• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Cholesterol

Cholesterol

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Gourmet
Cholesterol

Kdyby nebylo cholesterolu, lidé by se prý neměli o čem bavit. Stejně jako hodný a zlý policista nebo doktor Jekyll a pan Hyde umí cholesterol ukázat obě tváře.

Encyklopedie cholesterol popisují jako organickou látku výhradně živočišného původu, nezbytnou pro vitální funkce organismu. V lidském těle je syntetizován skoro ve všech tkáních těla. Je důležitou součástí buněčných membrán a výchozí látkou pro spojení takových sloučenin v těle, jako jsou žlučové kyseliny a steroidní hormony. Životně důležitý lipid se podílí na zpracování tuků a tvorbě vitaminu D.

Spolu s proteiny tvoří cholesterol lipoproteiny, které se podle hustoty dělí na lipoproteiny o nízké hustotě (low density lipoproteins) neboli „LDL – špatný cholesterol“, odvádějící cholesterol z jater do periferních tkání, a lipoproteiny o hustotě vysoké (high density lipoproteins), tedy „HDL – hodný cholesterol“, transportující cholesterol do jater, kde je odstraňován.

Hodnota celkového cholesterolu v krvi označovaná jako doporučovaná je stanovena do pěti milimolů na litr a jeho zvýšená hodnota v krevní plazmě u dospělých se řadí mezi přední ukazatele rizika předčasného vzniku aterosklerózy a následně cévních a srdečních chorob, jako je infarkt myokardu.

Téma cholesterol se objevuje téměř na každém kroku, s varovně zdviženým prstem a obrázkem tukových látek ukládajících se do cévních stěn postupně ztrácejících pružnost a šířku. Dají se ale najít i pojednání, která teorii o špatném cholesterolu a infarktu dávají do souvislosti se slovy o strašení a velkém byznysu farmaceutických firem s poukázáním na studie, které spojitost mezi potravinovým cholesterolem a hrozbou srdečních chorob nenašly.

Čert aby se v tom vyznal. Když se vrátíme na samotný začátek cesty cholesterolu, vnitřní, endogenní cholesterol, tedy ten, který si tělo vyrábí samo, ovlivňuje genetická výbava a tvoří asi dvě třetiny cholesterolu celkového. Největší část jeho produkce se odehrává v játrech, kde ho mohou vznikat až dva gramy denně.

Na exogenní cholesterol přijímaný z potravin tedy zbývá pouze jedna třetina (spolu s výčtem potravin zapovězených, kdy na černé listině stojí v čele vejce, živočišné tuky, bílé pečivo, smažené hranolky, instantní pokrmy a sůl). Klasická moudra pronášená před lety o vyloučení surovin s vysokým obsahem cholesterolu dnes částečně modifikují sami odborníci.

Česká kardiologická společnost odkazuje na řadu novějších studií, které ukazují, že „obsah cholesterolu ve stravě má relativně malý vliv na koncentraci cholesterolu v krvi“ a že důležitějším prvkem pro koncentraci „zlého“ LDL cholesterolu v krvi je množství a složení tuků v potravě.

Člověk by neměl stravou přijímat více než tři sta miligramů cholesterolu denně, přičemž jeho tvorba v organismu se přizpůsobuje. V minulém roce byla také zveřejněna britská studie o důsledcích konzumace vajec (limitované na maximálně tři vejce týdně) a jejich efektu na hladinu cholesterolu v krvi.

Navzdory vysokému obsahu cholesterolu ve vejcích je jejich vliv na hromadění lipidů minimální a podle AHA (American Heart Association) je přijatelné jedno vejce denně, pokud je konzumace dalších potravin typu sýrů, másla a smetany omezena.

Naopak nadále je doporučováno dobře vybírat konzumované tuky a jejich složení, místo po másle sáhnout raději po olivovém a slunečnicovém oleji a margarínech typu Flora, omezit konzumaci tučných sýrů, uzenin, polotovarů a tučných mas, a naopak zaměřit se na potraviny podporující optimální hladinu cholesterolu, jako jsou sója, bílá masa, mandle, avokáda, oříšky, slunečnicová semínka, ovesné vločky, ovoce a zelenina, hlavně jablka, česnek, petržel a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, tedy tučné ryby, působící navíc v oblasti snižování krevních sraženin, zlepšování pružnosti cév a protizánětlivě.

Snaha o snižování cholesterolu jde na ruku teorii o zdravém životním stylu bez stresu a tabáku. Rozhodně se neobejde bez pravidelné tělesné aktivity, což, přestože to zní bolestně, je kvalifikováno jako hlavní a nejdůležitější prvek.

Text: časopis F.O.O.D.

Další články z rubriky

Doporučujeme

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

Poslední sledované recepty

354
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
310
Dýňová tortila
Dýňová tortila
291
Máslové řízky
Máslové řízky
22
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
22
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si rychle, levně a klidně i bez masa
10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si…
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na kulajdu, falešnou dršťkovou i liškajdu
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na…
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se inspirovat nejbarevnějším obdobím roku
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se…
Bedla je výtečná houba! Zkuste z ní těchto 5 jednoduchých, rychlých a chutných receptů
Bedla je výtečná houba! Zkuste z ní těchto 5…
Jak péct maso s provázkem? Naučte se ho svázat správně!
Jak péct maso s provázkem? Naučte se ho svázat…
AHA.cz Noid Bárta jako řecký bůh moří: Kam se hrabe Poseidon!

Noid Bárta jako řecký bůh moří: Kam se hrabe Poseidon!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Velký horoskop na říjen: Komu se otevřou nové cesty a kdo zažije vztahové zvraty?

Velký horoskop na říjen: Komu se otevřou nové cesty a kdo zažije vztahové zvraty?

Ženy.cz Jak kompletně změnit svůj pracovní směr? Na plnění snů není nikdy pozdě

Jak kompletně změnit svůj pracovní směr? Na plnění snů není nikdy pozdě

Blesk.cz Režisér Jiří Strach dostal řád od papeže: Znamená pro něj víc než Oscar!

Režisér Jiří Strach dostal řád od papeže: Znamená pro něj víc než Oscar!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Velký horoskop na říjen: Komu se otevřou nové cesty a kdo zažije vztahové zvraty?

Velký horoskop na říjen: Komu se otevřou nové cesty a kdo zažije vztahové zvraty?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Cholesterol
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact