Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Žloutky utřete se změklým máslem a oběma cukry do světlé pěny, pak do nich přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte tvaroh. Nyní zlehka vmíchejte krupici, prášek do pečiva a sůl. Nakonec po částech zapracujte sníh.
Troubu zahřejte na 180 °C, bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte krupicí. Naplňte ji těstem a upečte, asi 40 minut.
Vyklepněte z formy a nechte vychladnout.
Pošírujte hrušky. Oloupejte je a zbavte je jádřinců. V kastrolu svařte všechny ostatní suroviny a až se rozpustí cukr, přidejte hrušky. Přikryjte poklicí a za teploty těsně pod bodem varu je a nechte změknout, asi 20 minut. Vyjměte je a nechte oschnout.
4
Nakonec připravte vanilkový krém.
Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a obojí dejte do rendlíku se smetanou a mlékem. Mírně zahřívejte. Mezitím v misce metličkou rozšlehejte žloutky s cukrem a vmíchejte je vařečkou do smetany, vytáhněte vanilkový lusk a za mírné teploty a stálého míchání nechte zhoustnout. Bábovku přelijte krémem a podávejte s hruškami.