RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!
vzdyt je to v nazvu porad,tak jaky upravy
Přesně - stejný názor, jako mám já. Kdybych to dceři s bezlepkovou dietou takto udělala, bylo by jí špatně.
Pokud je tam na vysypání hrubá mouka, tak to není bezlepková roláda. :-!
Dělala jsem roládu poprvé a skvěle se mi povedla. Vůbec není nutné pečící papír mazat a vysypávat. Ktěsto se krásně odlouplo. jinak je skvělá, příště zkusím s jinou náplní. ;-)
roládu jsem teď dodělala a místo mouky na vysypání jsem použila kokos a je taky moc dobrá :-)
Roládu jsem teď dodělala a vymazala jsem papír herou a posypala místo mouky kokosem a taky je to bez mouky a je i chutnější :-)
Žádný prášek do pečiva se tam nedává -!! A papír na pečení se nemastí ani nevysypává - proto se dává na plech aby se to nemuselo dělat !!
Tak celiatik samozřejmě použije bezlepkovou mouku, ne? ;-)
to spis vynechte slehacku. ta je tucna jako blazen!
Protože se tam má dát ještě prášek na pečení :-)
Přesně tak, je sice bez mouky, ale proč vysypáváte moukou? To by mohl být např. pro celiaka velký problém. Zkoušela jsem a stačí pouze pečící papír. Roláda není vůbec špatná, já jsem plnila krémem z pudingu, másla a kys.smetany.
Jak muze byt bezlepkovy, kdyz podsypavate moukou? Jenom takovy detail..
Jednoduchý postup-Vyšlehejte bílky, přidejte krupicový cukr-vyšlehejte do tuha a krátce žloutky a vmíchejte kakao /metlou na sníh/ Na pečící papír natřete rovnoměrně stěrkou. Je to nejrychlejší a jednoduchá roláda..Se šlehačkou přidávám kousky jahod nebo půlky naložených višní v rumu -jen k vnitřní hraně rolády. Zdravím !
Teď jsem roládu dopekla,výsledek : tenká placka s tunou šlehačky. Těsto v troubě pěkně vzrostlo a když bylo dopečeno,tak jsem pomalu otevírala troubu,aby mi nespadlo a stejně spadlo. Jinak pečení stačilo 5min. na max. stupňů,po 5 min.se začaly připalovat rohy.
Chci zítra vyzkoušet, komentáře většinou úžasné. Jenže mám problém, přijede klučina s nemocnou slinivkou a nemůže tučné. Co se může stát, když vynechám to kakao? Asi mi to nebude držet pohormadě, že?Kluk nemůže tučné a v kakau nějaký je. Jeh mamča je zase celiakička, takže vymyslet jídelníček je o hubu :-)
Tak nevim, roládu jsem zkoušela 2x. Prvně na mělkém plechu a vyšla mi tenoučká placka typu vaječná omeleta. Podruhé jsem si vzala hluboký plech a výsledek byl téměř stejný, tenké těsto, akorát podstatně menší než to první. Jak to, že na obrázku je těsto pěkně nadýchané a vysoké? :-\ Ve finále mám roládu samou šlehačku a to mi moc nechutná (na dvě dávky by mi stačil jeden kelímek). Prosím o radu...
To mě taky hned napadlo. Jako celiak bych za takovouto roládu vděčný nebyl :( Ale má to řešení, dají se použít různé alternativy. Někteří výrobci bezlepkových muk už umí udělat různé hrubosti, já běžně používám rýžovou hladkou a polohrubou a vím, že existuje i hrubá, takže by se zde dala vyzkoušet ;)
Tak tahle roláda je naprosto dokonalá! Výborná, lehounká, jí se prostě sama. Pekla jsem ji na zkoušku v pátek v horkovzdušné troubě na 220 stupňů přesně 8 minut, snědli jsem ji ten den ve dvou lidech. No a včera jsem ji musela péct pro návštěvu znovu, musím říct, že dokonce vypadala líp než na obrázku. Perfektní dávám obrovskou jedničku s hvězdičkou.
pokud má být bezlepková ,tak asi není nejlepší nápad vysypávat plech hrubou moukou
Peču mnohokrát do roka, tak poradím ozkoušené vychytávky: 5 vajec+5 lžic cukru písek+2 lžíce horké vody ušlehat n a j e d n o u (žádný sníh zvlášť), pak přišlehám 2 lžíce kakaa+2 lžíce ořechů, kdo nemůže dávám místo nich 2 lžíce solamylu.Upéct těch 8 minut a sundat z plechu,překlopit na čistý papír a stáhnout ten původní, vše hned! Na ještě teplé namažu marmeládu,vyšlehám šlehačku, ono zatím zchladlo a můžu namazat (někdy zaroluji i banán).Je to fakt velmi rychlé a jednoduché. Pocukruji (stačí, neboť máme pěknou hladkou stranu rolády navrchu) a nechám do druhého dne (ale stačí i pár hodin). Foto nepřikláídám, vypadá jako na obrázku. Zkuste, jednodušeji už to nejde :-[
Řekla bych, že když píší velký nízký plech, myslí se asi ten, co se většinou kupuje i s troubou, každý je asi trochu jiný, ale plus mínus 30x40cm
Moc prosím o rychlou pomoc. Chtěla bych péct pro mého celiaka a potřebovala bych vědět, jak velký plech mám použít, abych měla tu správnou výšku těsta na to 8-minutové pečení. Podle komentářů myslím, že hodně záleží na tom, jak vysoké těsto je. V receptu je napsáno velký plech, můžete mně někdo napsat rozměry plechu, který používáte? Díky
Lidi můžete mi z něčím pomoct ?! Mám jeden recpt a do něj přijde 2x zakys. smetena 1 vyšlehaná šlěhačka, tvaroh a želatina ... Ale někdy se mi to povede, že to drží a někdy zase ne! Dneska jsem to pekl zas a celé to spadlo ... Poraďte jaké množství želatiny použít, aby to bylo OK !!!! :) Jinak mi můžete napsat na e-mail budu vám moc vděčný mějte se .... panekooo@seznam.cz
Pokud má být roláda bezlepková, nelze vysypávat plech nebo papír moukou, ale to všichni, kdo jsou nuceni bezlepkově vařit, vědí...pro ty co netuší...ideální náhrada je kokos
Takovou chválu,co jsem dnes dostala doma?Výborná roláda,naprosto bez chyby.Rychlé,snadné a ještě k tomu až tak moc dobré? :-) A vlastně ano,i kritiku jsem slyšela...bylo toho málo....takže zítra běžím do obchodu a budou dvě rolády.3 děti,muž...JÁ :-) Moc děkuji a snad přijde ještě nějaká pecka...pečení,vaření.....
Vyborne! Rychle a jednoduche! Papier som natrela roztopenym maslom a po upeceni som ho na doske dala dole z plechu a nechala trochu vychladnut na papieri.ten sa da krasne stiahnut.pre estetickost som si upecene cesto na papieri prevratila a natrela plnkou tu stranu od papiera.najskor malinovym dzemom a potom makkym tvarohom rozmiesanym s citron.stavou vanilk.cukrom a.a vrch rolady som natrela polotucnym tvarohom rozmiesanym s lekvarom a citron stavou...
jo, já nevymazávám a nevysypávám, není to nutné, jde to pěkně i bez toho.
Roládu dělám často, protože je opravdu vynikající. Dávám pouze 100 g pískového cukru, peču na 240 st. asi 8 minut. Těsto rozetřu na pečící papír, který pouze lehce pomažu olejem, nesypu již mouku. Mám doma také celiaka. Po upečení překlopím na jiný pečící papír, nechám chvilku zchladnout, papír jde velmi dobře sundat. Mezitím si ušlehám 1 kelímek šlehačky, spojím s krémem mascarpone, který je mírně oslazen. Rozetřu na piškot, položím banán, zaroluji a je to úžasné. Přes víkend peču většinou dvakrát, protože se hned sní.
