balíček
sušené droždí
7g nebo 20g čerstvého droždí
1
sklenice
mléko
1
sklenice
hladká mouka
1
lžička
cukr
Na těsto
120
g
máslo
3
sklenice
cukr
3
ks
žloutek
1
sklenice
mléko
1
balíček
vanilkový cukr
1
lžička
sůl
1
lžíce
citronová kůra
nebo citrónové aroma
3,50
sklenice
hladká mouka
250
g
ostružiny
nebo 340g ostružinového džemu
1
ks
žloutek
na potření
cukr
na posypání
Postup přípravy receptu
1
Kynuté těsto: Droždí, mouku a cukr pečlivě promícháme s vlažným mlékem a necháme 30 min. kynout.
2
Těsta: Máslo třeme do krémova, přitom neustále přidáváme cukr a nakonec přidáme kynuté těsto. Opatrně vmícháme žloutky, mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a mouku, až bude těsto hladké. Z těsta vytvarujeme kouli a položíme na alobal vytřený máslem, zakryjeme a necháme 60 min. kynout. Těsto rozdělíme na kousky. Z každého kousku vytvarujeme placku a tu potřeme v silné vrstvě ostružinami (smíchanými s cukrem) nebo ostružinovým džemem Extra a vytvarujeme buchty. Hotové buchty potřeme žloutkem a posypeme cukrem a následně pečeme cca. 30 min. při 180° horního/spodního ohřevu (předehřátá trouba).