Těsto: do mísy si dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutky, rum, moučkový cukr a rozdrobené droždí. Přilijeme asi 100 ml mléka, trochu promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak do mouky nasypeme citronovou kůru, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a do kvásku olej a zbylé mléko. Vše řádně promícháme, čím déle tím lépe, protože mícháním naženeme do těsta vzduch.
2
Těsto přendáme na plech s olejem, ruce si namočíme do oleje a rovnoměrně ho rozprostřeme po dně. Těsto je řidší než klasické kynuté, ale pokud máme mastné ruce, jde to dobře.
3
Jablka nebo hrušky pokrájíme na kousky a pokapeme citronovou šťávou. Na těsto nasypeme na kostičky pokrájená jablka nebo hrušky, posypeme skořicí dle chuti, přidáme rozinky předem namočené v rumu (není nutné), nasekané ořechy nebo kokos. Celý koláč pak posypeme drobenkou a BEZ kynutí dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dozlatova.
4
Po upečení necháme zchladnout, nakrájíme a podáváme.
5
Drobenka: všechny ingredience společně v míse promícháme a mezi prsty užmouláme drobenku.
6
Těsto před posypáním jablky nebo hruškami můžeme potřít povidly nebo slazeným tvarohem.
Opravdu ten nejlepsi ovocny kolac. Delam z podobneho receptu, lite kynute testo, ke konci testo chvilku promicham elektrickyma metlama a po vyliti testa na pekac ho necham chvili vykynout.
Opravdu ten nejlepsi ovocny kolac. Delam z podobneho receptu, lite kynute testo, ke konci testo chvilku promicham elektrickyma metlama a po vyliti testa na pekac ho necham chvili vykynout.
Tento recept jsem dělala prvně, musím poděkovat aotorce. Je ,, BOŽSKÝ" a to už peču a vařím s láskou spoustu let. :-)
Saruska
|28. 12. 2014 01:39
Tento koláč jsem dělala prvně, jelikož mi zbylo dost hrušek ( bohužel jsem si myslela, že je mohu skladovat jako jablka - přes zimu ). Koaláč je ,, BOMBA ", lepší jsem nejedla a to jsem výborná kuchařka a ráda peču již vařím, dosta dlouho. ( kolik, radši uvádět nebudu :-) .
Recept řadím mezi mé oblíbené a autorce moooc děkuji. 8-)
Denisa
|28. 4. 2014 17:24
Skvělý koláč, doporučuji.
Tomanová
|14. 2. 2014 07:39
Vynikající koláč, z těsta jsem měla trochu strach, ale je to v pořádku a bez chyby. Děkuji <:-)
lenkara
|7. 11. 2013 13:44
Je opravdu vyborny. Upekla jsem presne tak, jak je zde popsano.
Alena
|24. 10. 2013 07:07
Vybírám koláč na víkend, ale tenhle koláč musím nejdřív pochválit. Žádná velká práce s kynutým těstem a přece to byl koláč jako lusk, výborný i druhý den.