Nejprve z másla a mouky připravíme světlejší jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme studenou vodou (metličkou rozmělníme případné hrudky), přidáme koření, sůl a asi 10 minut povaříme. Ke konci vaření přilijeme kečup, ochutíme cukrem a solí a "vylovíme" koření.
2
Podáváme s vařeným hovězím nebo vepřovým masem a houskovým knedlíkem či s těstovinami.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
helena
|29. 11. 2016 16:38
já si dám vyvařit do vody ve zvonečku na čaj koření + cibuli, vyndám po uvaření a pak přidám rajský protlak, osolím a přidám perník, rozmixovaný ve vodě. Dochutím ještě cukrem, pokud perník nestačí. Přidám kousek másla a je. Žádnou mouku rozhodně nedávám, to umí každý trouba.
marian
|5. 2. 2016 18:49
Utěrku obalíme v trojobalu a máme solidní řízek! Tenhle recept je od Hrušky nebo od Babici? To je ostuda gastronomie tady toto :'( Kečup, takový hnus, že tam ještě není uvedený masox, nebo podobný hnus.A ten vývar z masa vylijete do kanálu? Ještě mi tam chybí trochu víc glutamátu. :-$
marian
|5. 2. 2016 18:41
Kečup ne! je kdo ví čím okořeněný a okyselený. Píšete o pasírovaných rajčatech-pokud budou ze zahrádky tak není co řešit. :-)
Teď mi někdo poraďte, jak recept oznámkovat:) S tím kečupem bych to ani nezkoušela, kečup mám ráda, ale rajská prostě není kečup.. Ale podle stejného receptu, pouze vyměnit kečup za protlak nebo pasírovaná rajčata ji miluji. Tak teď babo raď ;-)
Di, děláme úplně stejně. Místo kečupu protlak nebo pasírovaná rajčata v plechovce nebo krabičce a bez koření, jen špetka soli a cukru. Tak ji vařila babička a jiná nám už ani nechutná.
Di
|27. 5. 2011 12:58
Já bych dala ten protlak a kečupem pak dochutila. Dělám ji stejně, a dokonce ani nedávám koření, u nás doma se rajská nekořenila. Maximálně zahustím strouhaným perníkem, pokud ho mám.
Omáčkou jsem zalil plněné papriky.Dělal jsem také z protlaku.Byla výborná.Posílám foto,Jíří.
Tereza K.
|27. 2. 2010 12:20
Použila jsem rajský protlak a je to vynikající!!! Byla to moje první rajská omáčka a moc se povedla.... Děkuji za recept. T.
Marta Kropáčová
|2. 2. 2009 17:22
Tuto omacku varivala moje maminka a to k varene slepici,kolinka a tato omacka.Jeste ji vylepsujeme smetanou.Ma dcera i vnoucata ji taky maji radi.Nam chutna,akorad bych ji nenazyvala rajska,tu varim jinak
Jana Podolská
|2. 2. 2009 10:08
Já teda přidávám do klasické rajské taky kečup, ale je pravda, že používám domácí, stejně tak i protlak.
niobe nightingale
|1. 2. 2009 17:34
tuhle "rajskou" bych spíš použila jako základ pro nějakou salsu/omáčku na těstoviny nebo na zapékání, ale rozhodně bych jí u nás doma nevydávala za rajskou - jak už jste říkaly, taky dávám přednost "pracnější" klasice ;-) ... ale rozhodně tohle není špatný recept pro začátečníky nebo někoho, kdo nerad tráví u plotny nějakej ten čas navíc.
Jarka O.
|1. 2. 2009 16:34
Tady je problém hlavně v tom, že v kečupu skutečný podíl rajčat je minimální, většinu tvoří zahušťovadla a ochucovadla. Nejsem proti kečupu, ale nahrazovat jím protlak v rajské...to bych nedělala :-)
ladislava staffenová
|1. 2. 2009 15:40
ano, souhlasím!!!!!
Tereza J.
|1. 2. 2009 15:03
:)))))) Laďka, u nás sa vždy aj polievka aj omáčka robili z pretlaku, takže ja v tom pokračujem:))) Takže aj keď sme to zamenili, princíp ten istý - kečup nie:)))
Marie Šindelová
|1. 2. 2009 14:24
Rajská je nejlepší z protlaku a rajčat.Náročná není ani tak.Potom stačí jen cukr sůl,ocet,koření...Po kečupu nás s manželem akorát pálí žáha.Do omáčky dávám dětem kuličky z mletého masa-mají to raději.Když chtějí polévku stačí udělat omáčku řídkou a přidám rýži.
ladislava staffenová
|1. 2. 2009 13:43
Teri, to jsem, ráda, že nejsem sama, kdo zaměnil polévku za omáčku :-))), ale naprosto souhlasím!!!
Tereza J.
|1. 2. 2009 13:38
Paradajkovú polievku robím vždy z paradajkového pretlaku, kečup mi na tento účel akosi nepasuje:)))
ladislava staffenová
|1. 2. 2009 12:40
omáčku!!!!!!
ladislava staffenová
|1. 2. 2009 12:38
určitě to je rychlovka, ale já osobně dělám raději poctivou pomalejší polévku z rajčat a protlaku - ale chápu, že v dnešní uspěchané době ....:-)