Zeleninu nakrájíme (mrkev, petržel na kolečka, kedlubnu na malé kostky, fazolky na 3 cm kousky, atd.). Na trošce oleje osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, promícháme, vsypeme nakrájenou zeleninu, osolíme, podlejeme vodou a dusíme do poloměkka.
2
Potom dolijeme vodu podle množství polévky a přivedeme k varu. Když začne vřít, lžící nabíráme těsto na halušky a hážeme je do polévky. Povaříme asi 5-8 minut podle velikosti. Na talíři sypeme sekanou natí.
3
Halušky: krupičku v misce smícháme se solí, olejem, žloutkem, troškou sekané natě (nemusí být) a studenou vodou na polotuhé těstíčko. Necháme 10 min. odstát a jemně vmícháme sníh z bílku.
4
Poznámka: polévka je výborná z mladé jarní zeleninky.