Roládu dělám často, protože je opravdu vynikající. Dávám pouze 100 g pískového cukru, peču na 240 st. asi 8 minut. Těsto rozetřu na pečící papír, který pouze lehce pomažu olejem, nesypu již mouku. Mám doma také celiaka. Po upečení překlopím na jiný pečící papír, nechám chvilku zchladnout, papír jde velmi dobře sundat. Mezitím si ušlehám 1 kelímek šlehačky, spojím s krémem mascarpone, který je mírně oslazen. Rozetřu na piškot, položím banán, zaroluji a je to úžasné. Přes víkend peču většinou dvakrát, protože se hned sní.
Je nutne maslem vymazavat a moukou vysypavat pecici papir ? Jako celialik totiz mouku pouzivat nesmim...zkouseli jste nekdo dat testo rovnou na pecici papir, prosim ?
spatne vymazany papir ;) me se teda jeste nepripekla a myslim si ze je super :)
tak jsem asi úplný negramot :'( ... roláda je na chuť naprosto luxusní, ale bohužel to stále nevypadá jako roláda většinou se mi na těstě udělají bubliny... (obrouvský hory) Co s tím? Prosím... nehodlám to vzdát... O:-)
rozpalena trouba naplno asi neni nejlepsi napad, rolada se mi po okrajich spalila a byla cela nahorkla...asi mame nejak moc vykonnou troubu nebo nevim :-!
Použila jsem klasický vysoký plech a asi je větší, než by na tuto dávku měl být, protože se mi těsto zdálo být nižší. Nicméně na chuti to neubralo a roláda byla výborná. Znám ji už z dřívějška, ale teď jsem konečně narazila na recept. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý, pokud není opravdu negramot.. :)
A můžeteji pomazat i zakysanou smetanou.Je vynikající... :-[
to nebude roladou ale rucickama, pecu ji bezne, casto a lepsi neznam :P
Tuhle roládu jsem chtěla vyzkoušet hlavně kvůli vašim pozitivním komentářům a hodnocení, ale výsledek po upečení byl jiný. Těsto se srazilo a i přes vymazaný papír se připeklo. Roláda je hnusná -na vyhození. Vracím se k ozkoušeným receptům a tenhle recept upřímně nikomu NEDOPORUČUJI! :-$
V neděli jsem upekla tu úžasnou roládu, všichni se s ní cpali až měli bubliny za ušima. Díky za recept <3
Znám ji jako 8-minutová roládu, jednoduchá a výborná, foto přiloženo ;-)
Moc dobrá roláda, nejraději peču rovnou dvě a stejně to hned zmizí, takže ztužovač nepoužívám. Minule jsem do jedné dala pařížskou šlehačku a do druhé šlehačkou s jahodami a bylo to vynikající. :)
Rychle, nenarocne, skvele na chut. Neni co dodat - davam zarucene ja 1* a pridavam do oblibenych. Roladu jsem po vytazeni z trouby srolovala do rolady, zabalila do vlhke uterky - testo povolilo bezvadne. Pridala jsem do stredu rolady cerstve jahody - mnamka :o) - manzel me odmenil necekanou pochvalou, mela jsem co delat, abych roladu ubranila i pro ostatni :)))
Rychle, jednoduche, skvele na chut. Ja jsem pecici papir nevymazavala, ani nejak nevysypavala. Roladu jsem posypala van. cukrem, srolovala a zabalila do mokre uterky. Testo skvele povolilo, vuec se netrhalo. Na kraj rolady jsem dala kousicky jahod, aby byly ve stredu rolady po konecnem stoceni. Od manzela jsem dostala obrovskou pochvalu :o) Doporucuji, davam za 1* + radim do oblibenych
Tuto roládu do mokré vlhké utěrky vůbec nebalte!!! Není v ní mouka, zničila by se. Po upečení a vychladnutí není sebemenší problém ji zabalit. Pečící papír se aloe v tomto případě pomastit musí. Jinak je velmi snadná, zvládnou ji i začínající kuchařky, jen musí pečlivě hlídat oněch 8 minut.
Roládu peču už několik let a podle rad babiček s ní zacházím jako s každou jinou roládou. Na plech dám pouze pečící papír, nevymazávám a ihned po upečení i s papírem sroluji do tvaru rolády a zabalím do mokré studené utěrky a nechám vychladnout.Pak jde od papíru krásně oddělit a je vláčná. Ještě se mi nikdy nestalo, že by se mi roláda přilepila či jakkoliv potrhala.
