„Alla carbonara“ znamená „po uhlířsku“. Není jisté, zda se jídlo jmenuje podle výrobců dřevěného uhlí nebo podle tajného spolku karbonářů bojujícího za sjednocení Itálie. Každopádně jednoduchá a dokonalá kombinace vajec, slaniny a těstovin se rozšířila po celém světě. Tak se do ní pusťte taky!
Pancettu nakrájejte na malé kostičky, pecorino nastrouhejte najemno, vejce rozklepněte do misky a prošlehejte vidličkou. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Ve vroucí vodě uvařte na skus špagety, asi 7 minut.
Rozpalte větší pánev, dejte do ní pancettu, neoloupané stroužky česneku, které jste předtím rozmáčkli plochou stranou nože, i hrubě mletý pepř. Restujte, dokud nebude slanina opečená dozlatova, občas promíchejte. Jakmile je slanina zlatavá a křupavá, odstraňte česnek.
V tuto chvíli už by měly být uvařené špagety. Odlijte do misky pár naběraček vody ze špaget, sceďte je a dejte do pánve ke slanině. Promíchejte a přilévejte po lžících vodu z těstovin, aby na pánvi vznikla krémová emulze, která obalí špagety, a stále míchejte. Spotřebujte tak 1 až 2 naběračky vody.
4
Vejce v misce promíchejte se sýrem. Pánev odstavte z plotny a vlijte vejce se sýrem, rychle a důkladně promíchejte a hned přendejte z pánve do talířů. Přidejte trochu pepře a nastrouhaného sýra a ihned podávejte.