Tvaroh a mák k sobě v dezertech chuťově úžasně ladí. Když je ale navíc ještě doplní bílá čokoláda jako v tomto vynikajícím tvarohovém dortu, který pro vás připravil časopis F.O.O.D., nelze odolat.
Rozevírací dortovou formu (18 cm) lehce vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a formu uzavřete. Ustřihněte pruh pečicího papíru a vyložte jím bok. Připravte korpus. Do elektrického sekáčku dejte sušenky, na kostičky pokrájené studené máslo, mleté mandle a umixujte drobenku. Nasypte ji do formy vyložené papírem a prsty na dně dobře upěchujte. Můžete si pomoci rovným dnem sklenky. Korpus uložte asi na 20 minut do ledničky.
2
Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky a posaďte na kastrůlek s vodou. Vodu přiveďte k varu, ztlumte a nechte čokoládu rozpustit. Nastrouhejte citronovou kůru. Do mísy robotu dejte tvaroh a cukr, protínací metlou promíchejte dohladka, ale nešlehejte. Po jednom přidejte vejce, škrob, mák, citronovou kůru a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Krátce promíchejte a nalijte na korpus. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 50 minut. Dort by měl na okrajích zezlátnout, ale uprostřed by se měl stále chvět. Hotový dort nechte asi hodinu chladnout v otevřené troubě, poté ho zcela vychlaďte v ledničce, ideálně do druhého dne.