Andreo, to že tato roláda splaskne, je normální. Není v ní mouka, nemá ji co držet, nic jste nezkazila . :-)
tu roladu dělám dlouho. dávám ji jenom na pečící papír bez vymaštění a je to dobré.dovnitř dávám ušlehanou šlehačku samotnou a nebo s nějakým ovocem dle chuti. hodí se všechno. jinak dobrou chuť
Dnes jsem roládu pekla.Je opravdu výborná.Bohužel mi po vytažení z trouby splaskla a nevím proč....Ale i tak je skvělá.
Vyborne, doporucuji hotovy piskot poklast platky cerstvych jahod nebo bananu. Do slehacky pokud mozno nedavat ztuzovac, chutna pak ponekud umelohmotne.
Tuto roládu dělám již léta. Bez ztužovače šlehačky, s celým vanilkovým cukrem, místo cukr moučka dávám písek, bez polevy a bez papíru a mouky. Plech hodně vymastím máslem a na něj naleju těsto. Peču zprudka, jak je psáno výše a ještě teplé posypu tím vanilkovým cukrem a zavinu. Vychladlé rozvinu a potřu ušlehanou šlehačkou a opět zavinu. Zabalím do alobalu a šup do lednice.!!!Bezlepkové!!!
Za tenhle recept opravdu děkuju, můj přítel má bezlepkovou dietu a vždycky když se snažím udělat něco bez mouky, tak je tam aspoň kypřící prášek a nějak to většinou skončí v koši...:-)Ale tohle se mi opravdu povedlo, je to rychlé a jednoduché, a co víc, vynikající.mmmmm,
nechápu, jak může bžt světlá,když jsou v ní dvě lžíce kakaa..já jí mám tmavě hnědou...z pápíru nešla sundat (jen střed) a dělala jsem s tvarohovoučoko náplní a byla docela dobrá..
Tuto roládu jsem taky zkoušela. Musím říct, že byla vynikající. Jako krém jsem použila dr. Oetkera a mandarinkový kompot. Je pravda, že v troubě vypadala krásně nadýchaně a když jsem jí vyndala,tak to všechno splasklo, ale chuť zůstala skvělá. Doporučuji.
Já plech vymažu máslem a posypu jemně mletým kokosem. Pak roládu podél středového kraje (po stočení bude vlastně terčem) potřu vrstvou pikantního džemu a zbytek plochy pařížským krémem. Nebo pařížským krémem a podél středového kraje nasypu zavařené borůvky atd.
Výborná pochoutka!! Do šlehačky jsem ještě zamíchala nasekanou čokoládu. Jinak placku jsem před natíráním obrátila a náplň jsem mazala na tu stranu, na které se pekla, protože zespoda vypadala jako amuleta. A papír jsem pouze řádně vymazala, vysypávat se opravdu nemusí. Každopádně opravdu je lepší udělat rovnou min. dvě, protože se hned sní.
Marie, vyšlehejte i bílky i žloutky s částí cukru, aby to bylo nydýchané. jinak má Lidka pravdu, opravdu to není klasická roláda. Já ji nedělám s polevou, jenom naplním šlehačkou nebo krémem z 1/2 másla a pudinku. Pak posypu alobal, na kterém jsem pekla trochu cukrem (třeba vanikovým, roládu zabalím a nechám odležet v lednici. pak už to rozhodně nechutná jako amoleta. Papír ani alobal není nutné vysypávat, stačí hodně vymastit.
Marie, tahle roláda vypadá trochu jinak, klasický piškot prostě nečekejte.
Nevím co jsem udělala za chybu.Pekla jsem v horkovzdušce přesně podle instrukcí 8 min atd.Po vyndání z trouby těsto kleslo a ve výsledku vypadalo jako vaječná omeleta.Snědlo se,dětem to chutnalo,ale vypadalo to jako velká palačinka.Nevím,kde byl zádrhel.
pokud chcete, aby tato roláda byla opravdu bezlepková, neměl by se papír vysypávat hrubou pšeničnou moukou. Místo ní lze použít třeba namleté ořechy, kukuřičnou strouhanku nebo prostě bezlepkovou mouku....
Prosím o doplnění, že se jedná o bezlepkový recept. Děkuji.
vynikající, právě jsem ji vyzkoušela, v horkovzdušné 8 min., papír pečící jsem vymazala (pečlivě), příště raději ještě vysypu mouku, akorát, jen jsem do ní přidala komp.mandarinky, opravdu skvělá
jednoduchá,výborná a také jsem použila krém Dr. Oetkera. Je to raz dva hotové.
mě se osvědčili krémy od Dr.Oetkera a varianta s mlékem,na rolády úžasné a když tam vrazíte nějaké bezva ovoce nebo kompot,nemá to chybu
Ano, po celou dobu na plný výkon:-)
Peče se celou dobu na plném výkonu trouby?
Nevěřila jsem, že se mi povede napoprvé, ale fakt že jo. Pekla jsem přesně těch osm minut na 225°C. Blbé jen je, že jsem schopná jí sníst sama celou na posezení. 1*
Pekla jsem ji o víkendu a musím jen chválit i bez polevy byla moc dobrá a na druhý den úplně nej.
Jse ráda, že chutná :-). Je to skutečně bleskovka, ale ten papír tam je nutností.
Do šlehačky jsem dala 1 velkou na drobno sekanou čokoládu studentská směs, výborné
Zdravím,nikdy jsem roládu nedělala,ale tahle měla fakt úspech !! , i když jsem měla zprohybaný plech,takže jsem jí musela okrajovat,protože byla nahrnutá k jedné straně :-( A jako náplň jsem dala "Krémová náplň vanilková" od Dr.XXXXXX - nemohu jmenovat,ale je výborná - zkuste to ! a zbytek náplně lze použít na slepení vždy 2piškotů k sobě a obalení v kokosu kolem slepovaného proužku :-)))
Eviku, jestli chcete změnu, zkuste promazat roládu koupeným už hotovým ovocným tvarohem. Není to špatné, je to dokonce zdravé, ale roláda se musí sníst rychle.
Já bych to raději nezkoušela, protože si myslím jako Vy, že tento krém je moc vlhký. Zkušenosti mám s klasickým máslovým z 1/2 másla, trochy cukru a trochy vanilkového pudinku. Roládu dělám bez polevy.
Co myslíte, šlo by naplnit roládu místo samotnou šlehačkou tím skvělým krémem Z Tiramisu po česku? Nezkoušel jste to někdo? Mám trochu strach, jestli není tenhle krém příliš mokrý a nerozmočí těsto. Díky za případnou odpověď.
Ahojte! Musím říci, že tato roláda měla u nás úspěch!! Poprvé jsem ji trošku připálila (mám plynovou troubu a bála jsem se, aby byla hotová, až jsem ji spálila), tak jsem ji okrájela a naplnila aspoň ne tolik spálený prostředek a velmi chutnala!! Podruhé už se mi povedla, odměřila jsem opravdu přesných 8 minut a roláda byla akorát!! Je lehká a velmi chutná, díky za recept!!!
Je fakt moc dobrá. Jako napln jsem zkusila jak normalni slehacku,tak i parizskou. Oboji super! Priste zkusim tu orechovou variantu
Tak se někdo opět pomstil známkou 5........
Tak se ozvěte, jak jste dopadli. Jinak pro běžnou rodinu nebo návštěvu je fakt lepší péct dvě najednou.
Já roládu po vytažení z trouby hustě posypu kokosem a překlopím na čistý pečící papír,prochládlou naplním šlehačkou a zaroluji.Nemusí se dávat poleva,roláda se nepřilepí a je i ozdobená.
...tiež túto roládu piekavam, iba trošku v inom pomere..pečiem bez papiera, opať iba na vymastenom plechu masťou a vysypem hrubou múkou.Plním ju "šľahačkou bez šľahačky". Je výborná aj keď ju vložíme do mrazničky a podávame ako zmrzlinu.
Ještě dodávám, že mám trochu jednodušší recept - šlehám 5 bílků, postupně přidávám 5 lžic cukru krupice a nakonec zlehka zamíchám 3 lžíce přesátého kakaa. Peču na pořádně vymazaném pergamenovém papíře. Takže k tomu nepotřebuji váhu.
Peču tuto roládu už hodně let a je fakt jedinečná, rychlá, atd. Pekla jsem ji v různých troubách, taképlynové, která peče více vzadu než vpředu a musí se fakt dávat pozor - ale po 4 minutách se dívám, trochu omakám, a když se nelepí, otáčím a dopékám. Nesmí se vysušit, potom se láme.Je fakt celkem kumšt ji upéct, aby byla okorát. Peču tak na 180 - 200 st. Ale daří se mi péct ji i v kachlových kamnech. Znám ale vynikající kuchařku, které se tato roláda vůbec nevede....
Roláda nesmí být zlatá ani zezpodu...prostě musí být světlounká......tak že ji dokážete nadzdvihnout prstem z papíru, cítíte, že není syrová, ale prostě nesmí zlátnout...to už je pozdě....
Je na dokyk pružná, světlá, nesmí vůbec ani trochu hnědnout po povrchu, to už by bylo moc...a okamžitě musí i s papírem z plechu... víc to v plynovce popsat neumím...ale je to skutečně záležitost několika málo minut...
Paní Lidko, ono se řekne PŘESNĚ 8 minut, ale to mluvíte patrně o elektrické troubě, co já děvenka ubohá s plynovou? U bqěžných věcí minuta sem minuta tam, člověk si poradí, ale tady? Navíc předpokládám, že je asi tak jemná, že pokud jí tahám z trouby a je horká, bude se do ní prst bořit, takže ani tahle zkouška nepomůže. Má roláda při dostatečném upečení něco typického?
Výborné, velmi známý recept, dělám již několik let
Tento recept som uz dlho hladala. Tato rolada je nielen vynikajuca, ale tiez sa nou zavdacite ludom s bezlepkovou dietou, kedze tam nejde muka.Som zo Slovenska a z tejto web.stranky som ziskala inspiraciu pre mnohe chutne obedy ci vecere:)
Také znám tuto roládu, je vynikající. Je opravdu velice nutné hlídat pečení, protože je upečen brzy - raději moc neodcházejte od trouby (takto jsem i připálila tuto dobrotu). Do šlehačky také nedávám zhužovač a to z jednoho prostého důvodu. Protože se ihned zbaští a nikdy nezbyde.
Vlaďko, tahle roláda se předem rolovat nemusí, ale je nutné pečlivě hlídat těch 8 minut a po upečení ji okamžitě stáhnout s papírem s plechu. Pak zůstane krásně vláčná. Jinak kolega ji plní ovocnými tvarohy a je to taky mňam. Pokud ji chystáte na návštěvu, doporučuji péct rovnou dvě, je prudce jedlá.Co se týká teploty pečení, protože každá trouba je jiná, tak doplňuji informaci, že v klasické troubě se peče na 240 - 250 °C, prosím o doplnění. Co se týká trouby horkovzdušné, tam nemám zkušenosti...
Já šlehačku předem svařím s trochou vanilkového cekru a druhý den vyšlehám, aby byla trvanlivější. Nebo dělám máslový krém z poloviny kostky másla a trochu pudinku. Nepolívám ji čokoládou, pouze zbalím do alobalu, který trochu posypu vanilkovým cukrem.
Pečící papír také důkladně vymazávám. Než vychladne,roládu před plněním není třeba srolovat, jako u klasické piškotové rolády? Jinak určitě vyzkouším, dík za recept.
Přesto ten pečicí papír doporučuji vymazaný a vysypaný...mám s tím tu nejlepší zkušenost.
Také dělám tuhle roládu a nepoužívám ani peč. papír, jen plech vymažu a vysypu. Do šlehačky nedávám ztužovač přijde mi to chemické. Vyšlehám ji do tuha bez cukru a natřu na roládu. Zatočím a pak už jen cukruju žádná poleva. Je moc dobrá.
Tuto roládu mám dobře vyzkoušenou. Ale nikdy jsem pečící papír nevymazávala ani nevysypávála. A vždy se mi roláda podařila krásně stáhnout. Náplň (šlehačku) nesladím, ale někdy pokladu natřenou šlehačku kousky banánu a pak zabalím. Nepolívám čokoládou.