Máslo, tvaroh a mouku zpracujeme v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vyválíme užší dlouhý plát, posypeme jablky, rozinkami, sekanými ořechy a skořicovým cukrem.
2
Přehneme, dobře kraje umačkáme, aby jablka nevytékala, potřeme rozšlehaným vejcem, opatrně přeneseme na plech a pečeme v horké troubě. Krájíme až po vychladnutí.
...dávám jen rozinky a jablka na kostičky,pak zaroluji a peču.Ani nepomazávám vejcem,protože máme rádi sladké,tak po upečení pořádně pocukruji,jako štolu... .Je to rychlá varianta oblíbených jablečných taštiček(šátečků) :-).
Šárka Tkáčová
|1. 9. 2006 09:11
Znám už z dětství a peču z těsta hlavně marmeládové pirožky.Byly doby,kdy stál tvaroh 1,60Kč a po gulášovce byly pirožky levným jídlem na dojedení.Tvaroh raději opravdu balený,jak píše Lenka,já tvaroh před pečením večer zabalím do novin - samozřejmě v tom papíru,nebo co to je za obal a položím na něho litr mléka v krabici.Noviny jsou ráno plné vody a tvaroh je super.
Lenka Zavřelová
|1. 9. 2006 09:01
Pro Berču-tvaroh dávám jen balený, vaničkový by tu byl moc "mokrý". Těsto se někdy trošku lepí, ale stačí dobře pomoučnit desku, těsto, či váleček a jde to dobře. Recept jsem ještě nedělala, ale ze stejného těsta válím plát na taštičky.
Dagmar
|23. 8. 2006 11:14
Dávám raději polohrubou mouku
Berča
|23. 8. 2006 10:28
Mám prosím dotaz tvaroh se dává balený nebo vaničkový? A není to málo mouky? Jen se bojím, aby se dobře vyválel a nelepil.
Ivana
|23. 8. 2006 07:47
Z tohoto těsta peču povidlové taštičky a po upečení obaluji ve skořicovém cukru.
Emka
|22. 8. 2006 21:35
Do tohoto těsta dávám různé náplně, výborný je závin s tvarohem a jahodami nebo třešněmi - samozřejmě vypeckovanými
Lenka Zavřelová
|22. 8. 2006 20:23
Budu muset vyzkoušet, závin jsem ještě z tohoto těsta nedělala. Jinak ho ale používám na taštičky s marmeládou a to nemá chybu. Také dávám heru, je levnější a při pečení se máslu určitě vyrovná.
Míla Kořínková
|22. 8. 2006 11:39
Tohle těsto používám i na slané chroupání k vínu.Přidám trochu soli, vyválený plát pomocí válečku přenesu na vymazaný plech,rádýlkem pokrájím na požadované tvary, potřu vajíčkem a sypu sezamem, nebo mákem , kmínem, peču dozlatova. Těsto krásně naskočí a v místě nakrojení se samo oddělí, není potřeba se s tím piplat na vále a přenášet jednotlivé kousky k pečení na plech, jak jsem tady v některých receptech četla. Jinak těsto je výborné na všechny způsoby, jak jsem psala na předchozí stránce.
Zapletalka
|21. 8. 2006 22:16
S letními jablky, skořicí a ořechy moc dobrý, lehký moučník
Maruš
|20. 8. 2006 16:50
Toto je jedno z mých oblíbených těst a dost univerzální.Používám taky Heru.Peču i pro diabetika,takže je to senza recept.Někdy z těsta vykrajuji větší kolečka,dám jablka už se vším promíchané,přikryju druhým kolečkem a dobře po obvodu přimáčknu.
KV.
|5. 4. 2006 18:58
MOC DOBRE, RYCHLE A JEDNODUCHE. MUJNEJOBLIBENEJSI RECEPT NA ZAVIN. DIKY MOC.
