• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Což takhle dát si špenát ?

Což takhle dát si špenát ?

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Což takhle dát si špenát ?

Špenát patří k tomu druhu zeleniny, která nenalézá velkou oblibu u všech konzumentů. A důvody jsou zcela jdenoduché. Často je to tím, že špenátová příloha k masu byla zřejmě více ohřívaná a má pak pro špenát zcela netypickou, téměř černou barvu, a tak si ho zvláště v restauraci host již více neobjedná.

V posledních letech jsme si zvykli na špenát zmrazený, připravený jako polotovar pro tepelné zpracování. Hospodyně - ženy dříve narozené pamatují, jak ještě býval na trzích jen a jen špenát čerstvý. A k tomu se nyní vracíme. Mimo zmrazený špenát se nyní nabízejí i čerstvé špenátové lisy a to od jara do podzimu.

Proč návrat ke špenátu čerstvému jehož příprava dá více práce?

Špenát je totiž zelenina, kterou můžeme upravovat nejen tepelně zpracovanou, ale i za syrova. Při návštěvě vyhlášené restaurace ve Francii nás překvapí, že studený předkrm ne právě nejlevnější např. uzený losos posypaný koprem nebo uzená šunka, jsou podávány na špenátových listech. Se špenátovými listy se setkáváme i při ozdobě různých náročnějších studených mís. Ale podívejme se na špenát do gastronomických slovníků: Heringův slovník uvádí asi 28 různých úprav špenátu. My známe většinou jen jíškou zahuštěný špenát ochucený solí, pepřem a česnekem.

Klasickou můžeme nazvat úpravu na staromódní způsob. Čerstvý špenát krátce povařený, zcezený, nadrobno posekaný se dusí na másle a doplňuje hustou smetanou.
Americký způsob přípravy jsou očištěné listy špenátu dušené nejdříve ve vlastní šťávě, posekané, pak dušené na másle a ochucené solí, citronovou šťávou a podávané s plátky natvrdo vařených vajec. Zajímavé jsou jistě i větší špenátové listy plněné fáší z telecího masa a jako závitky dušené v masové šťávě.
Odborníka i laika zaujme špenát na benátský způsob - očištěné a spařené celé listy jsou vložené do máslem vymazané zapékací formy. Jsou překryté plátky rajčat a sardelovými filety. Posypané sýrem se špenátové listy zapékají ještě i na povrchu pokapané máslem.

Špenát tedy není jen přílohou, ale připravují se z něj i nočky do polévek, pečou nákypy, plní se jimi listové těsto ve tvaru taštiček či závinu, potírají toasty. Doprovodným kořením špenátových pokrmů není jen sůl, pepř a česnek, ale je zjemňován máslem, smetanou, sýry nebo sýrovou omáčkou. Špenátové listy čerstvě uvařené, které pro další přípravu posekáme nebo umeleme, mají typicky svěží zelenou barvu.

Proč je tedy špenát doporučován?

Dříve se říkalo, že pro vysoký obsah železa. Ukázalo se však, že při opisovvání došlo k omylu posunutím desetinného čísla. Obsah železa není tak výrazně vysoký, jak se léta uvádělo v různých tabulkách. Špenát patří k zelenině s listy na povrchu, proto obsahuje značné množství vitamínu C. Proto se také doporučuje podání za syrova. Špenát také obsahuje značené množství beta-karotenu, vitamíny skupiny B a z minerálních látek je to mimo železo také vápník
a jód. Špenát by neměli konzumovat ti, kteří trpí tvorbou močových a ledvinových kamenů vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové.

A tak již jen závěrem - nezavrhujme špenát - s trochou práce a fantazie získáme jak z čerstvého, tak ze zmrazeného špenátu nevšední pokrm - a to stojí za to!

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Treska s gratinovanou brokolicí a mandlemi

Treska s gratinovanou brokolicí a…

40 minut
Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Poslední sledované recepty

85
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
81
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
77
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
60
Domácí šťáva z josty
Domácí šťáva z josty
59
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí trochu vylepšit dvě základní ingredience
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí…
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si sladkosti, které ohromí každého oslavence
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si…
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým chutně zpracujete letošní úrodu
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým…
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob, jak zužitkovat úrodu letního ovoce
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob,…
AHA.cz Daniela Brzobohatá ve Zrádcích: Unikla informace o jejím honoráři

Daniela Brzobohatá ve Zrádcích: Unikla informace o jejím honoráři

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Blesk pro ženy Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Ženy.cz Toxičtí lidé v práci? Tak to fakt nedávám

Toxičtí lidé v práci? Tak to fakt nedávám

Blesk.cz Czadernová, Svoboda či Etzler: Prvňáčci slavných vyrazili do lavic!

Czadernová, Svoboda či Etzler: Prvňáčci slavných vyrazili do lavic!

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Což takhle dát si špenát ?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact