lžíce
sherry
může být i koňak nebo třeba dezertní víno
1
špetka
sůl
Postup přípravy receptu
1
V zadělávací míse smíchejte nadrobené droždí s cukrem a vlažným mlékem. Přidejte jogurt, 1 vejce, citronovou kůru, vanilku, tuzemák, špetku soli, promíchejte a přisypte mouku. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě hodinu kynout.
Těsto rozdělte na dvě části a krátce prohněťte. Vytvořte dva kulaté koláče, lehce je zploštěte a nechte na plechu vyloženém pečicím papírem kynout ještě 10 minut. Mezitím předehřejte troubu na 170 °C a v misce smíchejte a zpracujte suroviny na drobenku. Nakynuté koláče potřete prošlehaným vejcem a bohatě posypte drobenkou. Pečte je dozlatova, asi 20 minut. Přikryjte je utěrkou a nechte úplně vychladnout.
3
Během pečení uvařte krém. Ve třetině mléka rozmíchejte škrob s oběma cukry. Zbylé mléko zahřejte s máslem a za stálého míchání k němu vmíchejte sladkou směs. Povařte 3 až 4 minuty do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do krému.
Připravte si hrušky. Oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenčí měsíčky. Ve větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte hrušky, sherry a špetku soli. Pomalu (za nižší teploty) restujte, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva se z velké části neodpaří, asi 10 až 15 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
5
Koláče prořízněte a naplňte krémem a hruškami. Přiklopte horní částí s drobenkou.