XY
|15. 2. 2006 11:43
Toto těsto jsem naplnila tvarohovou náplní, do které jsem přidala na kostičky nakrájené hrušky z kompotu (který mám doma a samostatně ho moc nejíme), přidala jsem trochu skořice a lžíci kandované jemně nasekané pomerančové kůry a lžíci rozinek a závin byl snědený během odpoledne. Budu tak zpracovávat, ty hruškové kompoty, které jsem dostala od maminky.
Anonym
|8. 11. 2005 11:48
Moc dobré a rychlé
Jana z VM
|28. 6. 2005 06:45
Díky,Fleur, dělala jsme už záviny s ledačíms, ale třešně jsem nezkoušela. Za chvíli nám dozrají a starší syn Tomáš by jedl buchty jenom s třešněmi, ale kdo to má vypeckovávat?! Děvče doma nemáme, máme samé chlapi, kteří budou raději rubat v lese, než vypeckovávat třešně. Ale to já jen tak, já to ráda udělám... :o))
Fleur
|27. 6. 2005 21:32
Pro Janu z VM - rozválené těsto posypu kokosem nebo otřechy,trošku pokapu máslem, pokladu třešněmi, přidám rozinky, skořici a zabalím, už jsem také zkoušela pod třešně potřít tvarohovou náplní a to třešně, bylo také fajn.
Jana z VM
|27. 6. 2005 09:05
Fleur, dáváte do toho závinu jenom vypeckované třešně, nebo to ještě něčím vylepšujete (kromě cukru a trochy másla)?
Gertruda Šimová
|26. 6. 2005 09:43
Toto těsto používám na šátečky s marmeládou a upečené ještě horké obaluji v cokru s vanilkou.
Fleur
|25. 6. 2005 20:14
S třešněmi, samozřejmě vypeckovanými, pochoutka!
Jana Povolná
|24. 6. 2005 23:19
Znám,znám - SUPER recept,dělala jsem včera pro děti na školkovou besídku z dvojnásobné dávky.Z půlky jsem udělala slané tyčky - některé posypané sýrem,další mákem nebo kmínem a z druhé půlky jsem dělala šátečky s marmeládou (samozřejmě mi u některých marmeláda vytekla,příště přidám ty piškotky-díky p.Mílo),ale i tak obojí mělo úspěch.Používám také heru a těsto je nádherně vláčné a dobře se s ním pracuje.
Zuzka
|24. 6. 2005 16:27
Alino, prosím, co to je tvarohová náplň ? To asi nebude jen samotný tvaroh? Vypadá to úžasně.
Andrea Pastirčáková
|10. 6. 2005 19:54
Tento recept používám už dlouho, jen také místo másla používám heru. Je z toho výborný závin, ale také různě plněné šátečky apod. Vřele doporučuji.
Alis
|8. 6. 2005 22:00
Alino, to musela být bomba, zítra jdu pro jahody.
Simi
|8. 6. 2005 12:28
Já tenhle recept používám také moc ráda. Místo másla dávám 100% tuk a tvořítkem vykrajuji malé čtverečky, které plním džemem, nebo nastrouhanými ořechy s jablkovými povidly a rumem. Ze čtverečků se balí šátečky a říkáme jim křupinky.
Alina
|7. 6. 2005 22:10
Naplnila jsem jahodami, placky jsem po vyválení posypala drcenými piškoty, potřela tvarohovou náplní, pokladla čerstvými jahodami a zabalila. Bylo to vynikající.
Míla Kořínková
|4. 2. 2005 19:30
Toto tzv.třetinové těsto používám buď na záviny, nebo jablečné řezy ( postup stejný jako u závinu, místo strouhanky dávám mletý kokos a po mašlovaný povrch sypu mandlovými lupínky), a taky jsou výborné taštičky plněné tvarohem, marmeládou - např. z černého rybízu - ňam ! Do marmelády je dobré přidat trochu drcených piškotů, aby nevytékala, jo a místo másla používám Heru - na výsledku to není poznat a ušetřím.
Jana H.
|3. 2. 2005 18:53
Tento závin znám ještě přidáním prášku do pečiva. Dělám z něho tři záviny na plech. Je moc dobrý, dělám ho často.