• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Houbařské menu

Houbařské menu

F.O.O.D.
| 7. 9. 2016
Gourmet
Houbařské menu

Toto nadšení máme asi v genech. Když rostou, vyrážíme do lesů, do krve se přeme o recepty a v sezoně je můžeme mít den co den na talíři. Houby jsou prostě naše vášeň.

Předkrm: Paštičky z listového těsta plněné houbami

4 porce, příprava: 45 minut

* 250 g chlazeného listového těsta
* 1 vejce
* 250 g hřibovitých hub
* 1 šalotka
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 snítka tymiánu
* sůl a pepř
* 50 ml bílého vína
* 50 ml sladké smetany 33%
* 1 lžíce nasekané pažitky

Listové těsto rozválejte na plát. Vykrájejte 4 kolečka o průměru asi 10 cm a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem. Vykrojte další 4 kolečka stejného průměru. Do nich vykrojte menší kolečka, aby vznikly kroužky. Položte je na potřená kolečka tak, aby vznikly okraje. Opět potřete vejcem. Plech vložte do trouby a košíčky (paštičky) pečte 15 minut při teplotě 200 °C. Houby a šalotku nakrájejte. V pánvi zahřejte olej a nechte na něm zesklovatět šalotku. Pak přidejte houby a lístky tymiánu. Osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Pak vlijte víno a duste dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte smetanu a krátce svařte. Houbovou směsí naplňte upečené paštičky a posypte je nasekanou pažitkou.


Polévka: Polévka z lišek se zelenými fazolkami

4 porce, příprava: 45 minut

* 250 g lišek
* 100 g zelených fazolek
* 200 g brambor typu B
* 150 g kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 40 g másla
* 0,5 lžičky drceného kmínu
* 25 g hladké mouky (1 lžíce)
* 1 l vývaru (zeleninového nebo masového)
* sůl a pepř
* čerstvá majoránka

Lišky a fazolky očistěte a nakrájejte. Brambory, kořenovou zeleninu a šalotku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Oloupaný česnek podrťte. V hrnci rozpusťte máslo. Vsypte kmín, šalotku a kořenovou zeleninu. Restujte společně asi 2–3 minuty. Pak přidejte česnek a lišky ještě asi 2 minuty orestujte. Směs v hrnci zaprašte moukou a krátce orestujte. Pak vlijte vývar, vsypte brambory a vařte, asi 15 minut. Přidejte fazolky a povařte 5 minut. Hotovou polévku podle chuti osolte a opepřete. Servírujte s čerstvou majoránkou.


Hlavní jídlo: Srnčí ragú s liškami a knedlíky

4 porce, příprava: 65 minut

* 600 g srnčího masa (plec nebo hrudí)
* sůl a pepř
* 70 g anglické slaniny
* 1 velká cibule
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 150 g lišek
* 200 ml červeného vína
* 500 ml hovězího vývaru
* 4 kuličky jalovce
* 2 snítky tymiánu
* 4 stonky kerblíku

KNEDLÍKY

* 10 plátků toastového chleba
* 3 vejce
* 200 ml smetany 33%
* 4 lžíce polohrubé mouky
* špetka muškátového květu
* 2 lžíce nasekané petrželky
* sůl

Maso očistěte, odblaňte a nakrájejte na kousky. Osolte a opepřete. Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. Mrkev a petržel oškrábejte a také nakrájejte na kostičky. Lišky nakrájejte na poloviny. V kastrolu rozškvařte slaninu nakrájenou na kostičky. Vsypte cibuli a kořenovou zeleninu a restujte doměkka. Postupně přidávejte nakrájené osolené maso. Zprudka ho orestujte, aby pustilo šťávu a tu chvíli redukujte. Podlijte vínem. Přiveďte k varu a víno nechte asi 2 minuty odvařit. Zalijte vývarem. Přidejte lišky. Vložte jalovec a tymián. Přiklopte poklicí a na mírném ohni duste doměkka. Na knedlíky opečte dorůžova na kostky nakrájený toastový chleba. Nechte ho trochu vychladnout. Pak chleba smíchejte se žloutky, smetanou, moukou, muškátovým květem, petrželkou a špetkou soli.

Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehaný sníh. Přiveďte k varu osolenou vodu. Ze směsi tvarujte kulaté knedlíky. Zabalte je do potravinářské fólie a vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 20 minut. Pak knedlíky z fólie vybalte a rozkrojte. Hotové ragú rozdělte na talíře a posypte čerstvým kerblíkem. Servírujte s knedlíky.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

80 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

90 minut
Francouzský koláč s hruškami

Francouzský koláč s hruškami

Poslední sledované recepty

57
Zázvorový macerát - sirup pro dospělé
Zázvorový macerát -…
53
Houbové aglio olio
Houbové aglio olio
47
Sladké pohlazení
Sladké pohlazení
46
Butter chicken masala
Butter chicken masala
30
Houbový kuskus - rychle a chutně
Houbový kuskus - rychle…

Zajímavé články

Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se sladkým uměním, které potěší každého milovníka literatury
Dorty pro knihomoly jsou hit! Pokochejte se…
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a 90. let, v nichž se zpívá o jídle nebo pití?
Retro kvíz: Jak dobře znáte české hity 70., 80. a…
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší? Sladké i slané varianty!
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší?…
Čatní neodoláte! Připravte si ho z rajčat, švestek nebo jablek a doplňte jím sýry i maso
Čatní neodoláte! Připravte si ho z rajčat,…
UFO na talíři aneb patison a vše, co o něm potřebujete vědět
UFO na talíři aneb patison a vše, co o něm…
AHA.cz Bouček už pravdu neskrývá: Těžká krize v soukromí

Bouček už pravdu neskrývá: Těžká krize v soukromí

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo získá dědictví a kdo by měl brzdit s nákupy?

Horoskop na další týden: Kdo získá dědictví a kdo by měl brzdit s nákupy?

Ženy.cz Dvacetiletá Sofia Isella řeže do genderových klišé. Proč vystupuje pokrytá hlínou?

Dvacetiletá Sofia Isella řeže do genderových klišé. Proč vystupuje pokrytá hlínou?

Blesk.cz Těhotná Šárka Krausová: Pravda o útěku z Ulice!

Těhotná Šárka Krausová: Pravda o útěku z Ulice!

SportRevue.cz FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo získá dědictví a kdo by měl brzdit s nákupy?

Horoskop na další týden: Kdo získá dědictví a kdo by měl brzdit s nákupy?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Houbařské menu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact