě recept, který by mohl přesvědčit a přilákat i ty nejnáročnější.

Cuketový kaviár

Na 1 osobu počítáme s jednou cuketou, kterou nakrájíme na kousky, pokapeme olejem a zprudka rozpečeme. Necháme vychladnout, rozmixujeme a promícháme s drobně posekanou cibulkou, utřeným česnekem, osolíme, podle chuti okyselíme citronovu šťávou a případně zjemníme konzistenci kapkou oleje. Ponecháme, nejlépe přes noc, v ledničce a pak servírujeme na plátcích veky, bagety, toastového chleba, případně jako jednohubky na kolečkách rohlíků.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Krémové lečo

Krémové lečo

40 minut
Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Poslední sledované recepty

39
Koláčky s čabajkovou pěnou
Koláčky s čabajkovou…
32
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
26
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
22
Cukeťák z trouby
Cukeťák z trouby
21
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…

Zajímavé články

Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem pouličních bister
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem…
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran ocení něco zajímavého, malého Štíra budete muset trochu obelstít
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran…
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás, nepřiberete po nich a ještě si pochutnáte
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás,…
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete úrodu ze zahrádky a ulevíte tak své peněžence
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete…
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
AHA.cz Nedvěd už Kiki neskrývá! Díky za důkaz, reaguje Rolins

Nedvěd už Kiki neskrývá! Díky za důkaz, reaguje Rolins

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Poznáte české celebrity podle fotek z dětství? Někteří vás překvapí!

Poznáte české celebrity podle fotek z dětství? Někteří vás překvapí!

Ženy.cz Záhada jménem intuice. Jak vlastně funguje? A lze ji trénovat?

Záhada jménem intuice. Jak vlastně funguje? A lze ji trénovat?

Blesk.cz Russell Crowe vypadá na dovolené blahobytně: Gladiátor ukázal pupek!

Russell Crowe vypadá na dovolené blahobytně: Gladiátor ukázal pupek!

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na září: Komu hrozí nachlazení a záněty a kdo bude trpět na migrény?

Velký horoskop zdraví na září: Komu hrozí nachlazení a záněty a kdo bude trpět na migrény?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Seznamte se: cuketa
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact