Květy bezu mírní teplotu a kašel. Výroba sirupu je velmi jednoduchá a rychlá. Lehká a jemná chuť bezových květů, se nejen perfektně hodí pro letní období, ale také příjemně osvěží.
Sirup dělám už po několikáté,a bombové jen doporučuji kyselinu sypat opravdu pomalu jinak vám to vybuble. :D ;)
To není sirup z bezinkových květů, ale z bezových květů. Bezinky jsou PLODY černého bezu, takže by to znamenalo, že sirup je z plodových květů, což je jasná blbost. To jen pro přesnost. Hledám sirup z bezinek, ale díky neznalosti lidí mi tu vyskakují pod názvem plodů samé sirupy z květů. Ach jo. :(
Už několíkátý rok podle tohoto receptu dělám skvělý sirup, lze požít i třtinový cukr nebo med ;c)
Sirup je fakt bomba! Jen jsem tam místo bílého cukru dala třtinový a nemá to chybu!
Loni jsem ho vyzkoušela a byl výborný..čím později jsme ho pili, tím byl lepší..díky za super recept
Také se přidám ráda se svojí recepturou, která je osvědčená od babiček a recept je skvělý :) Květy neoplachuji, nepoužívám kyselinu citrónovou a aby se nekazil, přidávám pár kapek alkoholu. Recept na Bezový sirup předávám tady: http://milujemebylinky.cz/recept-na-bezovy-sirup/, ráda se podělím a budu ráda, když se budete inspirovat a sirup si také vyrobíte. Petra
Ze zkušenosti několikáletého sirupování mám dojem, že nejlepší chuť sirup dostává až tak někdy v prosinci, kdy splyne chuť cukru s bezinkama a má to už ten správný ucelený říz. Jinak já také dávám pod víčko na hladinu kávovou lžičku pálenky a kyselinu citronovou nepřidávám vůbec. Pro lepší chuť rozhodně upřednosňuji třtinový cukr.
Ze zkušenosti několikáletého sirupování mám dojem, že nejlepší chuť sirup dostává až tak někdy v prosinci, kdy splyne chuť cukru s bezinkama a má to už ten správný ucelený říz. Jinak já také dávám pod víčko na hladinu kávovou lžičku pálenky a kyselinu citronovou nepřidávám vůbec. Pro lepší chuť rozhodně upřednosňuji třtinový cukr.
Mám dotaz.Co je to bergamot citronový? A jak se používá? A kde se prodává? Zkoušela jsem pěstovat citronovou trávu,ale moc se nezdařilo.Nebyl by oddenek,nebo kopeček? Za odpověď.Hanka.windelkal@seznam.cz
lehce připálený?,
To je ale chytrá ta Ivanka, asi blondýnka, že??? :-) :-D :-D
Děkuji za odpověď, je to možné, sbírala jsem u silnice, kde sice žádná auta nejezdí, ale možná to bylo tím. Po čase, kdy se sirup odležel se chuť zlepšila. Příště bych dala méně kyseliny citronové. Anna
Vynikající. Ovšem rok je hrooozně dlouhý a já mám zatím jen 27 lahví a jezinky&bezinky odkvétají!!!
Je naprosto zbytečné přidávat kyselinu, stačí bohatě citrony a cukr-konzervanty dostačující. Na 3l vody dávám 2oloupané, vymačkané a zbytek nakrájený, někdy 1pomeranč pro chuť, 40ks květů nechám louhovat do druhého dne. Pak přecedím přes plátno, přidám cukr, zahřeji k bodu varu a do rozpuštění cukru a slévám do lahví. Jako čepičku přiliji 1pol. lž. vodky, zavíčkuji a hotovo.
Dávkuje se opravdu 1 litr + 1 kg cukru!!!
V receptu je 2 krát napsaný cukr jednou na začátku 1,5-2kg a pak že se dávkuje na 1l -1kg tak nevim asi dám tu druho variantu <3
no přece to nevyhodíte..tak bude syrup tmavší do lahve to..naliju thodně teplé,a položit lahve je vyzkoušené..a šup s nima do sklepa..též jsem brala nedavno poslední ze starých zásob..Konzervant je cukr..i kys.citronová
To může být z citronu nebo také kvalitou květů. Záleží na tom, kde jste sbírala. My pro takové věci jezdíme hooodně daleko od civilizace.
Vynikající, hned jsem naložila další dávku :)
Vynikající :) ..jdu na další várku :)
Vynikající :-) ..jdu na další várku :-)
Povedl se,je výborný. Ze 2l vody a 2kg krystalu mám cca 3l sirupu. :-) :-) :-)
My dáváme do pět lahví a do mrazaku. A vydrží dlouho :-) .
stačí zakápnout alkoholem - používám vodku - je bez vůně a ta kapka se v tom ztratí. V temnu a chladnu vydrží i 2 roky
ahoj, já sirup vůbec nedělám v horké podobě. Jen ho lehce zahřeju, když chci, aby se mi rychleji rozpustil cukr. Sirup dávám do láhví od alkoholu. Jestli máte poblíž nějakou hospůdku, tak určitě nějaké získáte. A třeba od vodky se aspoň nemusíte bát, že byste je špatně vypláchli (aspoň tedy poprvé). Sirup mi tak kolikrát dlouho vydržel. Teď jsem ho měla možnost mít v lednici, tak teď ještě máme loňský. Ale určitě jsem si všimla jedné věci, že ideální je lahve položit. Takže, když nezůstane nějaký binec v lahvi, tak vydrží. Vždy se mi zkazily je ty, co byly na stojáka a tím víčkem tam prostě něco proleze. Takže vyzkoušet, zda víčko dobře těsní a je napůl vyhráno.
Měla jste citrony se slabou,nebo silnou kůrou? Známá to dělala s těma silnýma a měla to hořké a se slabýma už to měla v pořádku....
Já jsem loni měla 15 litrů, nezavařovala jsem nic, i když mi některé víčko taky úplně nechytlo, ale poslední lahev jsem otvírala v březnu a nic mu nebylo...
Já dávám sirup do pet lahví a do mrazáku.Vydrží tak dlouho a je skvělý. :-)
do plastu rozhodně NE. zkysne mam to vyzkoušené.
Mě jednou poradili, že mám na vrch do sklenice ještě kápnout cca lžičku nějakého alkoholu, rumu nebo slivovice a ono to v poho vydrží, dávala jsem slivovici a v poho vydrželo do zimy :)
Dobrý den, zkusila jsem recept a sirup má poněkud zvláštní chuť. Když si přivoním smrdí lehce " po gumě" a chuť má trochu zvláštní ocas. Nevíte čím to je? Děkuji
dobry den na kolik lahvi je tento recept mam tri sklenene sedmicky od dzusu bude mi to stacit dekuji za odpoved
Dobrý den, já mám dnes 20 litrů a taky řeším konzervaci, naleju to hned horké do vymytých sklenic a zavíčkuju (čisté suché víčko, okolo víčka i hrdlo lahve) otočím dnem vzhůru a budu doufat, že to chytne, kdyby ne tak zavařím. Do první dávky před týdnem jsem dávala nahoru tequilu (alkohol co jsem nasla :-P ) a snad to vydrží, ten tvrdý alkohol po chvíli udělá nahoře takovou vrstvu, jde to vidět .. zatím to mám při pokojové teplotě a vypadá to OK
Já bych to už nechala být :) dej to do tmavého a chladného sklepa... mělo by to vydržet. Babička tak před 14 dny vytáhla jednu sklenku ze sklepa a i po 2 letech byla luxusní :)
Já bych to buď znovu zavařila - už v těch sklenicích, případně něco šoupla do ledničky. Ale pokud ses skutečně držela receptu a je to dobře udělané, tak to vydrží i v chladném sklepě bez dalších tepelných úprav. Babička to vždy připraví a sleje do litrových skleněných lahví a nechá to v chladné sklepě celý rok. Před 14 dny vytahovala jednu láhev 2 roky starou a vše bylo OK :) Mňamka :)
Já bych to buď znovu zavařila - už v těch sklenicích, případně něco šoupla do ledničky. Ale pokud ses skutečně držela receptu a je to dobře udělané, tak to vydrží i v chladném sklepě bez dalších tepelných úprav. Babička to vždy připraví a sleje do litrových skleněných lahví a nechá to v chladné sklepě celý rok. Před 14 dny vytahovala jednu láhev 2 roky starou a vše bylo OK :) Mňamka :)
nebo zda sirup znova převařit a nalít do sklenic, pak protřepat a teprv otočit víčkem dolů a nechat vychladnout? toto mi poradila babička, ale nevím, zda je dobré to po dvou dnech znova vařit.. co myslíte? nebo to zbytečně moc řeším? a vydrží mi to i tak, když je to prostě uzavřené a má to silnou koncentraci cukru?
Ahoj, potřebovala bych radu.. dělala jsem sirup dle postupu poprvé (ale bohužel ve velkém) a při otevření láhví jsem zjistila, že nejsou až tak utěsněné, jak jsem předpokládala (myslela jsem, že to tím horkem nějak "vcucne" to víčko a udělá se tam ten potlak, jak znám ze zavařenin). Takže láhve jdou lehce odšroubovat a nechtěla bych aby se mi takové množství zkazilo. myslíte, že to vydrží i tak a vzhledem ke koncentraci cukru s eto nezkazí, nebo naopak bych to měla zkusit zavařit jako klasickou zavařeninu i po dvou dnech kdy je to nalito? (a tím znovu převařením ve sklenicích by se to utěsnilo). Děkuji za veškeré rady a návrhy.. Štávy mám 25l, ale nemám v okolí tolik známých co bych jim to rozdala, proto bych ráda, sklenice opravdu, byť dodatečně utěsnila, aby to vydrželo aspoň to zimy..) O:-)
Dobrý den, a když to místo pasterizování převařím ( s tím cukrem) je výsledek stejný nebo horší .. právě mi chladne 10 litrů vody s kyselinou ... chtěla bych to právě taky dát do flašek od alkoholu místo zavařování .. díky za odpověď
Dobrý den, a když to místo pasterizování převařím ( s tím cukrem) je výsledek stejný nebo horší .. právě mi chladne 10 litrů vody s kyselinou ... chtěla bych to právě taky dát do flašek od alkoholu místo zavařování .. díky za odpověď
Uchování sirupu: všechy sirupy (bezinkový, meduňkový, mátový, jablečný, třešňový) v hrnci pasterizuji na max. 80 stupňů, naliju až po vrch do sklenic třeba od rumu), zašroubuju a naležato nechám vychladnout. Po otevření musí být v lednici. Jinak nic nepočítám, prostě to jenom zaleju a dál už je to stejné (na litr tekutiny kilo cukru). tak ať se daří 8-)
Ahojky, dělám taky takový sirup, akorád už ho na konci nepřevařuji. Dávám do 1l PET lahve. Uskladnuji v ledničce. V teple může skvasit. :-)
DObrý den do čeho je nejlepší sirup ukládat? olastové flašky od vody mohou být?
Nepřečetla jsem si to pořádně a zalila květy dost teplou vodou, tak mi trošku ztmavly. Teď nevím, jestli to mám raději vyhodit a uděla znovu, nebo jestli to nevadí. O:-)
Nechala jste v citronu pecky?, to muze byt ono. Ja jich ted vetsinu vyndala ale ne vsechny, tak snad to nebudu mit taky hořké, je to peckama.
Mám ho též kyselý. V příští várce snížím množství kyseliny citronové.
Moc prosím. Loni jsem dělala. Byl suprový. Jen jsem uložila do sklepa (krom dvou falšek, které jsme stihly vypít) a zkvasilo mi to. Měla jsem dokonce i na vrchu trochu rumu jako konzervaci. Jak je to možné??? Letos se na to chystám také, ale mám z toho docela strach. Poraďte :-[ Moc díky ;-)
První zkouška, výborný !!! Navinulá, voňavá chuť, chutná nám všem! Díky za tip... :-)
já jej ještě letos nedělala,ale pokud si pamatuji,vždy chutná spíš kysele než se všechny chutě propojí a zkusila jste jej ochutnat i v ředěném stavu? tento recept používáme se sestrou již několik let a nikdy problém
hořký. kůru jsem dobře omyla, květy čerstvé, tak proč?
.....kyselý, ač dávkování podle receptu...takže za stálého míchání vylito do záchoda... :-(
není ten časovej údaj trošku blbje 10 min a pak tam máš nechte 24h
...už to vidím v popisu 2,5-3l vody.
Ahoj, kolik litrů vody je potřeba na toto množství květů ? Liba
Taky jsem ho zkusila když jsem tu četla ty recenze, ale je strašně kyselý, i když jsem přidala cukr a dělala přesně podle receptu :-( Ve vodě se mi pak studený nerozpouští a je u dna :-(
Výborný recept. Právě jsem sirup dokončila a všem moc chutná! :-) Také doporučuji!
Ahoj, vyzkoušela jsem tento sirup a je senzační! Pěnu co se udělala na povrchu jsem sebrala a hned si z ní vyzkoušela limonádu. Výborná. Na to sbírání by byl šikovný džbánek na oddělování tuku od výpeku při pečení, ale sběračkou to taky šlo. ;-) Doporučuji .
Přečetla jsem 3 různé návody. Cestou do kuchyně se mi to všecko popletlo a část květů jsem zalila horkou vodou. Zhnědly. :-S Co s tím? Zalila jsem to pak studenou a uvidím, co z toho vyleze. Má cenu ten sirup dodělat? Děkuji předem za odpověď. Dělám ten sirup letos poprvé :D No, a je pátek 13náctého se vším všudy!!!! O:-)
A myjete ty květy? Nesmyje se z nich všechen pyl? A už nezavařujete,že?
Ahoj, sirup je hotov a všem moc chutná, děkuji za recept! :-) :-)
výborné :D nejhorší bylo to čekání, když se to louhovalo - krásně to vonělo :-)
ahoj, to není blbý nápad...zkusím
Je to pravda. Je opravdu úžasná.Nechte si ji i na zimu - dá Vám spoustu vitamínů a léčivých látek. :-)
Dobrý den, myslíte že bude sirup lepší, když se přidá i trochu medu?
Zdravím, už je ve sklínkách, moc moc dobrý:o) Děkuji za recept.Letos jsem nasbírala tolik bezu, že bude limonáda, likér, želé (bezinkovo citronové) a sirup:o))) Jinak mám udělaný jitrocelový sirup s matečídouškou a taky šalvěj s meduňkou, chystám se ještě na mátový s citronovou trávou. Letos mi krásně roste Bergamot citronový...takže to bude taky mňamka:o))) Hezký den všem!
Nemá se to vařit ale jen zahřát nejlépe 62 - 65°C 30 minut čí více teploty tím méně času u 75°C 15-40 sekund
Chtěla bych se zeptat, zda sirup neztrácí prospěšné látky, když se musí vařit? Děkuji.
Chcete-li,aby stává opravdu vydržela a nezažila se,musíte dat 1 kg cukru na 1 kg stavy a dle chuti přidal kyselinu citronovou,asi 2 dkg na 1litr Dělám ji tak už asi 30 let a vydrží, dokud se ne vypije i několik let
Zdravím všechny, pro prodloužení trvanlivosti sirupů, stačí zavařit. Sirup v lahvích krásně zezlátne a také se eliminuje tvorba kalu. ( dotaz od Pavlíny ). Jinak konzervantem u tohoto receptu je kyselina citrónová, takže je zcela zbytečné přidávat cokoli dalšího.
Tak to normálně pijeme anic to snama neděla,asi je to normlaní O:-)
Ahojda,tak sirup jsem udelala,je výborný a šlo to jednodušše ALE po týdnu se začal v lahvích delat z vrchní poloviny kal jako řasy na rybnících?JE to špatný?Dala jsem tam i pomůcku ke konzervování a skladuji ho v chladnem místě bez svtěla.Můžu ho dal pít nebo ho mužu rovnou vylít ? :-\
Taky dělám, je výborný. :-*
Taky dělám, je výborný. :-*
Pro prodlouření trvanlivosti, dávám do naplněné lahve na závěr lžičku rumu
AHOJ,JE TO FAKT STRAŠNĚ OSVĚŽUJÍCÍ A MOC NÁM TO CHUTNÁ I MÉMU 4LETÉMU SYNOVI.ŘEDÍME TO SODOVKOU A DALA JSEM TO I DO ČAJE A BYL STRAŠNĚ DOBREJ.MUŽU JEN DOPORUČIT.BUDU TO DĚLAT KAŽDÝ ROK.DÍK :-D
Sirup je výborný. Už se těším na zimu až si jej budu dávat do čaje ať jsou vitamíny:-)
Kyselejší asi dám příště méně kyseliny...ale jinak výborný !!
Sirup jsme udělaly hnedka ze dvou dávek, výýýborný na vůni i na chuť ........ Po prvním dni nebyl čas na slévání, tak se luhoval o den déle, ale vůbec to nevadilo, citrony jsme taky vymačkaly ...... a teďka jdeme trhat na další dvě dávky!!!
Sirup výborny kys. citron. jsem nedávala dala jsem více citronu a je bez jakékoliv E :) fakt suprovní pochutnáničko
Sirup je výborný. Děkuji za recept s tak podrobným návodem :-)
Sirup dopadl skvěle, citrony jsem po vyluhování i vymačkala, díky tomu je sirup i kyselkavý. Zavaření proběhlo taky úspěšně, super!